Spring til hovedindhold

Aktier: Nasdaq Composite nærmer sig gensyn med aktiebjørnen

De seneste uger har været alt andet end afkastpositive. Efter en større nedtur fredag har investorerne mistet tæt på 18% i Nasdaq Composite år-til-dato. Nedturen bider, og investorerne trækker penge ud.

De seneste uger har været alt andet end afkastpositive. Efter en større nedtur fredag har investorerne mistet tæt på 18% i Nasdaq Composite år til dato. Nedturen bider, investorerne trækker penge ud, og vi er blot ca. 2-3% fra at genteste lavpunktet i marts og dermed ”bear market”.

  • De stigende renter gør ikke kun ondt på obligationsinvestorerne, men kan også mærkes i aktiemarkedet.
  • Efter fredagens nedtur er det amerikanske Nasdaq-indeks faldet med ca. 18% i år.
  • Der skal nu kun ca. 2-3% yderligere nedtur til, før årets hidtidige lavpunkt, som blev nået mandag den 14. marts, bliver tangeret eller endda måske undergået.
  • Den store synder i den udvikling er renteudviklingen. De amerikanske 10-årige renter er meget tæt på 3%. Forude venter flere og måske større renteforhøjelser i Fed Funds. Den første af disse kan meget nemt komme ved det næste ordinære møde den 3/4. maj. Det vil ikke længere være en overraskelse, hvis Federal Reserve-beslutningen bliver at hæve med 0,5%, og måske samtidig advare om, at 0,5% ikke var en enlig svale.
  • Investorerne er på vej til at blive godt og grundigt nervøse, og det i en grad som giver kortsigtet stof til eftertanke. Udviklingen i lysten til at investere i amerikanske aktier kan bl.a. aflæses af figur 2, som viser flow ind og ud af amerikanske aktiefonde.
  • Inflow er normen. Langsigtet er der inflow i fonde op til 90% af tiden (grafen viser blot to år, men den længeresigtede udvikling er den samme).
  • Under finanskrisen var der outflow i en længere periode på seks uger.
  • Aktierne steg dog i den senere periode af outflow-bevægelsen. Markedet kom altså, som det ofte sker, hurtigt ”på plads”.
  • Den afgørende retningsbevægelse for aktierne er, når nettoinflow vender til nettooutflow eller omvendt. Jo større absolutte tal, jo bedre/værre.
  • Den seneste uge har der været en ændring på ca. 60 mia., fra 30 mia. ind til 30 mia. USD ud. Det er en betydelig ændring, selvom der har været tidligere perioder med større bevægelser. Det er ikke kun størrelsen, men retningsændringen, som spiller en rolle
Figur 1: Udvikling, Nasdaq Composite, 2022. Kilde: Nordnet
Figur 2: Inflow/outflow i USA-aktier på ugebasis seneste 2 år
Kilde: Deutsche Bank

Yderligere outflow vil være naturligt

Investorerne er begyndt at tage bestik af næste uges FED-møde. Der kommer formentlig en større renteforhøjelse, og investorerne positionerer sig hertil. Det vil ikke være mærkeligt, hvis vi også i denne uge ser outflow. Skift er hyppige, men investorerne er også flokdyr, og en ændring tager lidt tid. Hvad, der sker derefter, er dog mindre ”sikkert”. En mulighed er, at rentekurven vil begynde at flade lidt, når FED hæver med de forventelige 0,5%. I så fald vil aktiefaldet tage af, og outflow vil formentlig neutraliseres i løbet af et par uger. Hvis rentekurven ikke flader efter FEDs beslutning, vil outflow fortsætte, og de amerikanske aktier, ikke mindst Nasdaq, vil forblive under pres.

Begyndende amerikansk rentekurvefladning er mest sandsynlig

Mit eget bud er, at rentekurven vil begynde at flade; i det mindste en anelse. Det er nu konsensus om, at FED vil hæve flere gange med 0,5%, og det vil ikke, eller bør ikke, komme som nogen overraskelse for investorerne. Det er absolut muligt, at aktierne skal genteste de laveste niveauer fra 14/3, men for at indeks skal falde markant under det niveau, kræver det, at investorerne begynder at sælge ud af de tilbageværende store aktier, som Apple, Microsoft, Amazon og Google, og/eller at Teslas aktiekurs skælver.

Vil du læse mere? Følgende blogs kunne være relevante for dig:

https://www.nordnet.dk/blog/derfor-skal-investorerne-forberede-sig-paa-nogle-turbulente-maaneder/

https://www.nordnet.dk/blog/bull-og-bear-marked/

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer