Aktier: Er det Business as usual for investorerne?

Hvad har Vestas-ejere ellers i porteføljen?

(Stor)politik har fyldt meget, men gjort mindre for investorerne de seneste måneder. Brexit har i 2017 kun haft en mindre kurseffekt og det franske valg bliver næppe en game changer. Måske kan Trumps skattereform skabe lidt opmærksomhed, hvis det da ikke går som det gik med afskaffelsen af Obamacare. Det er business as usual.

Politik fylder meget, men betyder mindre for investorerne

Brexit blev ikke, eller I det mindste ikke i første omgang, en uoverstigelig hurdle for investorerne. Briternes 6 siders afskedsbrev er afleveret og udmeldingen er af investorerne blevet tolket som en ”so last year nyhed”. Om 2 måneder skal franskmændene vælge ny præsident. Mon ikke det går på samme måde her: Frankrig har ikke Englands ”we shall never surrender”, Churchill stil og på trods af Marine Le Pens popularitet, er Macron/Fillon langt mere mulige som præsident end Brexit var realistisk. Med eller uden fejlslagne meningsmålinger.

”It is the economy, stupid”, ikke Trump

Trump vil gerne sige og hævde, at aktiekursstigningerne først og fremmest er hans fortjeneste. Sandheden er nok snarere, at investorerne i 2016 var for optaget af Kina frygt, lave oliepriser, Brexit og amerikansk valg forude til at bemærke, at den globale økonomi var i gang med et moderat opsving og havde været det siden ”engang i 2015”. Det var først for alvor i efteråret 2016, at investorer havde tid og overskud til at begynde at fokusere på det, at de cykliske aktier fik et kursmæssigt vitamintilskud. I den forstand kan Trump hævde, at stigningerne skyldes det amerikanske valg, men næppe at det i overvejende grad var ham som skal have æren for stigningerne, men måske for at investorerne fik øjnene op for økonomiens tilstand.

Obamacare blev ikke et Trump home run

Det gik ikke i første omgang som Trump havde regnet med, med hensyn til Obamacare. Forretningsmanden Trump har haft nemt ved at udstikke dekreter, som han selv kan bestemme over. Derimod har det givetvis været en større overraskelse for ham end han vil erkende, at selv ikke kombinationen af republikansk utilfredshed med Obamacare og flertallet i de to kamre, kunne sikre afskaffelsen og give Trump det første politiske home run.

Trumps skattereform

De kommende måneder bliver hans skattereform fremlagt. Udover sænkelse af person- og selskabsskatter, er det mest spændende om den også kommer til at indeholde en ”x” % importtold. Hvis det sker bliver politik for en stund aktie- og investeringsrelevant og vedkommende for investorerne. Spørgsmålet er om tolden ”kommer med”; og om reformen møder ligeså stor modstand som afskaffelsen af Obamacare viste sig at gøre. Importtolden vil, i givet fald, blive kontroversiel også blandt republikanerne.

Renten er stadig aktiernes ven

Året er startet aktiegodt. Først steg renterne, men efterfølgende er de faldet noget tilbage igen. Ikke kun i USA, hvor vækstforventningerne ikke for alvor stikker af, og ej heller i Europa. Rentefølsomheden har fået et aktiecomeback i den forstand, at de reelle alternativer til aktier med sammenlignelige investeringskarakteristika er få. ECB kommer ikke til at røre ved renten de kommende 15 måneder, selv om det ikke er nogen garanti for at markedsrenterne ikke kan stige.

Øget fokus på enkeltselskaber

Renterne er ikke (af) lave og politikerne mindre betydningsfulde end man i dagligdagen kunne få indtrykket af. I næste uge starter den amerikanske regnskabssæson og de danske og europæiske selskaber følger efter og fokus skifter fra makro til mikro.

5 spørgsmål til den danske regnskabssæson

De danske regnskaber begynder først for alvor om nogle uger. Virksomhederne er generelt i god form. Her er 5 bud på forhold som investorerne vil forsøge at få afklaret:

  • Er bunden nået i Novo Nordisk? Der har ikke været nye ubehageligheder og måske bliver de amerikanske prisjusteringer af en anden og mindre størrelse end Donald Trump og i øvrigt også ledende demokrater har lagt op til?
  • Kan bankerne fortsætte de gode takter fra 2016?
  • Kan FLS leve op til en kursstigning på 50 % siden det amerikanske valg medførte en betydelig sektorrotation?
  • Er nedturen i Pandora stabiliseret? I kølvandet på let skuffende udsigter for 2017, har amerikanske fonde kaster penge ind i short-salg. Hvis regnskabet ikke bringer afgørende nyt, kan det udløse nye shortsalgs angreb.
  • Regnskaber er normalt ikke den store kurstrigger for biotekselskaber. For Genmabs vedkommende er der blevet kastet lidt grus i kursmaskineriet efter sidste uges nyhed. Investorerne vil spejde efter tegn på om det blot er et naturligt blop på den succesvej, som har mangedoblet investorernes formue. Det er ikke givet at investorerne bliver meget klogere og i mangel af det, kan det være relevant at se udsigterne ud fra en analytikersynsvinkel. Derfor kan især anbefalingsændringer og kursmålsjusteringer blive nyttige pejlemærker.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer