Spring til hovedindhold

20 procents afkast det seneste år – hør, hvordan Rico passer sine aktier

Hold dig væk fra aktier! Sådan sagde Ricos far til ham. I dag bruger Rico dagligt flere timer på at følge og føre dagbog over 40 danske aktier. Han har opfundet sit eget system, så han bedre kan finde det helt rigtige tidspunkt til at købe og sælge aktier. Et system, der har givet ham et afkast på næsten 20 % det seneste år. Mød Shareville-medlemmet Rico!

Hvorfor begyndte du at investere?

Det startede med, jeg for over 10 år siden købte bankaktier i min bank for et lille beløb for at få bedre vilkår i banken. Og på den måde begyndte jeg at lære lidt om aktier. Og begyndte så at investere lidt, og det havde jeg held med. Jeg syntes, det var spændende, at jeg kunne tjene penge på aktier. Men heldigvis fik jeg solgt, inden det hele gik ned. Så holdt jeg et par års pause, fordi jeg blev forskrækket over, hvor meget aktierne kunne gå ned. Så gik der år, hvor jeg fulgte markedet hver dag. Og så har jeg fundet et system, så jeg bedre kan spotte de tidspunkter, hvor det er bedst at købe og sælge.

Læs også: Sådan gør Thorleif Jackson for at slå markedet

Kan du fortælle lidt mere om, hvad dit system går ud på?

Kort sagt går det for mig ud på at købe på bunden og sælge på toppen. Derfor er det enormt vigtigt at holde skarpt øje med de eksakte top- og bundværdier. I mange år førte jeg dagligt historik over de enkelte aktiers kursdata i flere Excel ark. Disse ark blev konstant videreudviklet, så de blev meget overskuelige med alle de noter og nøgletal, jeg havde behov for. Desværre blev regnearket alt for tungt og usmidigt med for mange faneblade og grafer. I dag nøjes jeg med en “dagbog” med en masse screenshots, hvor jeg manuelt opdaterer kursen og tilføjer noter om åbne gaps. Disse gaps læner jeg mig ofte opad, hvilket jeg har haft pæn succes med. Derudover har jeg tilegnet mig den mest basale viden om teknisk analyse fra nogle af aktie-guruerne. Jeg kigger mest på RSI (Relative Strength Index red.) og MACD (Moving Average Convergence Divergence red.), men holder mig også konstant opdateret med nyheder, regnskaber og så videre. Jeg vil nok betegne mig selv som en swingtrader med kort til mellemlang tidshorisont.

Er der nogle aktier fra bestemte lande, du følger særligt tæt?

Jeg har kun danske aktier, men har da haft lyst til at købe enkelte udenlandske. Men lige nu følger jeg 40 danske aktier tæt. Jeg følger kursudviklingen og analyserer den. Jeg har rigeligt i disse og har simpelthen ikke tid til flere. Men hvis jeg skulle følge eller købe et par udenlandske aktier, bliver det sandsynligvis fra et af de andre nordiske lande.

Er der brancher, du særligt investerer i?

Ja, medicinal og biotek. Det er fordi, jeg synes, det er her Danmark har spidskompetencer.  Og så selvfølgelig vindenergi, hvor vi også gør det rigtig godt. Jeg ser også gode muligheder i B&O, som jeg tror, er inde på den rette kurs – men det er jo bare min holdning.

Har du sat nogle regler op for dine investeringer?

På et tidspunkt ville jeg gerne have færre aktier – jeg ville gerne ned på 10 stykker, da det er mere overskueligt. Og så er det også hurtigere at rydde bulen, hvis det hele krakker. Men der er også fordele ved at have mange. Der er jo mange flere tilbud at benytte, når man alligevel sidder der. Jeg havde tidligere den regel, at jeg aldrig solgte den sidste position i en aktie. Men det kan jeg godt nu. Jeg er nok blevet lidt hårdere, efterhånden som jeg kan se, at jeg gør det rigtige. Hver dag når børsen lukker gennemgår jeg mine 40 aktier og noterer eventuelle gaps. Og så har jeg vedtaget en slags manuel stop loss, som bliver udløst en eller flere dage efter.

Har du et godt investeringstip?

Jeg har næsten altid over 50 købs- og salgsordrer. Nogle bliver lagt med en gyldighed på 4 måneder til en pris, der er omkring 15 % over den aktuelle pris. Det betyder, at jeg kan reagere hurtigt og gå ind og justere prisen, eller jeg kan udløse et salg her og nu.

Læs også: Se, hvilke investeringsforeninger de bedste investorer køber

Er der aktier, som du altid gerne vil eje?

Ja, det er der – blandt andet Novo, som jeg føler, at jeg kender. Men jeg kan godt sælge, hvis den er på vej ned, og inden tabet bliver for stort. Ellers har jeg gode erfaringer med Vestas og store forventninger til en turn-around i B&O.

Har du selv fået et godt råd om investering?

Ha ha – ja, min far sagde ”hold dig væk fra aktier”!

Har du et godt råd til folk, som gerne vil i gang med at investere i aktier?

Ja, de kan prøve at lave nogle fiktive handler, og det kan de gøre ved at være med i et aktiespil. Så kan de se, hvordan de klarer sig – uden at miste penge. Jeg startede selv med at være med i et aktiespil, og da det gik okay, så gik jeg videre med rigtige penge. Jeg møder af og til nogle unge mennesker som godt kunne tænke sig at komme i gang med aktieinvestering, men de tør ikke tage det sidste skridt. Til dem vil jeg sige, hvis du f.eks. har 5.000 kr., som du godt kan undvære, så er det helt fint at investere dem i en enkelt aktie, som du godt kan se muligheder i. Det er også i orden, at det er en højrisiko aktie, men det afgørende er timingen – at du køber, før den topper, og ikke lader dig friste af en aktie, der netop har lavet et toppeak. Ellers den klassiske investering af f.eks. 20.000 kr. i tre eller fire solide C20-selskaber. Eventuelt må den ene godt være en midcap aktie. Og igen – timingen for køb og salg af hver enkelt aktie er afgørende. Hvis du stadig er usikker, kan du umiddelbart efter købet bare sætte dem til salg de næste 4 måneder til ca.15-20% over købsprisen. Nordnet er i øvrigt det helt rigtige sted for folk med “små penge”, fordi handelsomkostningerne er så lave, at det ofte godt kan betale sig at investere for 2.000 kr.

Hvorfor begyndte du at bruge Shareville?

Der er ingen i min omgangskreds, der handler aktier. Så jeg manglede et sted, hvor jeg kunne dele det med nogen. Og Shareville er et sobert sted at diskutere investering.

Hvordan bruger du Shareville?

Jeg er på Shareville hver eneste dag. Jeg har altid en lange række faneblade åbne, og et af dem er altid Shareville. Jeg følger omkring 20 andre Shareville-medlemmer. Mange af dem har deres varemærke og deres speciale. Jeg prøver at måle mig med dem, og jeg diskuterer aktier og handler med de fleste af dem. Der er også mange, der kommenterer mine handler – og jeg kan godt lide at få lidt gang i den derinde. Tonen kan både være sjov og lidt grov. Det er fedest, når man kan klaske sig på lårene af grin over de skarpe og morsomme kommentarer.

Hvilke funktioner på Shareville bruger du mest?

Jeg bruger næsten alle funktionerne. Men jeg starter altid med at kigge på ”Mine nyheder”, der ser jeg jo alt fra dem, jeg følger, og nyheder fra de aktier, som jeg ejer. Og så bruger jeg også ”Aktivitet” meget. Hvis der f.eks. er en bestemt aktie, som jeg er interesseret i, så søger jeg den frem, og ser kommentarer og handler. Og ellers så ser jeg på, hvordan de andre medlemmer handler lige nu. Hvad bliver der købt og solgt mest lige nu? Og hvis der så dukker nogle af de medlemmer op, som jeg har meget respekt for, så kan det have en afgørende betydning for, om jeg beslutter mig for også at købe eller sælge lige præcis den aktie.

Følger du selv nogen på Shareville, som du vil anbefale?

Jeg følger Motorsav. Han har gjort det ualmindeligt godt, og han blander sig også altid i debatten.

Vil du have hjælp til at komme i gang med at bruge Shareville? Se videoen her!

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2016-10-17 16:22

17,37 % kan blive til 20,0 % på shareville ! Det er da flot……….
Hvordan kommer i frem det tal ?

Gæst
Gæst
2016-10-19 10:00

rigtig god læsning for begynder