Spring til hovedindhold

Godt at blive slået tilbage til aktiestart

Vi er der ikke helt endnu, men vi nærmer os. Takket være ikke mindst den stigende oliepris, er investorerne blevet lidt mindre investeringsbekymrede. På indeksniveau kan man i USA og Danmark skimte afkast-nullet. Investorerne håber de bliver sendt tilbage til start og at de på trods af den dårlige start på året kan nå et positivt aktieafkast for helåret. Hvis englænderne forbliver i EU, er det stadig muligt.

Stigende oliepris gør godt

Investorerne er ved at have rystet den dårlige start på året af sig. Med til at gøre aktieudsigterne bedre, har ikke mindst været de stigende priser på olie, og at vi har bevæget os længere og længere væk fra det 20 USD scenarie per tønde olie, som for blot et par måneder siden holdt aktiemarkederne i ave og tog investorerne som gidsler.

Olie handler om udbud og efterspørgsel

Det er ikke kun stigningen i oliepriserne som har gjort godt, men især måden det er sket på. Selv om mødet i Qatars hovedstad, Doha ikke bragte den produktionsreduktion, som nogen lande havde håbet på, er markedet ved at genfinde sin ligevægt på den rigtige måde. Faldende amerikansk skifergasproduktion og stigende efterspørgsel på grund af de lave priser, vil ved slutningen af 2016, med det som vi ved i dag, gøre at oliemarkedet er 2 mio. tønder dagligt i bedre balance. Den overskydende produktion, som der skal findes købere til, vil være faldet til ned mod 1 mio. fra op imod 3 mio. på et tidspunkt i 2015.

Alle mand til oliepumperne skabte problemer

For investorerne har det været positivt, at de lave oliepriser i stadig højere grad bliver knyttet til en overskudsproduktion, som ikke for størstedelens vedkommende skyldes en svagere global vækst, men snarere at den merproduktion, som amerikanerne bragte på markedet efter skifergas revolutionen, forrykkede balancepunktet mellem udbud og efterspørgslen for markant. Derfor faldt olieprisen. I vanlig finansiel stil fortsatte faldet og bevægelsen ud over kanten for længe.

Kina, olie og USD stadig risikofaktorer

I januar/februar var det især frygten for væksten og det kinesiske aktiemarked, og den faldende oliepris, som gjorde investorerne bange. Siden tog en lettere USD svækkelse over og truede med at gøre indtjeningsudviklingen for de eksportorienterede selskaber i Europa mere besværlig end investorerne var komfortable med. Aktuelt er disse faktorer ikke dem som bekymrer investorerne mest. USD er nok faldet, men ikke dramatisk. Olieprisen er steget og investorerne har nu, jævnfør oven for, en bedre fornemmelse for at faldet mere skyldes udbud vs efterspørgsel end at det var et katastrofevarsel for den globale økonomi. Risikoen for en hård landing i Kina er reduceret, men under overfladen lurer fortsat en gældsproblematik.

Brexit giver markedsdønninger

Investorerne fik i marts og i begyndelsen af april for alvor en ”ny” risiko at forholde sig til. Ny var den egentlig ikke. Det drejer sig nemlig om, hvorvidt englænderne ved folkeafstemningen den 23/6 siger ja til at forlade det europæiske fællesskab.

Et Brexit har potentialet til at sende dønninger igennem de finansielle markeder og naturligvis ikke mindst den engelske økonomi, som er større end dengang det græske Grexit, som følge af den bundløse græske økonomi, holdt europæerne som gidsler for 4 år siden.

Brexit risiko faldt i april

Risikoen for en engelsk udtræden er absolut stor, men den megen debat om afstemningen synes at have fået tvivlerne overbevist om at der, på trods af ønsket om mere suverænitet og mere England og mindre Bruxelles, er flere økonomiske fordele end ulemper ved et europæisk status quo. De seneste meningsmålinger peger på, at englænderne bliver.

Sikker på Brexit = sælg!

Hvis du er overbevist om, at englænderne siger ja til at forlade EU, bør du sælge ud af din aktiebeholdning; sælge britiske pund; købe USD og generelt reducere din investeringsrisiko. Det er ikke givet, at de realøkonomiske langtidseffekter vil være ligeså markante, som nogen kunne frygte og som de finansielle markeder på kort sigt kunne tænkes at indregne. At det gør dig som aktieinvestor fattigere på kort sigt, hvis englænderne vælger vejen ud, er der dog næppe 2 meninger om.

Godt at blive slået tilbage til start

I spil er det normalt ikke en ønskværdig situation, at blive slået tilbage til start og være tvunget til at begynde forfra. Når emnet er aktiekursudviklingen i 2016, er billedet noget anderledes og efter stigningen i den sidste halvdel af februar, marts og april, kan investorerne ane et positivt helårsresultat. Sandsynligheden stiger, hvis der ikke kommer negative globale vækstoverraskelser, olieprisen fortsætter sin bevægelse mod og helst let forbi 50 og englænderne vælger at blive inden for snarere end at stå uden for Europa. Man behøver ikke at være isoleret selv om man er en ø og ikke landfast.

 

 

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
7 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2016-05-06 08:36

Vedr. olieprisen: Hvis olien kommer op på et vist niveau, hvor konkursrisikoen i oliebranchen bliver håndterbar, forsvinder korrelationen mellem oliepris og aktiekurser. Så yderligt stigende oliepris vil ikke pr automatik give højere aktiekurser. Men man kan diskutere om prisen på det ulækre sorte stads ikke igen vender snuden sydover. Flere olielande har brug for pengene og vil producere lystigt. Olien er ved at blive udfaset som energikilde – vind og solenergi er bedre og billigere og transportsektoren vil ret hurtigt gå over til el. Det betyder, at olielandende er nødt til at komme af med varen, mens den endnu kan… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-05-06 15:51

Hej Claus For at undgå misforståelser og for at andre ikke efter din kommentar kunne få et forkert indtryk vil jeg gøre en undtagelse og kommentere konkret: Nej, man kan på ingen måde få det indtryk, at jeg mener man skal trykke aktiesømmet i bund. Hverken i dette indlæg eller i et hvilket som helst andet indlæg, podcast, citat eller andet som jeg har medvirket i de seneste kvartaler har man kunne få det indtryk. Jeg mener den store aktieoptur er 90-95 % bag og ikke foran investorerne i det generelle tilfælde, og at det IKKE er tiden til at… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-05-08 14:29

Fair nok Per H – jeg beklager, at jeg har misforstået din holdning til markedet.

Gæst
Gæst
2016-05-05 19:21

Hej Per, kan I i For Pengenes skyld tale om, hvordan du afgør, om en aktie er dyr eller billig. Der snakkes meget om Warren Buffetts discounted cash flow analysis, men den virker praktisk talt umulig for almindelige dødelige at udføre. Mvh Niels

Gæst
Gæst
2016-05-04 08:02

Tak for godt indlæg,det jeg ser i marked er vel at bankernes rolle er ved at bliver udspillet, da der vil dukke nye måder op .som virksomheder og private vil gøre brug af ved finansering af tiltag, jeg tror IT/robotter vil kunne gennemskue om et udlån er rentabelt,derved kan man spare mange penge til løn og kontorbygninger da en kvinde/mand kan drive en endda meget stor udlånsforretning hjemme fra og kan få en godt afkast med lille rentemaginal. Så måske er banker som vi kender i dag væk om 15-20 år. Jeg ser ikke på nogen måde renten skal stige,i… Læs mere

Gæst
Gæst
2016-05-03 10:23

Tak for dine altid kloge betragtninger. Hvordan ser du renten. Personligt er jeg stigende bekymret. Renten er lav, og for lav til at alm. folk kan spare op til pension. Det tvinger det over i mere risiko. Og samtidig ser ud til, at det er svært at sige, hvor positivt lav rente virker, mens usikkert med hvad vil det betyde, hvis renten forbliver lav ligesom i Japan i mange år. Jeg kan ikke rigtigt se en vej ud. Når usa vil hæve, så bliver de forstrækkede af uro i Finans i Kina. Og tør man overhovedet hæve renten af frygt… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-05-03 10:44

Hej Anders Den lave rente skal forhåbentlig og formentlig neutraliseres på et tidspunkt, med mindre vi er løbet ind i et nyt og ikke særlig rart Japan scenarie? Der er aldrig noget rigtigt tidspunkt at gøre tingene på, og det bliver en meget lang vej at føre renterne tilbage til mindre unormale tider. For aktieinvestorerne kan det blive en hård tur med mange og større skvulp. Konkret tror jeg der kommer 0-2 rentestigninger i USA i år. Der kan altså komme op til 2, men jeg hælder mest til 1. I Europa tror jeg renterne forbliver uændrede i 2016 og… Læs mere