MakeImpact er navnet på et nyt dansk fintech startup, som for nylig lancerede en investeringsapp. Vores app matcher dig med bæredygtige investeringer og målet er, at gøre det nemmere for dig at investere i de virksomheder, der efterlever FN’s 17 Verdensmål.
Vi har netop udarbejdet en analyse, der viser, hvilke Verdensmål landets største børsnoterede selskaber i C25-indekset bidrager til, ifølge dem selv.
C25-indekset og UN Global Compact
Vores C25-analyse er lavet på baggrund af en gennemgang af selskabernes seneste oplysninger til UN Global Compact og for de af selskaberne, der ikke er medlem af UN Global Compact, er informationerne taget fra deres egen sustainability-rapportering. Initiativet, som ligger under FN, forpligter medlemsvirksomhederne til at overholde ti principper inden for Menneskerettigheder, Arbejdstagerrettigheder, Miljø og Antikorruption.
Analysen viser, at 21 ud af de i alt 24 virksomheder (A.P. Møller-Mærsk optræder to gange med både A- og B-aktier, men tæller kun som ét selskab) i C25-indekset, rapporterer på Verdensmålene, også selvom det ikke er lovpligtigt. Hele 79 procent af dem er medlem af UN Global Compact, og i gennemsnit støtter hver enkelt virksomhed i C25-indekset seks Verdensmål.
Hvem støtter hvad?
Hvis man ser nærmere på en virksomhed som eksempelvis Novozymes, viser vores C25-analyse, at virksomheden selv oplyser til UN Global Compact, at den bidrager til i alt 13 Verdensmål.
Det gør Novozymes til topscorer, når det gælder antallet af Verdensmål, de støtter. Ifølge vores analyse efterfølges Novozymes af Ørsted (12 Verdensmål), Sydbank (11 Verdensmål), Jyske Bank (10 Verdensmål) og Mærsk (10 Verdensmål) .
Kigger man i den anden ende af skalaen, og ser på de virksomheder, der støtter færrest Verdensmål, finder man Novo Nordisk (2 Verdensmål), Chr. Hansen (3 Verdensmål), Danske Bank (3 Verdensmål), Tryg (4 Verdensmål) og GN Store Nord (4 Verdensmål). Ud af alle virksomheder i C25-indekset er der tre, som slet ikke har valgt at italesætte Verdensmålene – det drejer sig om Ambu, Genmab og Royal Unibrew.
Verdensmåls-topscorer

Resultatet af vores analyse viser også, hvilke Verdensmål de danske børsnoterede virksomheder går mest op i. På en top 5-liste, er den klare vinder Verdensmål nr. 8 med “Anstændige jobs og økonomisk vækst” efterfulgt af Verdensmål nr. 12 med “Ansvarligt forbrug og produktion” og derefter kommer Verdensmål nr. 3 med “Sundhed og trivsel”, Verdensmål nr. 13 med “Klimaindsats” og til sidst Verdensmål nr. 5 med “Ligestilling mellem kønnene”. Det eneste Verdensmål, som ingen virksomheder i C25-indekset støtter, er Verdensmål nr. 1 med “Afskaf fattigdom”.
Hent hele vores C25-analyse her.
4 danske C25-virksomheder blandt verdens top 100

Kigger man på globalt plan, er fire af de danske C25-virksomheder stærkt repræsenteret blandt verdens 100 mest bæredygtige virksomheder ifølge den seneste analyse fra det canadiske analysehus og erhvervsmagasin, Corporate Knights. De placerer Chr. Hansen helt i top som verdens mest bæredygtige virksomhed, og på fjerdepladsen finder man Ørsted. Længere nede på listen finder man Vestas som nummer 34 og Novo Nordisk som nummer 54.
Analysen er baseret på en række parametre, som tilsammen afgør virksomhedens samlede bæredygtighed. Blandt andet produktivitet i forhold til CO2-udledning og andelen af bæredygtig omsætning. Se hele listen over de 100 mest bæredygtige virksomheder i verden her.
Om MakeImpact
MakeImpact fungerer ved, at du downloader appen, og vælger de Verdensmål, der passer til dine egne værdier – og ud fra de Verdensmål, du vælger, matcher appen dig med de børsnoterede virksomheder, som er medlem af UN Global Compact. MakeImpact hjælper dig derefter i gang – via din egen bank eller investeringsplatform – med at investere bæredygtigt. Hent appen her.
/Dette gæsteblogindlæg er skrevet af MakeImpact.