Spring til hovedindhold

Astralis: Derfor fløj aktien ikke mod stjernerne i sin børsdebut

Astralis fik sin børsdebut og den var overraskende rolig. Kortsigtede investorer er skuffede over, at aktien ikke for alvor fløj op i det højere kurslag, men det er der, trods alt en god forklaring på:

  • Astralis fik sin børsdebut og aktien sluttede nøjagtig hvor den begynde med en aktiekurs på 8,95
  • I løbet af dagen svingede aktien mellem 9,50 og 8,7.
  • Udsvingene var alt i alt mindre end man kunne forvente på grund af forudgående hype/omtale og mange nye investorer
  • De meget kortsigtede investorer er givetvis skuffede. Dagen sluttede uden den forventede og håbede ”spredningsgevinst”, som kan ske, når der er flere aktier som bliver efterspurgte end der er udbudte.
  • En betydelig del af efterspørgslen i forbindelse med børsnoteringer er reelt ikke investeringspenge, men spekulationspenge, hvor ”investorerne” sætter deres lid til spredningsgevinsten, og sælger aktien på førstedagen
  • En betydelig del af efterspørgslen er således ikke reel interesse. Et skøn er at 30-50* % af tegningsønskerne skyldes fornemmelsen for at der kan være ”gratis” penge at hente kortsigtet.
  • I det lys kræves en meget stor overtegning for at sikre, at de langsigtede investorer reelt har overtegnet udbuddet.
  • Udbuddet i Astralis blev overtegnet men næppe i en grad, så man med sikkerhed kan hævde, at langsigtede investorer har overtegnet aktien.
  • Astralis kapitaludvidelse og børsnotering var en stor First North notering. Normen er at mindre selskaber henter 20-30 mio. i forbindelse med børsnoteringen. Jo mere kapital der efterspørges, jo flere købere skal der være med fra start.
  • Private investorer kan være lidt utålmodige. Deres aktier er i princippet til salg hver eneste dag. På den ene side giver det masser af liv og likviditet i aktien. Samtidig kan det også give uønskede og uhensigtsmæssig udsving, og det stiller ekstra store krav til selskab og ledelsens evne til løbende at forventningsstyre investorerne.

God, stabil børsintroduktion

Astralis aktien fløj ikke til stjernerne i første omgang. Børsnoteringen skete med mindre kursudsving end forventet, og alt i alt vil jeg karakterisere debuten som bestået. Der er naturligt en korsigtet skuffelse hos investorerne. At aktien ikke steg initielt skyldes, som det ikke sjældent sker, at en betydelig del af tegningsønskerne er kort- snarere end langsigtede. Det er nu op til selskabet at bevise, at de kan levere på forventningerne. I den henseende var meddelelsen om samarbejdet med Juventus en god debut som forventningsstyrer.

* Et eksempel: Hvis der er 100 aktier til salg og 145 aktier bliver efterspurgt, er aktien som udgangspunkt 45 % overtegnet. Hvis 40 % af de efterspurgte 145 aktier reelt er “kunstig”, vil forholdet mellem reel efterspørgsel og udbud være 0,60×145/100 = 0,87. En kapitaludvidelse som ikke er mere end reelt fuldtegnet, vil næsten med statsmandsgaranti opleve et første dags kursfald.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer