Spring til hovedindhold

Af med skyklapperne: Nu ligner det optræk til noget grimt

De toneangivende indeks, tyske DAX Future og amerikanske S&P Future, lukkede på helt afgørende pejlemærker. Fredagens lukkekurser kan blive et af de vigtigste signaler i år.

Fredagens lukkekurser kan blive et af de vigtigste signaler i år.

De toneangivende indeks, altså den tyske DAX future og den amerikanske S&P Future, lukkede på helt afgørende pejlemærker, som vi mange gange tidligere har fremhævet. Det drejer sig om den tyske aktiefuture i 15.000-niveau (lukkede fredag i 15.048) og den amerikanske aktiefuture i 4.400 (lukkede fredag i 4.380).

De to kursniveauer er vigtige, fordi de siden foråret 2021 har fungeret som vigtige støttemærker knap ti gange. Brud af disse pejlemærker vil teknisk blive opfattet som beviset på dannelsen af en langsigtet topformation, som kan være forvarsel om en markant større nedtur herfra.

Vil der så være logik i den store nedtur herfra, hvor vi foreløbig har fået det, der opfattes som en normal korrektion? Desværre ja. Det virker ikke længere som en god strategi at ignorere, at den amerikanske centralbank de næste ti måneder ses at gennemføre 6-7 renteforhøjelser, samtidig med at den økonomiske vækst er aftagende. Med allerede 1-2 renteforhøjelser på næste rentemøde i marts eller før.

Det bedste håb for aktiemarkedet er nu, at inflationen begynder at aftage. Men løninflation i kølvandet på et presset arbejdsmarked har potentialet til at forstærke inflationen gennem hele 2022.

Det er tydeligt, at både rentemarkederne – og nu også aktiemarkedet – er ved at opgive håbet og gå ind i en ny erkendelse. Vi skal med stor sikkerhed igennem en periode de næste måneder med store finansielle og makroøkonomiske omvæltninger. Det bliver derfor stadig vigtigere at positionere sig i de rigtige aktier og sektorer.

Økonomisk Ugebrevs portefølje reducerer aktievægten

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje og vores investeringsfond, som netop er åbnet som en almindelig investeringsforening, planlægger vi de næste uger at reducere aktievægten og fokusere på stabile aktier, som vi ikke forventer vil blive revet med ned i den større aktienedtur. Vi overvejer også at gå ind i nogle billige ETF’er, der har karakter af afdækningspositioner, altså som udvikler sig modsat det generelle aktiemarked.

I investeringsfonden, som man kan læser mere om her, ligger afkastet fortsat bedre end Copenhagen Benchmark med plus tre procentpoint og godt fem procentpoint bedre end C25-indeks.

Pas på shortfondene, når køberne forsvinder

Vi nærmer os med hastige skridt en situation, hvor køberne i mange mellemstore og mindre aktier stille og roligt forsvinder. I negative markeder, som vi ser for tiden, betyder det, at fundamentale værdiansættelser betyder stadig mindre, og udbud og efterspørgsmål kommer til at betyde alt.

At markedet på den måde skifter ham, er ikke kendt viden for de fleste mindre erfarne investorer. Det betyder, at man meget let kan blive rundbarberet, hvis man sidder og kigger på regneark, værdiansættelser og udvikling i overskud og omsætning. Ja, også gode selskaber med udsigt til stigende overskud, kan blive sat meget, meget langt ned, alene på grund af ubalancer mellem udbud og efterspørgsel i aktien.

Også for de store aktier kan den slags skævheder betyde dramatiske kursfald, som kan være svære at forstå. Eksempelvis er Ambu siden toppen i kurs 350 nu faldet ca. 70 procent til en kurs lige over 100 fredag. Mange investorer holder nok fast i aktien på dette leje, fordi den er faldet så meget. Men der er næppe mange købere, fordi aktien længe har været i frit fald. Og det giver shortfondene meget let spil, og det ved de godt.

De bliver ved med at låne Ambu-aktier af professionelle investorer og sælge aktierne i markedet. Og det presser aktien yderligere. Ifølge Finanstilsynet er hele 13 procent af aktiekapitalen i Ambu nu shortet, og andelene stiger nærmest dagligt.

På et tidspunkt skal shortfondene tilbagekøbe de aktier, de har lånt. Men der kan være meget langt ned endnu. Aktien handles til over 100 gange det forventede overskud i år og 60 gange det forventede overskud næste år. Det er analytikernes gennemsnitsforventninger. Så Ambu-aktien kan let blive halveret herfra, hvis shortfondene fortsat vælger at smadre aktien.

Det er virkeligheden på det aktuelle aktiemarked.

Vi har kig på flere danske aktier, hvor shortfondene nu begynder at accelerere deres positioner. Det drejer sig blandt andet om store aktier, hvor historien på 1-2 års sigt ellers ser supergod ud. Men hvis shortfondene på den korte bane udnytter, at alle andre investorer sidder på hænderne, kan selv gode aktier blive smadret til ukendelighed.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirerDette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer