Spring til hovedindhold

Aktiemarkedets rutsjebanetur og coronapandemien

Skrevet af Jesper Rangvid

Det er et år siden, at coronavirussen ændrede vores dagligdag, økonomi og de finansielle markeder på dramatisk vis. Hvor har det dog været et mærkeligt år. Økonomien og aktiemarkedet faldt som en sten, da coronaen ramte for dernæst hurtigt at blive afløst af markant fremgang. Men vil fremgangen fortsætte?

Det forløbne år har været meget usædvanligt – også økonomisk set. Denne figur viser den kvartalsmæssige procentuelle vækst i den amerikanske økonomiske aktivitet tilbage til årene omkring 2. verdenskrigs afslutning:

I gennemsnit er den amerikanske økonomi vokset med 0,8% i kvartalet, hvilket svarer til lidt over 3% om året. Det hidtil største kvartalsmæssige tilbageslag var i 1958, hvor økonomien skrumpede med 2,6% gennem årets første kvartal og under finanskrisens hærgen i 2008, hvor økonomien skrumpede med 2,1% i fjerde kvartal. Da coronakrisen ramte os, fra første til anden kvartal 2020, skrumpede økonomien med over 8%! Det var indiskutabelt og med afstand det største økonomiske tilbageslag i al den tid, som vi har tilgængelige data for. Det vil sige gennem de sidste 70 år. Tilbageslaget, da coronavirussen ramte, var næsten fire gange så stort som det hidtil største fald. Det var vitterligt voldsomt. Andre lande, herunder Danmark, blev ramt historisk hårdt ligeså.

Paradoksalt nok blev dette ekstremt voldsomme fald afløst af et kvartal med den med afstand højeste vækstrate. Fra anden til tredje kvartal 2020, da økonomierne åbnede op igen hen over sommeren, voksede økonomien med 7,5%. Det er cirka dobbelt så meget som den hidtil historisk højeste vækst, som var i anden kvartal 1978, hvor økonomien voksede med små 4%. Gennem coronakrisen har vi således haft det med afstand største kvartalsmæssige økonomiske tilbageslag historisk set og den med afstand største økonomiske fremgang.

Det hører med til historien, at det økonomiske aktivitetsniveau i Europa og USA, på trods af den stærke vækst over sommeren, stadig befinder sig et godt stykke under niveauet fra før krisen.

En vild rutsjebanetur på aktiemarkedet

Aktiemarkedet reagerede på disse voldsomme udsving i den økonomiske aktivitet.

2020 startede stille og roligt på aktiemarkederne. I midten af februar 2020 var S&P 500 cirka 4% højere end ved indgangen til 2020. Så tog frygten over. Fra midten af februar til midten af marts 2020 faldt markedet med næsten en tredjedel. En voldsom oplevelse. Men som nævnt var faldet i økonomien identisk voldsomt i foråret 2020. Faldet i aktiemarkedet skal derfor ses i lyset af faldet i den økonomiske aktivitet.

Siden april 2020 er aktiemarkedet steget voldsomt. Det samme er den økonomiske aktivitet.

Centralbankerne har i tillæg hertil (for at understøtte den økonomiske aktivitet) ført en meget ekspansiv pengepolitik med rentenedsættelser, hvor det har været muligt, samt store obligationskøb, hvilket har presset renterne ned og understøttet aktiemarkederne yderligere. I skrivende stund er S&P 500 cirka 15% over niveauet ved indgangen af 2020.

Efter finanskrisen i 2008 tog det mere end 2 år at indhente krisens fald. Denne gang har det taget mindre end et halvt år.

Det har i sandhed været et bemærkelsesværdigt år på markederne og i realøkonomien.

Får investorerne lov til at råbe: ”ekstra tur”?

Fremgangen på aktiemarkedet har været stabil især siden efteråret 2020. Denne graf viser udviklingen i det globale aktiemarkedet gennem det seneste år. Jeg har også indlagt en linje, der viser en konstant daglig vækst på 0,17% om dagen. Samlet er fremgangen fra midten af april 2020 til midten af januar 2021 på 43%. Det er altså på mindre end et år (ni måneder). Vil det blive ved?

Hvor ville jeg dog gerne kunne svare på det spørgsmål. Desværre kan ingen besvare det. Men jeg kan komme med et bud på vigtige og konkrete forhold, som skal være til stede, hvis fremgangen skal blive ved. Så må du, kære læser, indrette dine forventninger herefter.

To afgørende og konkrete forhold hvis fremgangen skal fortsætte

1. Økonomisk genopretning:

Den stabile udvikling gennem de seneste måneder kan i høj grad tilskrives håbet om vaccinernes effekt på coronapandemien – og derved på den økonomiske aktivitet – samt forventningen om fortsat pengepolitisk ekspansion.

Baseret på håbet om, at tiltrækkelig mange personer kan blive vaccineret og økonomierne dermed kan vende tilbage til mere normale tilstande, forventer mange, at den økonomiske aktivitet vil stige markant gennem 2021. En høj økonomisk vækst understøtter virksomhederne og aktiemarkedet.

2. Pengepolitik:

Samtidig er forventningen, at centralbankerne vil vedblive at føre meget ekspansiv pengepolitik. Det vil holde renterne lave og understøtte aktiemarkederne.

Både vækstforventningerne og den forventede pengepolitik er derfor understøttende for aktiemarkedet. Og når renten er lav, og med stor sandsynlighed vil forblive lav på den korte bane, bliver aktierne alt andet lige mere attraktive – ikke mindst i forhold til at placere opsparing sikkert i obligationer.

Der kan dog være benspænd

Udfordringen er dog, at forventningen om den økonomiske fremgang allerede er mere eller mindre priset ind i markedet. Der skal med andre ord ikke mange skuffelser til, før markedet ser dyrt ud.

Hvad kunne skuffe? Forsinkelser i udrulningen af vaccinationsprogrammet og/eller mutationer i coronavirussen, der gør nuværende vacciner mindre effektive, kan udskyde den økonomiske genopretning. Vil det tage længere tid at få bugt med virussen end forventet, vil det være en skuffelse, som kan ryste markedet.

Der er tydeligvis også lommer af aktiemarkedet, som ser meget dyre ud, såsom teknologiaktier. Det kræver is i maven at eksponere sig her.

På trods af sandsynligvis positive forhold – forbedret økonomisk aktivitet og ekspansiv pengepolitik – kan man derfor aldrig være sikker. Aktiemarkedet er allerede højt prissat, og de høje vækstforventninger kan vise sig optimistiske, hvis den nuværende coronabølge trækker ud.

Den store udfordring er, at alternativet – sikker placering – er meget lidt attraktivt. Renten er jo lav, nogle steder negativ. Spørgsmålet er derfor, om dette næsten er den vigtigste faktor. Måske synes man, at aktiemarkedet ser dyrt ud for øjeblikket, men mangel på alternativer kan vise sig at være den primære motor bag fortsat aktiemarkedsekspansion. Men det er ikke en betryggende og stabil motor.

Læs Jesper Rangvids blogindlæg om Joe Biden og aktiemarkedet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-02-12 18:04

UPS, det trækker jeg tilbage.

Gæst
Gæst
2021-02-12 18:02

Gætter på der skulle have stået: I skrivende stund er S&P 500 cirka 15% over niveauet ved indgangen af 2021. (og ikke 2020).