Aktiemarkedets spektakulære færd under coronakrisen

Aktiemarkedet har udviklet sig overraskende under coronakrisen. Hvordan kan det forklares?

I slutningen af februar og starten af marts faldt aktiemarkedet som en sten. Fra dets midlertidige top den 17. januar til bunden den 23. marts mistede det ledende amerikanske aktieindeks (S&P 500) en tredjedel af sin værdi. Det var det hurtigste ”bear marked” nogensinde (større fald end 20%). Siden da har aktierne kun kendt en vej: Op. Opsvinget har været overraskende hurtigt i lyset af, at vi samtidig har haft det mest voldsomme økonomiske tilbageslag i mands minde. Verdens største økonomi – den amerikanske – faldt med 10% gennem 1. halvår 2020. Det er et fem gange så stort fald som under finanskrisen i 2008. På trods af det voldsomme økonomiske tilbageslag er både amerikanske, danske og andre aktieindeks aktuelt over deres niveauer før coronakrisen.

Et forrygende comeback – men hvorfor?

Aktiemarkedets imponerende comeback skyldes primært to forhold: (i) virksomhedernes indtjening er – i lyset af størrelsen af det økonomiske tilbageslag – kommet flot gennem krisen, og (ii) centralbankerne, og her ikke mindst den amerikanske, har ført en meget ekspansiv pengepolitik.

Skrækscenariet gentog sig ikke

Indtjeningen i S&P 500-virksomhederne er faldet med ca. 20% fra 1. til 2. kvartal 2020. Det er naturligvis markant, men under finanskrisen var faldet langt større. I efteråret 2008 faldt indtjeningen i S&P 500-virksomhederne med ca. 70% fra 3. til 4. kvartal. Det vil sige, selvom faldet i den økonomiske aktivitet er meget større under denne krise end under finanskrisen, er virksomhedernes indtjening under coronakrisen ikke faldet nær så meget som under finanskrisen. Det har hjulpet aktierne under denne krise.

Centralbankernes vigtige rolle

Den anden vigtige faktor er centralbankernes ageren – ikke mindst den amerikanske centralbanks. Den amerikanske centralbank var hurtigt ude og sænke renten til stort set nul. Samtidig lancerede den opkøb af stats- og realkreditobligationer, hvilket pressede de lange renter nedad. Da aktiers værdi er bestemt som værdien i dag af de fremtidige indtjeninger i virksomhederne (med et fint begreb kaldt tilbagediskonterede indtjeninger), medfører den lavere rente i sig selv højere aktiekurser. Når renten er tæt på nul, kan man næsten sige, at prisen på aktier burde være underlig høj.

En altafgørende annoncering

Den amerikanske centralbank har siden finanskrisen med jævne mellemrum opkøbt stats- og realkreditobligationer. Krisen nødvendiggjorde dog indførelsen af nye tiltag. I løbet af februar/marts steg renten på virksomhedsobligationer kraftigt. Når renten på virksomhedsobligationer stiger, bliver det dyrere for virksomheder at finansiere deres drift og investeringer. Det går ud over den økonomiske aktivitet. Den amerikanske centralbank annoncerede derfor den 23. marts 2020, at den ville starte med at opkøbe virksomhedsobligationer. Denne annoncering skulle vise sig at være altafgørende. Efter annonceringen vendte aktiemarkedet.

Denne graf viser kreditspændet (forskellen ml. renten på virksomhedsobligationer og en amerikansk statsobligation) og aktiemarkedet (højre akse) i forhold til deres værdi den 1. januar 2020. Kurven for aktiemarkedet er ”vendt om” for at kunne sammenligne med kreditspændet. Det vil sige, når kurven for aktiemarkedet stiger, falder aktierne og omvendt. Den lodrette streg viser den 23. marts. Når aktiemarkedet (S&P 500) er 1,45 på y-aksen den 23. marts, betyder det, at aktierne den 1. januar var 45% højere end den 23. marts.

Kilde: Fed St. Louis Database

Som figuren illustrerer, faldt aktierne fra midten af februar indtil den 23. marts, hvorefter aktiemarkedet vendte. Siden da har aktierne kun kendt én vej: Op (som nævnt: Når kurven for S&P 500 falder, stiger aktierne). Det interessante er, at den amerikanske centralbank den 23. marts alene annoncerede, at den ville begynde at opkøbe virksomhedsobligationer. Selve opkøbene begyndte først i maj. Men investorerne troede på centralbanken og vendte på en tallerken efter annonceringen. Siden da er aktierne bare steget.

Vi fik positiv lærdom

Vi kan derfor langt hen ad vejen forklare aktiernes forbløffende udvikling under coronakrisen med centralbankernes ageren og udviklingen i virksomhedernes indtjening. Tilbage står, at det er overraskende, at virksomhedernes indtjening i lyset af det økonomiske tilbageslag har været så forholdsvis robust. Der er sektorer, som er meget hårdt ramt såsom fly- og oliebranchen, men overordnet har mange virksomheder klaret sig bedre, end man måske umiddelbart ville have forventet givet størrelsen af det økonomiske tilbageslag. Det er uden tvivl en positiv lærdom.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Torben Nielsen
Torben Nielsen
2020-09-15 13:40

Hvordan er det nu lige det er, med de der dyr??

Bjørnen slår nedad og tyren stanger opad.

Så er et bull marked jo, når kurserne stiger.

Og et bear marked er, når kurserne falder.

Så mon ikke det vi oplevede i marts var et bear marked??
Efterfulgt af et næsten lige så stejlt bull marked!!

Sidst redigeret 4 Måneder Siden af Torben Nielsen
Nordnet Danmark
Svar til  Torben Nielsen
2020-09-15 14:01

Hej Torben. Det har du fuldstændig ret i. Det var en ups’er. Tak for feedback – det er rettet 🙂

Sidst redigeret 4 Måneder Siden af Nordnet Danmark