Alibaba: Med eller uden de fyrretyve røvere?

I denne uge vil kinesiske Alibaba lade sig børsnotere i USA. Selskabet der sender flere pakker end amerikanske UPS og tjener mere  end Amazon og Ebay – til sammen vel at mærke, forbereder sit børsindtog i New York. Alibaba minder måske om fortællingen om den fattige brændesælger, der står i gæld til sin mere velhavende broder og pludselige finder tyvekoster. Det er dog sikkert også den eneste lighed der er mellem den kinesiske børskæmpe og eventyret.

Kender du Jack Ma?

Jack Ma stiftede Alibaba i 1999. Lidt tidligere i 1995 startede han ”De gule sider” i Kina. Nogle år forud for det fik han sin uddannelse i engelsk. Et sprog som han bl.a. blev bedre til ved dagligt at tage cykelturen ind til hoteller med mange vestlige turister, som gav ham rig lejlighed til at praktisere de engelskkundskaber, som han vidste ville være en betydelig genvej til at klare sig godt. I Kina og internationalt.

Hvor stor er Alibaba?

Alibaba er på mere end 1 måde et stort selskab. I det netop aflagt kvartalsregnskab havde selskabet en omsætning på ca. 2,5 mia. USD og en indtjening på ca. 1,1 mia. USD (renset for regnskabsposter af ekstraordinær karakter). Alibaba startede med at forbinde ”virksomhed med virksomheder” (business-to-business), men er i dag også en handelsportal, hvor virksomheder tilbyder deres varer til private. En art kinas svar på ”Amazon”, men i hovedsagen uden at Alibaba har de lagerfaciliteter, som Amazon har. Ca. hver anden pakke, som handles online i Kina passerer ”igennem” Alibaba.

Fakta om børsnoteringen

  • Alibaba udbyder op til 320 mio. aktier. Herudover kan der komme en ”overtildelingsoption”, hvis efterspørgslen er tilstrækkelig stærk.
  • Prisen var oprindelig angivet til at ligge intervallet 60-66 USD per aktie, men er efterfølgende iflg forlydender blevet hævet til 66-68 USD. Også det ”nye” udbudsinterval skal tages med et gran salt. Twitter hævede således sit udbudsinterval mere end 3 gange i forbindelse med børsnoteringen. Hvis efterspørgslen er tilstrækkelig stærk, vil intervallet blive øget.
  • Ud af 320 mio. aktier som sættes til salg, vil eksisterende aktionærer sælge 123 mio. aktier. Det drejer sig først og fremmest om den store eksterne aktionær, Yahoo, som planlægger at sænke sin ejerandel fra 22,4 til 16,3 %. Den anden store ”eksterne” aktionær, Softbank planlægger ikke at sælge aktier i denne omgang. Stifteren Jack Ma vil sælge aktier for 840 mio. USD.
  • Alibaba tager på ”salgsturne” fra mandag den 8. september og 10 dage frem. Den endelige prisfastsættelse ventes at ske senest den 18. september.
  • Første handelsdag på børsen er planlagt til den 19. september
  • Hvis samtlige aktier som ventet sælges til den maksimale pris, vil det være den største børsnotering nogen sinde. Værdien af de udbudte aktier forventes at blive ca. 24 mia. USD.
  • Ved en pris på 66 USD, vil Alibaba have en børsværdi på 163 mia. USD eller lidt i underkanten af 2x markedsværdien af Danmarks mest værdifulde selskab, Novo Nordisk.

 Private danske investorer: Nok se men næppe købe

De private danske investorer som tænker på at købe aktier i Alibaba, må nok kigge lidt langt efter de drømme. Det mest sandsynlige er at udbuddet af aktier bliver meget overtegnet og at en meget betydelig del af aktierne vil blive afsat til institutionelle investorer. Efter samme ”opskrift” som gjorde sig gældende i forbindelse med børsintroduktionen af Twitter, hvor de private måtte se langt efter og måbende til at udbudskursen både blev forhøjet ad flere omgange forud for den første handelsdag, og endte med at stryge til himmels med en førstedagsstigning på ca. 70 %. For en ordens skyld skal det præciseres, at der udelukkende er tale om en beskrivelse af Twitters udvikling og ikke en forudsigelse af, at Alibaba gentager Twitters kunststykke rent kursmæssigt.

Privates IPO muligheder går igennem Yahoo/Softbank

Da de privates muligheder for at blive tildelt aktier i forbindelse med emission således er begrænsede, må de kigge efter andre muligheder. Store børsnoterede selskaber som Yahoo med 23 % i ejerandel og japanske Softbank med ca. 34 % ejerandel, vil profitere af at Alibaba i givet fald vil blive betragtelig overtegnet og meget vel kan stige på førstedagen. På den måde kan man sige at investorerne alligevel kan være med ”uden at være rigtig med” via at købe ejerandele enten i Yahoo eller Softbank.

Indirekte investering giver afkastbegrænsning

Udfordringen ved at deltage indirekte, at en del af effekten må antages allerede at være indeholdt i de nuværende aktiekurser. At Alibaba går på børsen er ligeså lidt en overraskelse som det er en nyhed. Derfor er det trods alt også mindre sandsynligt, at der kommer en stor indirekte kursstigning i Yahoo/Softbank.

Alibaba og de fyrretyve røvere

Alibaba er i dag allerede meget profitabelt og med fortsat markante vækstudsigter og –potentiale er der nok ikke 2 meninger om at børsintroduktionen vil blive om ikke en kiosk, så dog en –børsbasker. Børsintroduktion bliver givetvis den største nogensinde. Tilbage står at håbe at den eneste lighed med fortællingen af det samme navn er netop det; navnet og altså ikke de fyrre-tyve-røvere.

Sådan handler du Alibaba-aktien hos Nordnet

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-09-16 15:20

kunne godt have brugt noget info omkring hvorvidt man bør gå ind i aktien den 19. eller vente til hypen har lagt sig.

lidt mere info om regnskaber p/e osv ville også være dejligt

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-09-16 15:28

Hej Lars – Tak for indlæg. Nærværende er ikke ment som en konkret anbefaling for eller imod. Jeg tror dog her som i en del andre investeringssammenhænge at fokus på nøgletal, etc spiller en mindre rolle end mange investorer forestiller. Alibaba bliver i et eller andet omfang som med Twitter for de danske private. En lukket fest som vi ikke er inviteret med til. Der er den indirekte vej ind via Yahoo, Softbank som jeg også angiver. Men det kræver jo at Alibaba bliver ekstremt efterspurgt og stiger en del for at det for alvor vil kunne mærkes. Nynoteringer er… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-09-18 14:12

Er Alibaba en branchevinder?

Gæst
Gæst
2014-09-16 18:58

For mig er Jack Ma en usympatisk nationalist – lidt ironisk at han henter pengene i USA.
Jeg bryder mig heller ikke om den “udemokratiske” struktur hvor han og de fyrretyve røvere beholder kontrollen med selskabet – på trods af at de selv kun ejer en mindre del.

Gæst
Gæst
2014-09-18 08:59

Hvis det går som det er gået for nyligt, så brager Alibaba op på førstedagen. På Seeking Alpha er der meget store forventninger. De laveste går på kurs 85 og de højeste tror, at den stiger til over 100 på førstedagen. En stigning i det omfang bør kunne mærkes i Softbank og Yahoo. Hvordan aktien så reagerer efter dag 1, ved vi jo aldrig. Ift. Twitter, Facebook (dengang) m. fl., så tjener Alibaba styrtende med penge, så det bliver spændende at se.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-09-19 15:21

skulle man købe så? 😉

Gæst
Gæst
2014-09-18 17:25

Man kan købe Alibaba og 3 andre gratis til 3.10. Er kurserne så i realtime?

Bør Nordnet ikke få US i realtime gratis, nu hvor man opfordrer til køb af US aktier?

Alibaba bliver sikkert handlet meget imorgen, hvad derefter sker må tiden vise. Man kan frygte at de tal der opgives kan være ukorrekte på sigt.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-09-18 20:15

Nordnet har faktisk semi-real time kurser på US aktier. Det er dog først når du trykker “køb” at du kan se kursen (men altså inden man har købt aktien, man skal stadig taste kurs og antal ind for at købe). ;o)