Spring til hovedindhold

7 dødssynder der kan spænde ben for dit afkast

De syv dødssynder kendes fra den tidlige kristendom og blev typisk anvendt til at undervise i menneskets laster. I katolsk teologi skelnes mellem tilgivelig synd og dødssynd, hvor dødsynden er vigtig at skrifte, så den ikke fører til åndelig død og fortabelse. I år 1995 udkom filmen ”Seven” af instruktør David Fincher i de danske biografer, hvor de syv dødssynder skildres.

I denne blog vil jeg forsøge at drage paralleller fra de syv dødssynder til investeringsverdenen. Som altid med investeringer, så skal man finde sin egen strategi og risikoprofil. 

De syv dødssynder

  1. Hovmod
  2. Griskhed
  3. Utugt
  4. Misundelse
  5. Fråseri
  6. Vrede
  7. Dovenskab

Hovmod

Definition: Når man har lidt for høje tanker om sig selv, ofte udtrykt ved selvhævdelse og arrogance.

Det er vigtigt at have sin egen strategi og ideer, men inden for investering, som med alt andet, kan det være meget godt med input fra andre en gang imellem.

Mit råd:

Selvom du har været dygtig eller heldig med dine investeringer, så vær ydmyg og søg inspiration til dine næste investeringer, pas på med at tro, at du ved alt selv.

Inspiration kan eksempelvis findes på vores aktie temasider.

Griskhed

Definition: En last, som er umættelig og derfor aldrig helt kan tilfredsstilles.

Den konstante jagt efter mere kan være meget stressende og kan derfor let medføre, at man træffer de forkerte beslutninger.

Historisk kommer jeg til at tænke på det spanske imperium fra slutningen af det 15. århundrede til begyndelsen af det 18. århundrede.

Mit råd:

Som investor skal man passe på ikke udelukkende at jagte højere afkast og større formue, da det kan medføre en irrationel tankegang og et for højt risikoniveau. Pas på, du ikke bliver fartblind.

Læs det tidligere blogindlæg ”Har du den rigtige risiko – eller er du blevet fartblind” her.

Gearede investeringer kan også være farlige, hvis man har udfordringer med griskhed, da tab her ofte indtræffer med større hastighed.

Utugt

Utugt handler ofte om et overdrevent behov for og lyst til nydelse, særligt i forbindelse med sex.

Mit råd:

I forbindelse med investering er utugt nok den eneste dødssynd, der rent faktisk giver mening. For hvorfor ikke have forskellige banker til dine forskellige behov? Hos Nordnet er vi gode til investeringer og pension, men dine almindelige bankforretninger giver rigtig god mening fortsat at have hos din almindelige bank.

Misundelse

Vi kender alle til misundelse i større eller mindre grad, men hvis misundelsen bliver til en besættelse, der styrer en, så bliver vi irrationelle.

Mit råd:

Inden for investering læser man til tider om investorer, der er blevet meget rige på at ramme den helt rigtige tendens. I de senere år er der eksempelvis talt meget om både Tesla og Bitcoin.

Både Tesla og Bitcoin er steget meget de senere år, og investorer, der ikke har haft disse aktier i porteføljen, kan have tendens til at blive misundelige og ønske, at de selv var med på det kursridt.

Pas dog på, at du ikke blot investerer i et værdipapir, fordi du har hørt andre er blevet rige på det. Det er jo ikke sikkert, at Tesla eller Bitcoin er de rigtige investeringer for dig.

Fråseri

Overforbrug er aldrig særlig positivt og i de senere år er fokus flyttet hen på en mere bæredygtig tankegang, der især har gjort grønne investeringer populære blandt investorerne.

Inden for investering og opsparing kan overforbrug forstås på den måde, at det er vigtigt, at sætte tæring efter næring.

Mit råd:

Invester aldrig mere, end du kan tåle at tabe og invester altid kun ud fra den risiko, du er villig til at løbe. Jeg oplever mange, som blandet andet ikke har styr på deres pensionsordning og hvad de reelt har af penge til forbrug i fremtiden.

Tjek dine egne pensionsforhold og husk, at vi også kan håndtere mange typer af pensioner, dog ikke livrente. Du kan læse mere omkring, hvilke pensionsordninger der er mulige hos Nordnet her.

I juni skrev vi også et blogindlæg omkring omkostningernes betydning for din formue relateret til pension. Læs den her.

Vrede

Vrede gør ofte mere skade end gavn, og især hvis man ikke er i stand til at håndtere den. Vi som mennesker kan jo alle blive kortvarigt vrede, men heldigvis er de fleste gode til at fokusere på andre positive ting i stedet, så vreden ikke tager over.

Mit råd:

Bliv aldrig forelsket i eller indædt vred på en aktie eller tema. Det er helt fair at blive skuffet over et selskab, som ikke leverer det forventede, men direkte vrede skaber typisk ikke noget godt.

Se rationelt på dine investeringer og se altid fremad. Behold kun aktier, som du også ville købe i dag. Hvis en aktie er faldet meget og du er vred, så skal du kun beholde den, hvis du tror på fremtiden. Husk på, at historisk afkast intet siger om fremtiden.

Dovenskab

Ligegyldighed over for sig selv eller sine omgivelser gør ikke noget godt på lang sigt.

Mit råd:

For mig handler dovenskab, når vi taler investering, om at tage ansvar. Jeg oplever desværre mange, der ikke har overskud til at komme i gang med at investere, fordi det virker uoverskueligt eller tager tid at sætte sig ind i.

Men hvis du ikke kommer i gang med at investere, så kan det betyde mange tabte kroner på lang sigt. I dag er der ofte negative renter på kontantindestående i banken. Hvis det er penge, der først skal bruges om 10 år eller mere, så kan en forskel på bare 2 procentpoint i positivt årligt afkast kontra et årligt negativt afkast på minus 0,60 procent betyde rigtig meget.

Se regneeksempler på kontanter vs. investerede midler her.

Hvornår er så det rigtige tidspunkt at begynde at investere? Svaret er nu.

Det bedste tidspunkt vil altid være i dag. Ingen ved, hvad der sker i morgen, men du skal som investor naturligvis selv tage stilling til forskellige scenarier:

  • Tidshorisont
  • Risiko
  • Formueforhold

Hos Nordnet behøver det ikke tage lang tid at komme i gang. Benyt eventuelt vores Investeringsguide på danske investeringsforeninger, så har du allerede efter 20 spørgsmål og 5 minutters tidsforbrug et investeringsforslag baseret på dine svar.

Du finder Investeringsguiden her.

Konklusion

Min konklusion er meget simpel. Du skal agere på samme måde, når du investerer, som når du ellers lever dit liv. Tænk dig godt om og tag dine forholdsregler, så skal det nok gå alt sammen.

Jeg håber, at noget kan bruges som inspiration og hvis ikke, så brug i stedet 2 timer på se filmen Seven, hvis du ikke allerede har set den.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, og investering kan medføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-07-30 11:23

De 7 døddsynder: Tankevækkende og godt .. også for en gammel investor. Iøvrigt er hele dagens mail rigtig god og læseværdig.
Finn Hamburger

Gæst
Gæst
2021-08-02 16:16

Dovenskab er faktisk ikke så dumt.

Dels koster det gebyrer hvis man handler meget tit.

Og dels må man se på, om man får et rimeligt udbytte af sin tid – hvis da ikke man gør det, fordi man synes det er sjovt.

Faktisk er det sandsynligt, at man vil få et lige så godt udbytte ved bare at sætte alle pengene i en enkelt passiv fond eller ETF, som investerer bredt i markederne.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-08-02 18:48

Hej Rune
Tak for input og i dette tilfælde er jeg helt enig med dig👍 Langsigtet bliver man ofte belønnet for blot at være i markedet, fordi det er svært at time.

Min pointe med dovenskab er primært til dem der aldrig kommer igang med at investere, så er det dyrt, fordi så står pengene måske kontant istedet.

Gæst
Gæst
2021-09-09 12:02

“Historisk kommer jeg til at tænke på det spanske imperium fra slutningen af det 15. århundrede til begyndelsen af det 18. århundrede” ja, forfærdelig historie, den kender vi alle alt for godt – enough said 🙈