Spring til hovedindhold

Aktier 2020: Covid-19, grøn omstilling, Tesla og sensationelt dansk verdenklasseafkast

2020 har været et mærkeligt, meget foranderligt men reelt også til sidst et godt og fornuftigt år for aktieinvestorerne. Her er året opsummeret i 11 ikke udtømmende udsagn, som bl.a. kendetegnede året.

 1. Aktieåret startede fornuftigt; udviklede sig dramatisk og tumultarisk og endte alt i alt fornuftigt; for de grønne aktier reelt fremragende.
 2. De væsentligste årsager til at aktieinvestorerne som en kat der falder ud af vinduet alligevel ender med at lande på benene, var meget hurtig udrykning og support fra centralbanker og finansministre. Hjælpepakker og assistancetilkendegivelser fik investorerne til at slappe af og genvinde roen/troen.
 3. Covid-19 kommer til at forandre meget, længe. Det er ikke kun i 2020, men også fremadrettet. Vi kommer ud at flyve og rejse igen, men ”arbejde hjemme”, eller fra distancen kommer til at blive en betydelig del af et ændret billede fremover også i tiden efter Covid-19.
 4. Den grønne omstilling hitter og er blevet big business. Forbrugere, virksomheder og investorer køber ind på den grønne omstilling. Det viser bl.a. aktiekursudviklingen for Vestas og Ørsted men også mange andre selskaber tydeligt.
 5. USD er blevet svækket betydeligt og ligger her ved udgangen af året næsten 15 % under topniveauet. Vaccineudsigter, stigende mængder af USD fordringer og vækstforventningerne for 2021 har svækket USD
 6. Tesla er steget dramatisk og næsten 7 doblet. Udviklingen kulminerede mandag den 21/12, da Tesla blev indlemmet i S&P 500-indekset, som det mest værdifulde selskab, som nogensinde er kommet med i indekset.
 7. Den private investorkultur har fået sig en ordentlig optur. Kombinationen af Covid-19, lave renter, udbetaling af feriepenge, stigende aktieinteresse, m.v. har gjort en meget stor forskel. Nordnet passerede i 2020 kunde nummer 200.000 i starten af december.
 8. Globale investorer ender med at have fået et fornuftigt afkast, som dog i et vist omfang bliver trukket ned af USD fald
 9. De danske aktier har endnu engang gjort det fremragende. Rygraden i de danske selskaber er life-science industrien, som står for tæt på 45 % af de samlede markedsværdier. Et indeksafkast på tæt på 35 % i et Covid-19 år er ikke kun bemærkelsesværdigt, men sensationelt. AMBU er topscoren, men der er flere fremragende selskabspræstationer.
 10. Grøn omstilling er blevet big business, og det er bl.a. noget som de danske selskaber nyder godt af. Således er Vestas/Ørsted blandt de mest stigende i Danmark.
 11. Pandora har haft en fremragende udvikling; stik imod alle odds. I januar var det uro i Hong Kong – skidt for Pandora; i februar lukkede Kina ned for Corona. Siden fulgte andre store Pandora markeder som UK, Frankrig, Spanien og Italien. Butikssalget led, men onlinesalget tog over og topchef Alexander Lacik har på de indre linjer fået skabt den ro, som har manglet de foregående 4 år. Tilsammen betyder det, at investorerne nu ikke spekulerer mod Pandora, men sammen med Pandora.

Figur 1: Kursudvikling for udvalgte aktier/aktieindeks i 2020
Kilde: Nordnet

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer