Spring til hovedindhold

Aktierne har nået en foreløbig top

Jeg tror aktierne har ramt loftet for denne omgang. I de seneste uger har vi set daglige stigninger på aktierne selvom de makroøkonomiske nøgletal har udvist mange svagheder. Aktierne er steget under moderat omsætning, hvilket tyder på at opturen ikke er holdbar. Mange investorer har købt, da mediernes dækning af aktier er blevet positiv (den skifter som vinde blæser), ligesom der ganske enkelt mangler alternativer til placering i aktier. Imidlertid er det en risikofaktor, såfremt køb af aktier baseres på, at man ikke kan finde på andre velegnede investeringer. Der er en tendens til, at investorerne flokkes om nogle få aktier, som får alt for stor bevågenhed og dermed udløser nye køb, som fører til nye aktiestigninger osv.

På samme måde er visse aktier YT. Strømmen af nyheder, analyser m.m. er negative, og dermed kan nedturen fortsætte. Her tænker jeg specielt på Vestas, hvor vi dog snart er nået bunden, idet alle nu efterhånden har fået solgt ud. Aktier som Novozymes, Novo Nordisk, Coloplast, Danisco og Carlsberg er derimod efter min mening steget for meget, og der kan komme kø ved udgangen, hvis der går ”udu” i tingene. Og det kan der godt komme, efter min mening.

Markedsdeltagerne er delt mellem optimister og pessimister. Der er da også forhold der taler for både optur og nedtur, men i min optik er der overvægt af minusser – altså ting der taler for at aktierne er kommet foran vognen, og at vi står foran en korrektion af en vis størrelse – vel omkring 8-10% nedad.

I positiv retning taler: Den lave rente. Høj likviditet hos markedsdeltagerne, hvor mange har en lavere aktieandel end ”normalt”. Der er vækst visse steder i verden. Alternativerne til aktier mangler. Teknisk analyse har købssignaler. Virksomhederne tjener godt og der er god gang i nye investeringer og Take Overs. Der tales om iværksættelse af nye stimulipakker.

I negativ retning taler: Landenes budgetunderskud vokser. Den lave rente ”kører på overtid”. Der er lav vækst i USA og der skabes ikke tilstrækkeligt mange nye jobs. Udviklingen i EU skuffer også. Der er en enorm boligboble i Kina. Der er høje forventninger til indtjeningen i Q3 (=risiko for skuffelser). Basel III kræver bedre polstring i banksektoren. Stimulipakker udløber.

At Pandora vælger at gå på Børsen netop nu taler også for, at vi er nær en foreløbig top for aktierne. Kapitalfondene er dygtige forvaltere, der har tradition for at gennemføre emissioner til noget nær optimale priser. Måske det også sker denne gang?

Min pointe er, at resten af september og oktober bliver præget af faldende aktiekurser. Derefter er der mulighed for ny optimisme efter midtvejsvalget i starten af november. Indtil da mener jeg man skal passe godt og grundigt på, og ikke blot haste ind i markedet fordi alternativerne mangler. I Aktieinfos kortsigtede modelportefølje, der opererer med en relativ høj risikoprofil, har vi købt Xact Bear i både Norge og Sverige, således at kursfald på aktierne vil medføre stigende indtjening i denne portefølje.

Kom gerne med kommentarer så vi kan få andres holdninger på banen.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer