Spring til hovedindhold

Bavarian Nordic: Stort opkøb kan ikke vaccinere investorerne mod kurstab og udvanding

Bavarian Nordic annoncerede mandag et transformationsmæssigt opkøb af 2 vacciner fra GSK. Mens ledelsen er fulde af langsigtede lovord om handlen, reagerer investorerne mere forbeholdent, og det er ganske naturligt. Handlen er godt tænkt, men knaps så finansielt og aktiemæssigt godt eksekveret.

Bavarian Nordic annoncerede, at de for et potentielt beløb på 796 mio. EUR (plus eventuelle lagerbeholdninger) vil erhverve 2 vacciner fra GSK. Begge vacciner har, hedder det sig, stærke positioner i markedet med en samlet årlig omsætning på 175 mio. EUR

Vaccinerne passer godt ind hos Bavarian Nordic, men mindre godt ind hos GSK. Derfor er salget et godt fit og match. Investorerne var knapt så begejstrede og mindre overbeviste om, at det var en god handel og sendte aktien ned med 9 %. Her er investeringsperspektivet bag ved den kursreaktion og den kortsigtede holdning til handlen:

  • Kursfaldet skyldes givetvis ikke kun handlens størrelse og usikkerhed, men kan også være en ”efterreaktion” efter sidste uges skuffende forskningsdata.
  • Handlen er stor; endda meget stor. Det er noget nyt for Bavarian Nordic, at de køber andre projekter.
  • Handlen kan komme til at koste Bavarian Nordic op til 6 mia. DKK. Det er et stort beløb og en stor risiko uanset om driftsøkonomien over tid vil vise sig at være god.
  • Bavarian Nordic vil i 2021 tage en ny vaccinefabrik i Kvistgård i brug. Den fabrik skal have ”noget at lave”, og Bavarian Nordic har en betydelig viden om udvikling og produktion af vacciner.
  • Handlen transformerer Bavarian Nordic og gør dem operativt bundlinje positive 3 år før planen.
  • Det springende og afgørende punkt og årsagen til kursfaldet, er hverken den industrielle logik eller en underkendelse af det langsigtede potentiale i handlen. Det er derimod finansieringen. I 2020 er det planen, at der skal udstedes nye aktier for 350 mio. EUR, svarende til 2,625 mia. DKK. Set i forhold til en aktuel markedsværdi på 5,6 mia. er det et meget stor tal.
  • Kapitaludvidelsen er garantereret af Citigroup og Nordea, men det siger jo ikke noget om til hvilken kurs og hvor udvandende kapitaludvidelsen kan blive. Derfor er en garanteret kapitaludvidelse kun den nødvendige, men ikke tilstrækkelige betingelse for en god handel til den rigtige pris.
  • Langsigtet kan beslutningen meget vel være den rigtige og værdiskabende. På kort sigt skaber den dog mere usikkerhed end værdi. Et salg af den voucher, som de fik af FDA i forbindelse med koppevaccinen, er ikke længere en kurstrigger (det samlede kapitalbehov er meget større til at det gør nogen væsentlig forskel om den indrbringer 100 mio. mere eller mindre). Vaccinehandlen skal vise sin værdi over 4-5 år og det er meget meget lang tid for investorerne.
  • Sidste uges skuffende forskningsdata kan stadig mærkes. Investorerne vil skrue ned for håbet om hvad kræftdelen kan præstere.
  • RSV er fortsat et projekt med meget stort potentiale, men formentlig ikke noget som kan være en positiv kurstrigger de kommende kvartaler. Bavarian Nordic kommer ikke til at køre projektet alene. Alene en partnerskabsaftale, med mindre den bliver med en meget stor upfront betaling, hvilket er mindre sandsynligt, vil ikke gøre den større forskel. Al fokus vil være på kapitaludvidelsen i 2020.

Ledelse tænder fjernlys, mens investorer fokuserer på nærlyset

Handlen kan meget vel vise sig at give god mening og industriel logik…om 3-4 år. Her og nu og de kommende måneder vil aktiekursen blive holdt nede og i ave af risikoen for at 2,625 mia. DKK kan finansieres til en lav aktiekurs. Handlen burde være skruet sammen med en aktiedel og en kurs, som allerede var kendt og afregnet til GSK. Investorerne kan godt lide det langsigtede rationale, men frygter den kortsigtede og udvandende konsekvenser. En garanteret kapitaludvidelse er en garanti for at pengene kommer i kassen, men ikke at prisen kan blive ganske høj eller lav (for aktierne)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
23 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-10-22 13:24

En rigtig flot risikovurdering for investorer – tak for det

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-22 15:25

Hej Jette

Tak for din positive tilbagemelding:-)

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
2019-10-22 13:50

Ja, Bavarian er og bliver en taberaktie på sigt. Vel de næste 5-6 år. Vi vil i 2020 se kurs omkring 35-40 når nye penge skal hentes. Der er måske om 5-6 år mulighed for at der vil blive “kursfest”. Men lad nu den tid sove.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-22 15:26

Hej Kurt

Jeg håber for investorerne, at det ikke forholder sig sådan, men risikoen i forbindelse med at skulle hente 2,6 mia. DKK i en aktiekapitaludvidelse bør ikke ignoreres

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
2019-10-22 14:56

Mon ikke der vil blive arbejdet hårdt i Bavarian på at få nogle positive nyheder på banen før aktieudvidelsen, så udvandingen kan blive mindre. Bliver også spændende at se om nogle nye aktionærer vil med på rejsen nu da Bavarian skulle blive en profitabel virksomhed. Og der er endda uden RSV. Hvis RSV bliver godkendt bliver Bavarian en ren pengemaskine.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-22 15:28

Hej Thomas

Jeg tror Bavarian Nordic arbejder benhårdt hver dag. En mønt har som bekendt 2 sider. På den ene “RSV-side” står der gode forskningsresultater. På den anden det modsatte. Langt langt hovedparten af biotekprojekter ender med aldrig at blive til noget, desværre

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-22 15:41

Det er vel ikke langt hovedparten af biotekprojekter i fase 3 som ikke bliver til noget…

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-22 15:48

Hej Thomas

Det som jeg forsøger at beskrive, er at biotek er 0/1. The winner takes it all. Har du data er dit projekt = et produkt. Har du ikke data, er dit projekt værdiløst. Såvidt jeg ved er ingen indtil videre lykkes med lignende studier (RSV). Jeg håber for investorerne, at det lykkes.

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-22 16:15

Sådan er biotek jo. Det er det samme med Zealand etc. Man må lave en vurdering af sandsynlighed for godkendelse holdt op mod markedsværdien af det testede lægemiddel. Jeg har læst at en effektiv RSV vaccine vil kunne indbringe 35 mia dkr årligt. Hvis det sammenholdes med at 59% af fase 3 studier ender med godkendelse så er værdien af deres RSV projekt så stort at selv en forsigtig per:) må kunne se persketiverne.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-22 17:30

Hej Thomas. Jeg ved ikke om 59 % af fase 3 studier ender med at blive til godkendte projekter. Det er uomtvisteligt, at 1)potentialet i RSV er ekstremt 2)At det i sig selv kan bære en markedsværdi som er mange gange større end den nuværende 3)Ingen (så vidt jeg ved) der har prøvet indenfor samme forskning er lykkedes. Jeg tror det er en god ide for Bavarian Nordic at gå vaccinevejen. Det er her de har haft succes historisk. Min bekymring er den usikkerhed og potentielle udvanding der kan komme frem til 50 % af den nuværende markedsværdi bliver udstedt… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-22 20:04

Hej Per. Tak for et konstruktivt svar. Jeg er også lidt ubekvem ved størrelsen af aktieemissionen. Selvfølgelig undgåes gældsætning, men en så stor aktieemision på dette kursniveau gør glæden ved aftalen noget mindre. Personligt håber jeg på at der indgåes en aftale om RSV eller at voucheren sælges til et højere beløb end ventet. Det kunne give Bavarian en god grund til at reducere udbuddet af nye aktier.

Gæst
Gæst
2019-10-22 15:31

Uhyre fornuftig træk af Bavarian – Hvor længe tør Shorterne være med…. Dette kan blive vendepunktet for Bavarian – Bavarian kan efter aktieudvidelsen ligne en god langsigtet vinder, som man trygt vil sætte sine pensionspenge i.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-22 15:46

Hej Niels

Jeg håber for investorerne, at du har ret. Udfordringen er hvad der sker fra nu til aktiekapitaludvidelsen er på plads. Det er det, som jeg forsøger at beskrive

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-23 17:52
Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-23 17:56

ATP “bakker op”, dvs. at man må forvente at de vil udnytte deres tegningsrettigheder, det er vel positivt?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-23 18:05

Hej Lasse Jeg vil nøjes med at sige, at det ikke er negativt. Der kommer med stor sandsynlighed en større udvanding. Det kan ATP som medejer ikke ændre på. I den ideelle og teoretiske verden sker der ingen udvanding, hvis alle aktionærer tegner alle aktier forholdsmæssigt. Altså at man 100 % bibeholder sin ejerandel. Det sker bare ALDRIG. Det er den marginale bevægelse og holdning der giver den marginale årsag til den udvanding der kommer. Det er meget muligt, at Bavarian Nordic ikke har haft mulighed for at hente pengene på forhånd, men ingen som beskæftiger sig med finansiering og… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-23 19:52

Jefferies har sat kursmålet til 260 kr. på trods af alt dette. Kursmål generelt er vel normalt den forventede kurs indenfor 12 mdr.? (Jeg er selvfølglig klar over at kursmål ikke kan bruges til ret meget, tværtimod nok ofte bruges til at manipulere en kurs…)

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-23 19:58

Kursmål bør ikke være noget investeringsmæssigt styringsredskab som står alene. Det er udregning af hvad inputfaktorerne tilsiger aktien kan være værd, hvis inputfaktorerne holder stik udover et øjebliksbillede. Det er ikke den forventede kursudvikling, men det som aktien kan komme til at koste. Der er stor forskel på “forventet” og estimeret. Alt for mange tror et kursmål er en eksakt videnskab. Hvis det forholdt sig sådan: Hvorfor har nogen kursmål 260 mens andre snarere mener 175 som eksempel er “sandheden”?

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-25 18:05

Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling: “I forlængelse af selskabsmeddelelse nr. 19 af 21. oktober 2019 vedrørende selskabets køb af to markedsførte vacciner fra GlaxoSmithKline fremsættes forslag om at bestyrelsen bemyndiges til i perioden indtil den 30. juni 2020 ad én gang at forhøje selskabets aktiekapital med op til i alt nominelt kr. 415.000.000 svarende til ca. 128% af selskabets registrerede aktiekapital og dermed optage en ny § 5e i selskabets vedtægter.”
Markedet reagerede ikke synderligt, det var vel ventet, men 128% af selskabets registrerede aktiekapital virker af rigtig meget. Jeg er ikke fagmand, har du nogen kommentarer til det her Per?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-26 13:48

Jeg ved det ikke. Har ikke læst. Vil antage, at det drejer sig om bemyndigelsen til at udstede nye aktier i forbindelse med køb af vacciner

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
2019-10-26 13:10

Hvorfor gav Bavarian Nordic ikke aktier til GSK til handlen i stedet for kontakt afregning?

Nu hænger de eksisterende aktionærer på regningen hvis aktiekapitalforhøjelsen bliver en fiasko?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-26 13:47

Hej Palle

Hvis man skal betale med aktier kræver det en bemyndigelse til at sælge nye aktier, hvis man ikke har dem i sin egen beholdning. En så stor udvidelse som der er tale om skal kræver formentlig en godkendelse. Måske kunne det være en “formalitet” hvis man havde indgået aftalen med GSK og aftalt en kurs med forbehold for generalforsamlingsbemyndigelse.

Med venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-28 11:29

Nemlig, det var lige det jeg mente. Nu er den nye kurs ukendt.