Grundet den store interesse for Nordnets børsnotering kan du kan i øjeblikket opleve længere svartider på vores telefoner og mail.
Ritzau Finans har siden tirsdag morgen oplevet tekniske problemer. Derfor er der fortsat ingen nyhedsstrøm fra Ritzau – herunder til Nordnets kunder. Ritzau arbejder på at løse problemet.

2020: Et overraskende godt aktieår (igen)?

For godt 1 år siden var investorerne usikre på hvad 2019 ville bringe af afkast. Med i ”bagagen” og korttidshukommelsen var et dårligt 2018 aktieår generelt og et horribelt efterår specifikt. Det blev dramatisk bedre end forventet og frygtet (læs: Bliver 2019 et overraskende godt aktieår?). 2020 bliver med garantiJ ringere; spørgsmålet er blot hvor meget ringere og om det bliver et decideret dårligt år. Her er mine bud:

 • Top Down peger ned: 4. år af en amerikansk præsidentperiode peger afkastmæssigt nedad. Donald Trump vil forsøge at blive genvalgt. Det kræver tid og koster penge. For investorerne er det normalt ikke et meget stort aktieår.
 • Renterne er (af) lave og det forbliver sådan. Men renterne går ikke lavere og markedsrenterne vil nok stige lidt. Det skyldes ikke mindst, at det er tvivlsomt om mere af samme stimulansskuffe vil bringe vækst- og inflationsforventningerne så tilstrækkeligt op, at det vil være umagen værd? Samtidig vil det være naturligt, hvis stater kan benytte de lave renter til at udstede ”grønne obligationer” til at finansiere omstillingen fra sort samvittighed til grøn fremtid. Renterne har bundet ud!
 • Lave men ikke yderligere stimulans til økonomien, men det giver heller ikke flere og bedre alternativer til aktier. Derfor forbliver investorernes penge investeret i aktier. Det som for alvor kan gøre en negativ forskel og give større negative afkast, vil være kombinationen af vækst- og indtjeningsskuffelser, rentestigninger og en ”kollektiv” udvandringer fra aktivklassen. Den cocktail er mindre sandsynlig. Væksten kommer lidt men ikke meget langt ned; indtjeningsudviklingen bliver ikke meget skuffende og renterne vil, selv om de er bundet ud, ikke stige så meget, at det bliver et problem for aktierne.
 • Det er set i ovenstående perspektiv min holdning, at 2020 bliver et meget ringere aktieår end 2019, som på den anden side har været helt forrygende. Mit bud er 6-8 %.
 • Der kommer en handelsmæssig delaftale mellem USA og Kina, som forventeligt bliver underskrevet i januar. Måske ikke den investorerne ønsker sig og den Trump allerede har ”solgt” til den amerikanske befolkning, men der kommer en underskrift. Delaftalen skal danne ramme om en senere og formentlig større aftale. På den positive side tæller, at der kommer en aftale. På den lidt mere forbeholdne, at det givetvis er emner med færrest hurdler der nu er indgået en aftale om.
 • Brexit bliver gennemført efter at Boris Johnsons jordskredssejr 12/12 giver de konservative det absolutte og komfortable flertal i House of Commons. Pundet ”lukker” sin status som undervurderet og kan ramme 9,25/DKK på et tidspunkt i 2020. Brexit er vækstmæssigt ikke en investeringsmæssig ønskeposition, men afklaringen gør, at virksomhederne trods alt nu tør kigge fremad. Den næste større udfordring bliver at få en handelsaftale med EU på plads hurtigst muligt og gerne i 2020. 
 • Den tyske økonomi har ikke været på skrump i 2019, men det har godt nok været tæt på. Handelsaftalen mellem USA-Kina er nok positiv, men det som vil gøre forskellen til de lave forventninger er om den tyske bilindustri kan bevare sin førerposition, når forbrændingsmotorer skal erstattes af elektrisk fremdrift. Tysk økonomi bliver ikke helt vækstelektrisk, men et taknemmeligt udgangspunkt med lave forventninger; en stærk USD og en trods alt Brexit afklaring hjælper den tyske økonomi til at overraske positivt.
 • USD topper ud. Positivt overraskende europæisk vækst og cementeringen af, at renterne er bundet ud i Europa, giver lidt kunstigt åndedræt til EUR.
 • Genvalg til Trump? Ikke usandsynligt. Intet kan udelukkes. Afhænger ikke kun af Donald Trump selv, men især af hvilken modkandidat demokraterne kan stille med. Hvis amerikanerne skal have nyt lederskab kræver det, at demokraterne opstiller en kandidat, som kan vinde republikanske marginalvælgere. Hvis Trump skal op imod Elisabeth Warren eller Bernie Sanders er muligheden/risikoen for 4 år mere til Trump stor.

Det er set i ovenstående perspektiv min holdning, at 2020 bliver et meget ringere aktieår end 2019, som på den anden side har været helt forrygende. Mit bud er 6-8 %.

Udvalgte investeringstemaer: Sidste udkald for B&O, For tidligt at købe Danske Bank? Turnaround for Pandora/Norwegian og hvad med AMBU?

 • Make or break for Bang & Olufsen. Selskabet er for lille til at være stor og selvstændig. Meddeler B&O, at de har initieret en proces, hvor de afsøger muligheden for at blive en del af noget større.
 • Flyver børsraketten Zealand Pharma flyver? Selskabet er tæt på at lancere sin egen nødpen. ZP når milestones med Boehringer Ingelheim. Investorerne køber ind på flere muligheder for Dasiglucagon, imens den helt store mulighed (og risiko skal man huske at sige, når det drejer sig om biotek) Glepaglutide (korttarmssyndrom) lurer i baghovedet.
 • Får ISS styr på sin forretning og kan de levere indtjening svarende til omsætningsudvikling? I så fald er der en god mulighed for et 20 %+ afkast. Det kræver dog, at der ikke er flere ”eksekveringsproblemer” i stil med dem som ramte selskabet og afstedkom 3. kvartalsnedjusteringen.
 • Er det 3-6 måneder for tidligt at købe Danske Bank? 2020 bliver et overgangsår med 5-6 % egenkapitalforrentning. Omkostninger til compliance samtidig med at indtjeningen vil udfordres af den lave rentemarginal, belaster bundlinjen. 2020 bliver et digitalt investerings- og omstillingsår i bedre kundeoplevelser og langsigtet lavere omkostninger. 3 års planen frem mod 2023 tilsiger, at egenkapitalen skal forrentes med 9-10 %. I så fald vil en prisfastsættelse på niveau med den bogførte egenkapital være realistisk. Det vil svare til en fordobling af den nuværende aktiekurs. Spørgsmålet er om 2020 vil være ”et år for tidligt” at købe ind på de langsigtede ambitioner, når en amerikansk økonomisk sanktion samtidig lurer i baggrunden.
 • Kan Pandora få overbevist investorerne om, at 2020 bliver året hvor salg og nye kollektioner går hånd i hånd med besparelsesprogrammet ”Now”. Analytikerne er ved indgangen til 2020 overvejende skeptiske. Ikke kun om det sker i 2020, men om det succesfuldt kommer til at ske i det hele taget?
 • Kan AMBU for alvor dokumentere, at ansættelsen af en ny direktør i sommeren 2019 og den ændrede fokusering generelt og for det amerikanske marked specifikt var de rigtige beslutninger, kan det være forskellen mellem om aktien skal koste 90 eller 150,- per aktie. 2019 har ikke været noget godt år for AMBU investorerne.
 • Vil Norwegians refokusering på indtjening i stedet for vækst give afkastpote, og vil Niels Smedegård som bestyrelsesformand vise, at hans mål om at forbedre indtjeningen med 4 mia. NOK over 2 år er realistisk? I så fald letter aktien.

Dette blokindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blokindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.  

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer