Spring til hovedindhold

Aktier: Ingen frygt og masser af grådighed er normalt et advarselstegn

Investorerne er i superhumør, og aktierne er i absolut topform. Det kan være en større udfordring kortsigtet, selvom vi er på vej ind i december, som ikke har for vane at være nogen dårlig afkastmåned:

  • De amerikanske aktieindeks har sat et hav af indeksrekorder i 2020.
  • Det samme gælder det danske og life-science tunge C25-indeks.
  • Det tyske DAX-indeks har ikke kunne følge den tendens og udvikling, men også her har aktieinvestorerne kortsigtet haft grund til at være glade.
  • CNN måler et frygt vs. grådighed indeks. Aktuelt står barometeret på, at investorerne er alt andet end bange og meget grådige og ser frem til COVID-19-vaccinen og global økonomisk genoprejsning i 2021.
  • Indekset beregnes ud fra syv parametre. Du kan se indekset og den aktuelle måling samt underkomponenterne her.
  • Når stemningen er meget høj (grådighed), er det et udtryk for, at aktierne ER steget meget: At investorerne HAR øget deres risiko og IKKE ser nogen former for risiko eller problemer forude.
  • Et højt tal er normalt korsigtet en udfordring. Når mulighederne synes ”tydelige” er alle eller hovedparten af de investeringspenge, som skal investeres i aktierne, formentlig investeret.
  • Når hovedparten af aktiepengene er sat i markedet, skal der kun få negative nyheder til for kortsigtet at ødelægge den gode stemning. Kontantpositionerne vil normalt være små (for hvorfor have kontanter, når aktierne alligevel kan tænkes at fortsætte yderligere op), er overvejelsen.
  • Warren Buffet har sagt det mange gange: Man skal bruge en sådan indikator ”omvendt”: Når investorerne er grådige, skal man snarere være lidt frygtsom, og når investorerne frygter udviklingen (og aktierne ER faldet meget, red.) er det tid til at blive grådige.

Elbiler og helt elektriske investorer

Et eksempel på aktier, hvor optimismen er meget stor, er inden for elbiler. Det drejer sig ikke kun om Tesla, men også om en række kinesiske selskaber såsom Nio, Xpeng, Li Auto. Elbilsrelaterede aktier som eksempelvis underleverandører til sektoren har også set et massivt inflow i deres aktier.

Overoptimisme øger korrektionsrisikoen!

Forventningerne til COVID-19-vaccinen med hensyn til virkningsgrad og hvor hurtigt den kan blive produceret/distribueret/injiceret er meget store. En Brexit-aftale kan være tæt på, og i USA kommer der formentlig flere økonomiske stimulanser, som kortsigtet skal holde humøret oppe, indtil COVID-19-vaccinen gør tingene mindre unormale igen.

Spørgsmålet er dog, om opturen ikke kan blive kortsigtet træt, fordi den kommer til at mangle brændstof, eller om der fra anden side kan komme grus i maskineriet, som kan ødelægge den gode stemning? Under alle omstændigheder er grådige investorer et kortsigtet advarselssignal. Enten ved at negative nyheder, som normalt kun ville have en mindre eller ingen aktiemarkedseffekt, kan komme til at betyde mere eller også, at opturen kortsigtet bliver ”træt” og kommer til at mangle brændstof og ny energi.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer