Aktiekorrektion kan være under opsejling

Efter et første kvartal som generelt har været afkastgivtigt på aktiemarkederne, er der en række forhold som peger i retning af et langt mere afkastspeget aktiekvartal for investorerne. Hver for sig har udfordringerne ikke potentialet til at true opturen, men kombination af flere forhold gør det realistisk at antage, at den kortsigtede udvikling bliver præget af i det mindste stilstand og måske snarere kursfald.

Godt første kvartal

Årets første 3 måneder var gavmilde ved investorerne. Afkast på 8-10 % i lande som Danmark, Sverige og USA. Hele 15 % i Schweiz, som sågar blev overgået med af Japan. Sidstnævnte dog stærkt sekunderet af en markant svækkelse i valutaen. Tyskland blev den afkastmæssige bløde mellemvare med en stigning på 2,4 %. De sydeuropæiske udfordringer, det italienske valgkaos og urolighederne på Cypern gjorde det ”naturligt” med endnu en underperformance her. Samtidig var der en meget skuffende udvikling i Hong Kong/Kina.

Teflonmarked

I kvartalet var der en række udfordringer i form af fortsat økonomiske ”mislyde”. Valgkaos i Italien, urolighederne i Cypern og fortsat generel lav vækst og recession i EUR zonen. Hver for sig har disse ikke været tilstrækkelig ”alvorlige” til at true fremgangen og investorernes gode humør. Investorerne fokuserer på at den globale økonomi snarere er på vej frem end i tilbagegang, selv om udviklingen især i Europa fortsat ser noget ”svær”ud. Derfor preller nogle af de økonomiske udfordringer indtil videre af på investorerne.

Investorerne har bl.a. fundet deres optimisme i to ting. For det første at stigende aktiekurser sædvanen tro kan være et varsel om bedre tider, en økonomisk forårsbebuder og en acceleration i virksomhedernes indtjeningsudvikling 6-9 måneder ude i fremtiden fra og med 3. kvartal. Samtidig er prisrelationen mellem aktierne og obligationerne fortsat massivt i aktiernes favør. Udfordringen kan være at obligationerne er markant overvurderede.

Flere forhold peger på en korrektion

Der er en række forhold som tilsammen peger på at investorerne kommer til at se et noget andet 2. kvartal for så vidt angår aktierne:

  • Første kvartal har været fremragende og ekstraordinært.
  • For første gang i længere tid har der været en ret massiv tilgang til aktivklassen. Den stigende ”deltagelsesgrad” i opturen og det forhold at aktierne for første gang har været udsat for et moderat ”efterspørgselspres”, gør markedsudviklingen sårbar.
  • Private investorer har øget deres risiko og efterladt færre kontanter klar til at købe på faldende priser.
  • Italien og Cypern og senest Slovenien har hver for sig ikke potentialet til at afspore udviklingen for en global økonomi som er på vej frem. Men tilsammen er det urovækkende.
  • Uroen på den koreanske halvø kan blive en udfordring i kombination med andre ting.
  • Selv om det temperaturmæssigt har været svært at se, er vi godt og vel inde i året 2. forårsmåned og vi nærmer os ”sell in May”. Alene det forhold at det sidder i investorernes bevidsthed kan påvirke aktiekurserne, når der samtidig er så mange andre forhold som peger i samme retning.
  • Indtjeningsforventninger i USA har i nogen tid været på vej ned for 2013. Selv om de samtidig er på vej op for 2014, kan kombinationen af faldende indtjeningsforventninger og stigende aktiekurser kortsigtet blive en svær cocktail.

Det er fortsat det mest realistiske, at året ender med yderligere moderate aktiestigninger; bl.a. båret af at den skuffende udvikling vi har set i Europa og Asien vendes. På kort sigt byder den aktiemæssige vejrudsigt dog snarere på overskyet og let turbulens end høj solskin.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer