Spring til hovedindhold

Astrid Haug: Hvem siger, at du ikke også er ekspert?

Foto: Agnete Schlichtkrull 

Astrid Haug er direktør, rådgiver, SoMe-ekspert, medlem af pt. otte forskellige bestyrelser og ikke mindst investor – og det er kun en brøkdel af et CV, som kan tage pusten fra de fleste.

Det er dog alligevel af nyere dato, at Haug har taget det dybe hovedspring fra fem-meter-vippen ned i aktiemarkedets bølgeskvulp. Nu stiller hun skarpt på sin egen strategi og ikke mindst de første tanker, som ramte hende, da hun dykkede ned i den nye verden.

Kan jeg finde ud af det?

Det var de negative renter, som gav Astrid Haug det sidste skub ud over fem-meter-vippen i efteråret 2019. Indtil da var hun blevet puffet langsomt ud til kanten: ”Jeg er optaget af ligestilling, og man hører jo ofte, at kvinder investerer mindre, og det vil jeg gerne være med til at ændre. Samtidig havde jeg et ønske om at forstå aktiemarkedet. Det er lidt ligesom, når du lærer at køre bil, eller hvis du får en have. Der åbner sig en helt ny verden, og min viden fra aktiemarkedet kan jeg også bruge, når jeg rådgiver virksomheder”, forklarer Astrid Haug.

Men et stort spørgsmål dukkede op, inden Haug lod sig oversvømme af aktiemarkedets uendelige muligheder: ”Kan jeg overhovedet finde ud af det?” – og det er nok en tanke, som strejfer mange, inden de går i kamp med de røde og grønne tal: ”Jeg tror, at mange, og måske især kvinder, føler, at de skal vide alt om investeringsmarkedet, inden de kaster sig ud i det. Men det behøver du ikke nødvendigvis. Selvfølgelig skal du sætte dig ind i tingene, men igen er det som at køre bil. Du skal kunne køre og finde vej, men du behøver ikke selv at kunne samle bilen”, siger Astrid Haug med et smil på læben.

En grøn strategi

Da Astrid Haug først havde sat startskuddet for sin investeringsrejse, stod det hurtigt klart, at strategien skulle males i grøn: ”Jeg startede med at kigge på veganske aktier, fordi jeg cirka samtidig blev veganer. Derfor investerede jeg blandt andet i Beyond Meat – og sjovt nok er veganske aktier en virkelig god samtaleåbner. Nogle mennesker bliver meget nysgerrige, når jeg siger, at jeg interesserer mig for det emne”, slår Haug fast.

Efter lidt tid begyndte Astrid Haug dog også at stille aktiekikkerten skarp på andet end plantebaserede alternativer: ”Senere købte jeg Zalando og Boozt – også selvom de ikke er så grønne – fordi det blev klart, at flere og flere begyndte at shoppe online. Tesla røg også i porteføljen. Derudover købte jeg Disney, og det var klart af nostalgiske grunde. Jeg havde en aktiesnak med mine børn, fordi jeg gerne vil have, at de også forstår mekanikkerne bag, og så blev det til et Disney-køb. Det kender de”, fortæller Astrid Haug med et smil.

Et nyt begreb: Kvartalsinvestor

Når Haug skal sætte flere ord på sin strategi, er hun hurtig til at slå fast, at hun tænker langsigtet: ”Du kan sige, at jeg er kvartalsinvestor. Jeg køber og sælger ikke hele tiden, og det er vigtigt for mig at understrege, at når man investerer, behøver det ikke være ekstremt. Vi hører tit om daytraders eller dem, som prædiker, at man skal leve på en sten for derefter at sætte 10.000 kroner til side hver måned. Men sådan behøver det ikke at være. Der er en gylden middelvej. Tag tingene i dit eget tempo”, pointerer Astrid Haug.

Du er din egen ekspert

For mange kan investeringsmarkedet sikkert virke skræmmende og overvældende i starten. Hvad skal du investere i? Og ved du overhovedet nok til at kaste de første kroner efter en aktie?

Her leverer Astrid Haug dog et godt råd: ”Du kan investere ud fra din faglighed. Aktivér din viden og overfør den til aktier. Hvis du er sygeplejerske, så ved du måske en masse om de forskellige medikamenter, medicinalfirmaer osv. Så kan du jo starte i det hjørne af aktiemarkedet for senere at bevæge dig ud i andre afkroge, når du er blevet mere tryg. Hvis du ligesom mig arbejder med SoMe og tech, så er det oplagt at kigge på aktier inden for disse felter. Med din faglighed i bagagen er du sikkert også ekspert på et eller flere områder”, slår Haug fast.

Invester med følelserne

Når Astrid Haug fortæller, at hun investerer med følelserne, så ranker hun ryggen en smule mere. Det er nemlig en vigtig pointe for hende: ”Der er intet galt i at investere med følelserne. Tværtimod er det vigtigt, at vi tager vores politiske overbevisninger med ind på aktiemarkedet. Det er netop på den måde, vi kan ændre tingene. Det er underligt at købe økologisk i supermarkedet og så samtidig investere i ’sorte’ aktier. Samtidig er aktiemarkedet ikke så rationelt, som nogle analytikere siger. Selvfølgelig kan vi analysere ud fra nøgletal, men tit reagerer markedet jo netop på investorernes følelser og fornemmelser”, forklarer Haug.

Når det hele skal koges ned til en bouillonterning af gode råd, er det derfor vigtigt, at du finder en ro og selvsikkerhed. Hvem siger, at du ikke også er ekspert? Invéster bredt og ud fra din faglighed. Så kan du altid tanke mere og mere på aktiemotoren.

Hos Nordnet har vi fokus på kvindelige rollemodeller, og dette indlæg er et i rækken. Læs her om vores tanker i forhold til indlæggene, og få genopfrisket Julie Galbos indlæg, som blandt andet handler om hendes investeringsstrategi.

Artiklen/blogindlægget udgør ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer