Spring til hovedindhold

2021 aktier: Heja Sverige!

2021 har indtil videre været et fremragende aktieår. Helt i top ligger de svenske aktier med et afkast på tæt på imponerende 20 %. Når verdens fokus ændres sig fra ”stay at home” til ”post Corona”, er det ikke så overraskende.

Nasdaq og teknologiaktier normalt i fokus

Det mest omtalte, det mest handlede og det indeks som i mange henseender er på investorernes radar og nethinde, er det amerikanske Nasdaq indeks. Uanset om det er de 100 største eller det lidt bredere ”Composite”, hvor de største blandt de 100, alligevel er markedsværdimæssigt dominerende, bruges ”Nasdaq” udtrykket i flæng hos investorerne synonymt med nogle af de mest interessante aktier.

De seneste år har selskaber som Amazon, Nvidia, Apple, Netflix, Google, Tesla og Zoom forvænt investorerne med fremragende aktieafkast. I 2020, hvor aktierne fik sig en intensiv nedtur, var det ikke mindst Nasdaq indekset og de største teknologiaktier, som gav de bedste afkast.

S&P 500 overhaler Nasdaq

I 2021 er den gode udvikling fortsat, men i USA er Nasdaq indekset afkastmæssigt blevet overhalet indenom af det bredere S&P 500. Udsigten til ”tiden efter Covid-19” og en verden, som igen åbner op, har fået investorerne til at investere mere i selskaber, som i 2020 led under Coronanedlukningen. Det gælder ikke kun men også bl.a. bankaktier: Se Venligst: ”Er de bedste bankregnskaber i årevis allerede indregnet”

Danmark sakker bagud

Under Corona krisen krøb globale investorer i ly hos de danske life science selskaber med verdensklassekompetencer i deres nicher. I tillæg ramte det andet helt store investeringstema i 2020 bulls eye for de danske aktier: Grøn omstilling. I en verden som går fra ”lukket” til ”åben”, giver det et markant fokusskifte. Danske aktier bliver ikke ringere, men de bliver mindre efterspurgte, og det har haft en betydelig indflydelse på et danske aktieafkast i slæbegear i år.

Sverige stormer frem

Mens globale investorer kan have valgt Danmark fra, har de formentlig valgt Sverige til. Det er naturligt. Mens det danske aktieindeks domineres af life-science, medico og biotek samt grøn omstilling i bl.a. Vestas/Ørsted, er en investering i det svenske OMX C20 i langt højere grad et globalt konjunkturspil. Forventningen om at selskaberne har brugt 2020 til at trimme deres forretning, har i 2021 fået investorerne til at investere i forvejen i tiltro til, at en markant global vækstacceleration vil vise sig i selskabernes indtjening de kommende kvartaler. Investeringspengene er, sædvanen tro, løbet i forvejen. Hvis det går som det plejer, kan vi om 3-6 måneder se en betydelig bedre indtjening i de konjunkturfølsomme selskaber.

Kina skuffer

Mens Sverige overrasker positivt, skuffer de kinesiske aktier, derimod. Frygten for at en række af de største kinesiske selskaber kan blive afnoterede i USA og den megen polemik om Alibaba har gjort globale investorer forbeholdne. I tillæg kan kollapset i hedge fonden Archegos (Se venligst: ”Derfor får amerikansk aktiegambling ingen dansk afsmitning”), hvor bl.a. Baidu er faldet meget, have haft en negativ indflydelse.

2021 bliver anderledes

2021 udviklingen viser indtil videre, at efter et 2020, som alt i alt viste sig, trods alle forhindringer, at blive et fornuftigt år, ser 2021 ud til at blive mere end blot hæderligt. Vi er ikke så langt fra et 10 % afkast for en global investor i lokal valuta, og det er ikke kun godt, men meget godt.

(Hvor længe) Kan det fortsætte?

2021 bliver anderledes end 2020. Ikke kun hvad angår udsving og det samlede forventede afkast, men også hvor afkastet skal komme fra. Udsigten til at verden åbner op igen har sendt danske life science og også ”grønne omstillingsaktier” ud på en afkastmæssig sidelinje, mens svenskerne hinsidan triumferer. Jeg vover en prognoser og siger, at mere end halvdelen af årets afkast for en global investor er nået. På den gode side tæller, at frygten for stigende renter og hvad det betyder, er blevet tæmmet; at verden vil få markant positive vækstrater og at der ikke sådan umiddelbart vurderet er meget store faresignaler i økonomierne (men der kan være det i aktiemarkedet). Desværre er prisfastsættelsen en række steder allerede temmelig anstrengt. Muligheden for yderligere multiple ekspansion, er derfor alt i alt, begrænset.

Figur 1: Udviklingen i udvalgte aktieindeks med slutkurser per 16/4 2021

Kilde: Nordnet, Bloomberg, egen tilvirkning

5 store amerikanske aktiebeholdninger hos Nordnet: Tesla, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google)

5 store danske C-25 aktiepositioner hos Nordnet: Novo Nordisk, Danske Bank, Vestas, Ørsted, Bavarian Nordic

5 store svenske OMX S30 aktiepositioner hos Nordnet: Investor, Ericsson, Volvo, Hennes & Mauritz, Sandvik.


Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer