Spring til hovedindhold

12 gode nordiske udbytteaktier

Udbytteaktier er nok den letteste genvej til at slå aktiemarkedet. Min nordiske udbytteportefølje har de første tre år slået markedet med gennemsnitlig 11,8% p.a. Se i dette indlæg hvilke aktier jeg har udvalgt til Dansk Aktionærforenings nordiske udbytteportefølje for 2014.

Aktier med højt udbytte i forhold til aktiekursen kaldes i flæng udbytteaktier. Den slags aktier har alle dage givet baghjul til markedet, sikkert fordi aktierne pr. definition er profitable, aktionærvenlige og lavt prissat. Hvordan kan jeg være så sikker på at udbytteaktier altid er profitable, aktionærvenlig og lavt prissat?

Jo, hør her. Hvis de ikke var profitable, ville de ikke have råd til udbytte. Selskaber med med underskud og selskaber med lav indtjening betaler jo som hovedregel IKKE udbytte. Og selskaber, der ikke er aktionærvenlige, tilbageholder jo som hovedregel hovedparten af indtjeningen, og udbetaler dermed i bedste fald lave udbytter. Og hvis udbytteafkastet er højt, må kursen nødvendigvis være lav. Anderledes kan det ikke være.

Det svenske aktieugebrev Börsveckan har for mange år siden indset, at udbytteaktier slår markedet. De startede derfor omkring år 2000 en udbytteportefølje kaldet Utdelningsportföljn. Denne portefølje gav markedet baghjul med gennemsnitligt 17,4% over ni år, jævnfør nedenstående tabel.

Inspireret af Börsveckans Utdelningsportfölj sammensatte jeg en nordisk udbytteportefølje til Dansk Aktionærforening i efteråret 2010. Efter de første tre år, havde den portefølje slået markedet hvert år med gennemsnitlig 11,8%, jævnfør nedenstående tabel.

I efteråret 2013 lavede jeg (selvfølgelig) endnu en nordisk udbytteportefølje til Dansk Aktionærforening. Først lavede jeg en shortliste med nordiske aktier med udbytteafkast på mindst 4%. Shortlisten så ud som følger (aktier med fed skrift indgik i 2013 porteføljen):

Udfra shortlisten valgte jeg følgende 2014 portefølje:

Ved udvælgelsen lagde jeg vægt på at finde aktier fra 12 forskellige brancher, og nogenlunde ligelig fordeling mellem Danmark, Norge, Sverige og Finland. Jeg tror den nye 2014 nordiske udbytteportefølje har gode chancer for at slå markedet i de tolv måneder, der går frem til næste evaluering i efteråret 2014.

Hvad mener du om min nordiske udbytteportefølje? Tror du den vil slå markedet? Har jeg valgt de gale aktier? Er der oplagte nordiske udbytteaktier, jeg har overset? Jeg hører gerne din mening, og modtager gerne gode leads.

Disclaimer: Jeg ejer selv aktier i Novo Nordisk, DSV, TGS Nopec, Royal Unibrew, Topdanmark og AstraZeneca.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
82 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-01-28 12:23

Hej Thorleif,

Hvad er grunden til at Seadrill og Marine Harvest ikke er på listen?

Med venlig hilsen

Helge Larsen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-28 13:12

Hej Helge,
Ved udarbejdningen af shortlisten har jeg frasorteret alle selskaber med underskud, og alle selskaber, der udbetaler mere end de tjening (2012 udbytte i forhold til forventet 2013 indtjening). Jeg har også frasorteret alle selskaber, der har udbytteafkast under 4,0%. Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor Seadrill og Marine Harvest blev frasorteret, men det må være en af ovenstående årsager.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-28 21:10

Hej Thorleif,

Ok..Så vidt jeg kan se, så må frasorteringen være sket af andre årsager.

Med venlig hilsen

Helge

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 09:31

Hej Helge,
For så vidt angår Seadrill, så blev selskabet frasorteret fordi 2012 udbyttet ($3,51) var højere end den forventede indtjening i 2013 (estimeret $2,8). Siden da er estimatet for 2013 øget til $5,64. Se graf nederst til højre på følgende link: http://www.4-traders.com/SEADRILL-LTD-6134373/

Hvis jeg havde købt Seadrill i oktober 2013 ville jeg for øvrigt have fået et pænt tab, da kursen er faldet fra ca. $46 til ca. $37.

Marine Harvest blev automatisk frasorteret, idet udbyttet var nul i 2012. Udbytteafkastet var dermed 0,0% og altså langt under de krævede 4%.

Gæst
Gæst
2014-01-28 15:10

Hej Thorleif
Nyder dine artikler. Hvad er din definition på “slå markedet” ?
Hvis markedet falder 30% og din udbytteportefølje kun falder 27%, så har du principielt slået markedet, men vi er blevet fattigere.
Jeg er meget spændt på, hvordan flere af aktierne klarer sig i den business cycle, som de er i. Den må være meget forskellig med den spredning du har valgt.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 09:16

Hej Lars Bech, Du har helt ret. Jeg føler jeg slår markedet, hvis porteføljen falder mindre end markedet. Eksempelvis -27% vs. -30%. Jeg har beregnet porteføljen afkast i perioden 8. oktober 2013 til 28. januar 2014. Porteføljen steget 10,2% målt i danske kroner, mens markedet (MSCI Nordic All Cap gross) er steget 6,4% – også målt i danske kroner. Min nordiske udbytteportefølje for 2014 har således foreløbigt slået markedet med 3,8% på 4½ måned. Det synes jeg selv er et rigtigt godt resultat. De stærkeste aktier i perioden var for øvrigt Nolato B (+46,4%), SEB C (+24,9%), Klövern (+17,3%) og… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-01-28 16:16

Jeg vil foreslå Protector forsikring fra Norge.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-28 17:27

Hej Hans,
Kan du forklare hvorfor du foreslår Protector? Du bør have gode svar på følgende kritiske spørgsmål, før du overvejer aktien. Stiger udbyttet år for år? Er indtjeningen højere end udbyttet, eller omvendt? Hvad giver aktien i forventet udbytteafkast?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 06:40

Udbyttet er ca. 50 % af overskuddet, hvilket betyder at det kun stiger hvis overskuddet stiger. Der har været en vækst på ca 20%. Afkastet er ca. 6 %. Risiko momentet i aktien er nok at det bliver for dyrt at etablere sig på det danske og svenske marked. Jeg tror det lykkes udfra regnskabstallene og jeg tror at der en god chance for at de store vil købe selskabet. Forsikringsdelen kører fint med en combi ratio på 88. Formuen er hovedsagligt placeret i obligationer, hvilket kan gi’ problemer hvis renten stiger. Udfra nøgletallene mener jeg at der er et… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-01-28 18:10

Hej Thorleif.
Jeg er for så vidt enig med dig.
Men du spreder dig alt for meget ud på alt for mange selskaber.( livrem og seler)
Ved investering er der jo altid involveret en vis grad af held.
Men hvis du som jeg vælger de selskaber du tror mest på begrænser du graden af held contra viden.
Selvfølgelig er der som al slags spil lidt “Lotto” men heldigvis for det.
Hvis ikke ville adrenalinen næppe rulle når du investerer en million.
Og det er jo netop fornøjelsen ved dette spil.
Mv.h.
Bjarne

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 09:09

Hej Bjarne,
Målet er ikke at opnå det højest mulige afkast, men at demonstrere, at man kan slå markedet rimeligt sikkert og enkelt. Hvis jeg blot havde fire aktier i porteføljen, ville chancen for at slå markedet blive mindre ikke højere. Og risikoen for et meget dårligt resultat ville være højere (ligesom chancen for et supergodt resultat ville være højere).

Gæst
Gæst
2014-01-28 18:49

Hej Thorleif
igen en meget interessant artikel. Jeg tænker hvorfor begrænse sig til at lave en dansk eller nordisk udbytteportefølje? hvorfor ikke bare tage de bedste fra hele verden? når nu man har adgang til de fleste markeder?
mvh Anders K

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 09:05

Hej Anders K,
Man er nødt til at begrænse sig, for ikke at miste styringen og overblikket. Jeg kunne selvfølgelig også have lavet en global udbytteportefølje, men det er reelt en umulig opgave, hvis man ellers har en ambition om at vurdere de enkelte selskaber på shortlisten.

Gæst
Gæst
2014-01-28 19:11

Hej Thorleif
Jeg savner Per Aarsleff A/S, jeg købte den i januar sidste år til kurs 457. I dag er den 917. Og der er undervejs betalt 1500kr i udbytte.
Det er da Ok.
Er virksomheden for lille til at være med på listen?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-28 23:52

Udbyttetafkastet er kun 1.09% – dvs under 4%. Du har fået 1500 kr i udbytte fordi du ejer 150 aktier 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 09:03

Hej Anders B,
Jeg er enig med Jesper. Per Aarsleff er IKKE en såkaldt udbytteaktie, idet udbyttet er lavt i forhold til aktiekursen. Man kan også stille spørgsmål ved, om Per Aarsleff er en profitabel forretning. Overskudsgraden er således forfærdende lav, og kapitalbehovet er højt til vedligeholdelse af maskinerne. Egenkapitalforrentningen er kun tilfredsstillende i de allerbedste år. Man kan også stille spørgsmålstegn ved om Per Aarsleff er et aktionærvenligt selskab, idet kun henved 15% af indtjeningen udbetales som udbytter.

NB. Jeg er selv aktionær i Per Aarsleff, men ikke fordi udbytteafkastet er højt.

Gæst
Gæst
2014-01-28 20:56

Hej Thorleif,
Meget interessant. Kan godt overveje at udskifte min APM obligationer med udbytteaktier. Men det er jo et mareridt at købe dem alle for at skabe spredning, er der en investeringsforening, som du vil anbefale?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 22:45

Thorleif må nok ikke selv skrive det, men han har selv en investeringsforening. jackson familieinvest. Den kan du jo kigge nærmere på.

Gæst
Gæst
2014-01-28 20:58

Hej Thorleif, tak for – som altid – et godt indlæg. Hvad er din vurdering af Seadrill, som du helt sikkert må kende, noteret i Oslo? De leverer kvartalsvise udbytter, og er ikke et dyrt selskab målt på PE ifølge (omkring 7), ifølge hvad man kan trække af oplysninger på ft.com og Reuters (dog ikke en udsalgsvare målt på PB). Jeg ved at Skagen Kontiki, tidligere har solgt ud, fordi de mente, at den var blevet for dyr, hvilket de har omtalt i en af deres videoer. Det ville være interessant, at høre din vurdering af selskabet.
Venlig hilsen
Thomas

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 09:45

Hej Thomas, Seadrill er sikkert et godt selskab. Hvis jeg skulle købe aktier i et offshore boreselskab, ville jeg først lave en analyse af hovedaktørerne, og dernæst sammenligne nøgletal. Det er ikke nok at vide, at P/E er under syv, og at udbyttet er højt! Du kan se nøgletal for Seadrill på følgende link: http://www.4-traders.com/SEADRILL-LTD-6134373/financials/. Det fremgår bl.a. at indtjeningen forventes at falde fra $5,64 i 2013 til $3,57 i 2014. Målt på fremtidig indtjening er Seadrill altså prissat svarende til P/E2014=10,4. Bemærk også at selskabet har gæld på ca. 13 milliarder USD. Det virker umiddelbart lidt højt. Mit gæt… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 21:02

Hej Thorleif, mange tak for det fyldestgørende svar.
Mvh. Thomas

Gæst
Gæst
2014-01-28 21:30

Hej Thorleif Det skal jo nok være godt nok sådan som du har sammensat den portefølge. Det er jo en del år siden jeg har sammensat en portefølge efter andres mening, sidst jeg hørte efter nogen i den henseende var jeg lige ved at miste stor del af min portefølge. Når jeg ser tilbage på hvor meget mit depot er steget tar jeg selvfølgelig hele mit depot, og er da godt tilfreds med de 18,94 % den stiger år for år, det har den givet i gemmensnit de sidste 2 år, men om den bliver ved kan man jo kun… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-01-29 09:37

Hej Thorleif,
Som altid en fornøjelse og horisontudvidelse at læse dine gode artikler og indlæg. For at være helt skarp på hvad der ligger i tallene, vil du være sød og lige definere nøgletallene Udbytteafkast og Payout ratio som anført i din tabel? Jeg tænker, at man skal nå frem til nøgletallet “Pris per udbyttekrone” for at kunne vælge de givtigste aktier… På forhånd tak 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 09:50

Udbytteafkast = udbytte pr. aktie divideret med pris pr. aktie. (gang det med 100 for at få tallet i %)

Payout ratio = udbytte pr. aktie divideret med EPS (earnings per share). Dvs. hvor meget af virksomhedens overskud der bliver udbetaler i udbytte. Derfor payout ratios over 100 % ikke holdbare i længden.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 10:00

Hej Mikkel,
Tak for hjælpen. Jeg så ikke dit svar før jeg selv svarede Marion.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 09:57

Hej Marion, Udbytteafkast er dansk for dividend yield. Altså udbyttet i forhold til aktiekursen. Hvis udbyttet er 3 kroner og kursen er 50 kroner, bliver udbytteafkastet 6% (3/50×100). Payout ratio er udbyttet i forhold til indtjeningen pr. aktie. Hvis indtjeningen pr. aktie er 20 kroner og udbyttet er 5 kroner, bliver payout ratio 25% (5/20×100). Mange selskaber har en politik om at udbetale så meget som muligt i udbytte! Måske fordi hovedaktionæren er i pengenød? Selskaber som TDC og Seadril har eksempelvis payout ratio over 100%. Det er IKKE bæredygtigt, hvis du skulle være i tvivl. Hvis man køber en… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 12:05

Mange tak. Meget godt forklaret. Jeg tænker, at en god portion udbytteaktier kunne være glimrende i bl.a. en pensionsportefølje? Som du siger, at der så er en relativt god fortjeneste løbende på ret stabile aktier til fornuftige penge – det må da kunne passe fint til selv dem der ikke overvåger deres pensionsportefølje så flittigt… Enig?

Gæst
Gæst
2014-01-29 11:39

-jeg er enig i dine betragtninger, udvalg og tabeller. pt er jeg gået kontant m/ca. 2.1 mio – jeg ønsker 56 meget cykliske aktier, valide

Gæst
Gæst
2014-01-29 14:37

Mange tak for tabellen og forklaringer. Vil tabellen ikke kunne indeholde Trelleborg og H&M som desuden er gode vækstaktier (som NOVO) og vel tildels ASSA ABLOY som udbetaler lidt mere sparsomt, men alligevel?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 15:59

Hej Richardt,
Trelleborgs udbytte på 3 SEK giver blot et udbytteafkast på 2,3%. Trelleborg er dermed langtfra at være en udbytteaktie, altså en aktie hvor udbyttet overstiger 4% af kursværdien.

Hennes & Mauritz’ udbytte på 9,5 SEK giver et udbytteafkast på 3,3%. Og det endda med en faretruende høj payout ratio! H&M kom derfor heller ikke med på shortlisten.

Assa Abloys udbytte på 5,1 SEK giver et udbytteafkast på sølle 1,6%. Selskabet er dermed også laaangt fra at være en udbytteaktie i min definition.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-01-29 16:13

Endnu mere tak. Det er forkert udregnet af mig.