Spring til hovedindhold

Bæredygtige investeringer: Sådan kommer du i gang

En global megatrend øger interessen for bæredygtige investeringer. Desværre kan det være vanskeligt at navigere ordentligt og finde frem til de bæredygtige værdipapirer. I dette indlæg vil jeg se nærmere på nogle af fælderne, og hvordan man undgår dem.

Hvad betyder bæredygtighed for dig?

En større og vigtig investeringstendens i de senere år er det øgede fokus på bæredygtighed. Flere investorere ønsker muligheden for at investere bæredygtigt, men oplever vanskeligheder med at forstå og finde bæredygtige alternativer. Derudover er bæredygtighed et bredt koncept, der ikke nødvendigvis betyder det samme for dig, som det gør for andre. For nogle er miljøspørgsmålet mest vigtigt, for andre er ligestilling. Det kan også være de sociale forhold som gode arbejdsvilkår, demokratiske synspunkter og rimelig løn.

Det første skridt i at finde frem til de rette bæredygtige investeringer er at finde ud af, hvad der er mest vigtigt for dig. Nogen vil måske hævde, at alle ovenstående punkter er vigtige – plus en hel masse andre ting. I praksis kan vi alle bidrage med at vælge, hvor vi vil bidrage til en mere bæredygtig verden.

Det er naturligvis ikke alle andre har samme opfattelse som en selv. Vælg, hvad du vil påvirke, og i hvilken grad du vil gøre det.

Både og – eller udelukkende.

Det næste skridt er at overveje, om du vil fravælge ikke-bæredygtige alternativer, eller om du vil påvirke virksomheder i retning af en mere bæredygtig fremtid. Begge metoder har deres fordele og ulemper.

Fravalg af ikke-bæredygtige alternativer.

Lige umiddelbart kan det føles rigtigt at fravælge det, der ikke lever op til de bæredygtige præferencer, du vælger. Hvis du eksempelvis personligt ønsker at reducere brugen af ​​fossile brændstoffer, kan du bruge vedvarende energikilder.

Når det kommer til investering, er effekten ikke så øjeblikkelig som dine personlige valg. På aktiemarkedet skal man huske, at for at du kan sælge dine olieaktier, så er det nødvendigt at en anden køber dem. Så når du sælger, er der nogen, der samtidig køber og dermed tror på virksomheden. Da børsen har mange interessenter i alt fra private investorer, pensionskasser, fonde og så videre, er der næsten altid en køber, når der er en sælger.

I praksis betyder fravalg, at dine penge ikke investeres i ikke-bæredygtige alternativer, men at der stadig findes ikke-bæredygtige alternativer på vores planet. Men samtidig betyder det også, at hver krone, der går til et bæredygtigt alternativ, aktivt understøtter det bæredygtige alternativ. Det betyder altså, at fravalg har en virkning, men det er ikke altid så direkte, som du måske tror – eller ønsker.

Påvirk virksomheder til mere bæredygtighed.

Hvis vores planet skal have en mere bæredygtig fremtidig, skal ikke-bæredygtige virksomheder påvirkes til at blive bæredygtige – eller helt forsvinde. Dog bliver man nødt til at indse, at ingen af de to ting sker natten over. Store virksomheder kan opfattes som langsomme, men samtidig er du nødt til at have respekt for de processer, der er bygget op over tid, og altså kan tage tid at omligge og ændre.

For eksempelvis at få lige så mange kvinder som mænd i førende positioner hjælper det ikke direkte at købe aktier i din portefølje med virksomheder, der har en lige kønsfordeling. Men det gør at din portefølje består af aktier, der går ind for ligestilling, men den overordnede situation har ikke ændret sig.

En kombination af forandring og fravalg er sandsynligvis, hvad samfundet bevæger sig mod. At mere kapital investeres i overensstemmelse med bæredygtige principper og belønner de virksomheder, der gør noget for netop dette. Mens gamle virksomheder samtidig justeres efter de gældende normer og værdier i samfundet. De, der ikke er klar til at skifte retning, mister relevans og markedsposition.

Et nemt værktøj til bæredygtige investeringer.

Nordnets screener gør det nemt at finde virksomheder at investere i, som passer til dine præferencer. Ved hjælp af screeneren kan du eksempelvis sortere efter lav CO₂-udledning.

På både fondslisten og listen over investeringsforeninger kan du sortere efter bæredygtighed og mange andre parametre.

I dette tilfælde betyder lav CO₂-mærkning, at fonden skal have en lav CO₂-risikoværdi og have begrænset eksponering for fossile brændstoffer. For at disse mål skal kunne beregnes, skal mindst 67 procent af porteføljens beholdninger dækkes af Sustainalytics-analyse og ESG rating. Beregningen foretages kvartalsvist af Morningstar.

Fjern uønskede beholdninger.

Du kan også bortfiltrere fonde og foreninger, der investerer i bestemte brancher, hvis du har specifikke præferencer.

Hvis du markerer en eller flere bokse, vil fonde og foreninger, der har andel med salg i disse brancher, blive sorteret.

Analysen udføres af Morningstar, der underbygger sine data via værktøjet Sustainalytics vurdering af en virksomheds aktiviteter.

Sorter efter bæredygtighedsarbejde.

Morningstar producerer også en bæredygtighedsværdi mellem 0-100 på hver fond. ESG står for environmental, social og governance – som omfatter alt fra miljøspørgsmål, ligestilling mellem kønnene, hvordan virksomhederne styres, og hvordan de påvirker samfundet.

Det er også en sammenligningsevaluering af lignende virksomheder på globalt plan, da virksomheder i forskellige brancher har forskellige betingelser for at arbejde med ESG-spørgsmål. Læs mere om Morningstars metodologi.

Morningstars jordklode.

På hver fondside kan du også se, hvor mange “jordkloder” fonden har. Modellen er baseret på en lignende metode som ovenfor, det vil sige, hvor godt fondens kapitalandele arbejder med miljømæssige, sociale og regeringsmæssige udfordringer i forhold til fonde med lignende fokus.

Vælg, hvordan du vil investere bæredygtigt.

I dag er der heldigvis værktøjer, der hjælper dig med at finde mere bæredygtige alternativer at investere i. Der er ikke ét værktøj, der er perfekt og omfatter alt om bæredygtighed.

Husk, at selv en lille forbedring stadig er en forbedring. At tage stilling og at forstå, at de problemer, vi oplever som socialt vigtige i dag, måske ikke er om 20 år. Vi bliver konstant nødt til at evaluere, hvad der er vigtigst her og nu.

Hvad er dine tanker om bæredygtig investering? Foretrækker du at fravælge, eller vil du prøve at påvirke virksomheder i den rigtige retning? Del dine tanker i kommentarfeltet nedenfor.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-01-15 09:28