Spring til hovedindhold

Aktiesamtale med min blomsterhandler

Min blomsterhandler, som også er ivrigt aktieinteresseret og –investeret, har de seneste uger og måneder bemærket og følt på udviklingen i sin egen beholdning, at nok stiger globale aktieindeks, men det sker uden at værdien af hans aktier følger med.

Når du får aktietips eller råd om boliginvestering og belåningsstrategier fra din taxachauffør eller andre, hvis primære erhverv ligger langt fra aktiemarkedets, plejer det at være ældningstegn eller generelle faresignaler efter en (for) kraftig optur. Det var dog ikke det som min samtale med min venlige blomsterhandler handlede om.

Aktier fortsætter stigningerne

De seneste uger er aktierne steget markant, og en global investor kan aktuelt glæde sig over et afkast, som ikke er særlig langt fra 10 %. Bedst er det gået i Sverige mens amerikanske aktier rammer nogenlunde det globale gennemsnit (bl.a. fordi USA aktier vægter 55 % i en global beholdning). Danmark ligger nok i plus for året, men heller ikke så meget mere end det. Ringest er det gået for investorer, som har sat deres investeringslid til Kina.

Nye aktietemaer

2021 har indtil videre været et meget anderledes aktieår af mange årsager. For det første mangler vi (heldigvis) et nyt eksternt chok som Corona. Dernæst er vi nu, siger økonomer og investorer, i en genopretningsfase med udsigt til den bedste vækst i mange år de kommende 12 måneder. 2020 aktievinderne i grøn omstilling, dansk life science og amerikanske teknologiaktier er blevet afløst af valueaktier og selskaber, som skal nyde godt af netop bedre tider.

Der er dog også andre ting som på den ene side er lidt forandret, men som på den side kan siges at være en tilbagevenden til noget, som vi tidligere har set: Investorerne klumper sig sammen og koncentrerer sig i større aktier. Det er her min samtale med min blomsterhandler kommer ind i billedet.

Skuffende aktieudvikling

”Hvordan går det med aktierne”, spørger jeg, mens jeg søger hen mod mit favoritsted i butikken for at finde inspiration til mit indkøb. ”Ikke godt”, siger min blomsterhandler. ”Det er small cap”, siger han. ”De performer ikke”. ”Hvorfor”?

Min blomsterhandler, som også er ivrigt aktieinteresseret og –investeret, har de seneste uger og måneder bemærket og følt på udviklingen i sin egen beholdning, at nok stiger globale aktieindeks, men det sker uden at værdien af hans aktier følger med.

Investorer i Smallegade

Investorerne køber ikke bredt, men smalt. På den ene side køber de stort ind i selskaber, som de forventer vil komme til at nye godt af, at verden igen åbner op. Samtidig har mange også en betydelig eksponering i mindre aktier: Small cap. Enten stiger de ikke aktuelt, eller også stiger de i mindre omfang end den positive udvikling, der sker i de større selskaber.

Mange, gør som blomsterhandleren. Han undres, forstår ikke eller ikke helt udviklingen og i hvert fald ærgrer han sig over den. Nasdaq indekset stiger nok, men det skyldes stigninger i de store selskaber. Jo mere de store selskaber stiger, jo flere penge flyder der ind i netop disse selskaber. En selvforstærkende udvikling.

Blomsterhandlerens observation er den samme som min. Jeg tror den skyldes blandt andet 4 forhold:

  1. For det første er toppen blevet taget af handelsinteressen. Det gælder ikke kun i USA, men det er også noget, som vi kan se og måle på vore breddegrader. Jeg tror det skyldes, at en række af nye investorer, som drev aktiviteten i 2. halvdel af 2020 og især i januar/februar 2021, ikke længere har den samme interesse i aktier. Netop de nye investorer var med til at drive likviditeten ud i de mindre aktier.
  2. For det andet tror jeg en del af den mere spekulative aktieinteresse er trukket mod cryptovalutaerne.
  3. For det tredje betyder fokus på ”genåbingsstrategier” generelt, at investorerne søger mod valueaktier og mod større selskaber, som skal være med til at drive tiden efter Covid-19 aktier. Det er andre aktier end small-cap IT.
  4. For det fjerde kan det også være et risikospørgsmål. Aktierne er steget meget og generelt højt vurderet, plus/minus. Risikoen ved at være overplaceret i mindre selskaber, hvis der skulle komme en større nedtur, opleves og er noget større end risikoen ved at eksponere sig i giganter som Apple og Facebook. Den samlede risiko altså: Kurs- og likviditetsrisikoen.

Comeback til mindre aktier kræver investor comeback

Observationerne fra min blomsterhandler svarer plus/minus til min egen. Interessen og risikofornemmelsen er gået ud af de mindre aktier. Spørgsmålet er så om den kommer tilbage? Det afhænger i høj grad af om de investorer, som drev interessen ikke kun kommer tilbage til aktiemarkedet, men også til den samme type aktier, som de var investeret i?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer