Spring til hovedindhold

Besigtigelse af Mingyang Windpowers 6MW mølle

Med slutkursen på 1,88 USD d. 22. september 2015 er Mingyang Windpower prissat svarende til P/E2014=4,1, P/E2015=4,3, P/E2016=2,7 og P/E2017=2,6.

Mingyang Windpowers 6MW SCD turbine opstillet i offshore testpark

Jeg var i sidste uge på studietur til Kina og Taiwan med en gruppe danske investorer. Hovedformålet med turen var at besøge Mingyang Windpowers 6MW prototype, der er opstillet i Rudong tre timers kørsel nord for Shanghai. Her er nogle billeder fra besøget:

Undertegnede inden afsejling til møllen, der kan skimtes i baggrunden

Klar til afgang. Planen var at flytte til en større båd

Men den store båd gik desværre på grund efter få minutter

IR direktør Johnson Chang og Chief Scientist Renjing Cao

Vi var to personer der nåede helt op i toppen af tårnet

Fundamentet består af seks monopæle

Et billede fra samlefabrikken i Rudong

En gearkasse testes

En kran løfter nav, gearkasse og generator på plads

Dette billede viser generatorer så vidt jeg forstod

Finansdirektør Ricky Ng svarer på spørgsmål

Vi besøgte også Mingyang Windpowers fabrik i Rudong og vi havde møder med selskabets IR direktør og selskabets finansdirektør. Baseret på regnskaber, børsmeddelelser og diskussioner med finansdirektør mv. udarbejdede en af deltagerne følgende estimater for selskabets indtjening i 2015, 2016 og 2017:

Med slutkursen på 1,88 USD d. 22. september 2015 er Mingyang Windpower ifølge skemaet prissat svarende til P/E2014=4,1, P/E2015=4,3, P/E2016=2,7 og P/E2017=2,6. Aktien er endvidere vurderet til K/I=0,43 (med en indre værdi på 4,35 USD pr. 30. juni 2015).

Jeg håber læserne finder ovenstående interessant.

Nogle spørgsmål?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
23 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-09-23 16:18

Hej Thorleif. Mægtigt interessant indlæg. Men først og fremmest kunne det ligeledes være interessant at høre din subjektive vurdering af hele ledelsen og modtagelsen samt rundvisningen. Deres tilgang til jer som investorer. Virkede geschæften troværdig og var der evt. detaljer, der kunne give anledning til bekymring ? Nuvel! Et firma med brodne kar kan altid efterlade et andet og mere positivt indtryk af virksomheden end virkeligheden dikterer. Alligevel vil jeg mene at et helhedsindtryk samt en evt. konklusion på hvorledes du selv ser Ming Yangs nuværende situation ville da være yderst spændende læsning for os amatør investorer, der følger din… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-23 16:53

Hej Daniel, Helhedsindtrykket var heldigvis godt. Faktisk var vi rigtigt godt tilfreds hele vejen rundt. Vi fik således gode og velbegrundede svar på alle vores spørgsmål. Jeg syne selv det var yderst imponerende at se og bestige Mingyangs gigantmølle, der på mange måder er enestående i sit design. Dels fordi den kun har to vinger, men også fordi den er betragteligt lettere end tilsvarende møller fra konkurrenterne, og fordi det er en af verdens eneste medvindsmøller! Det er helt vildt at et relativt ukendt kinesisk selskab er nået så langt på så kort tid. Designet er jo modigt og genialt… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-24 09:31

Hej Thorleif. Tak for et godt svar. Måske, man skal være mindre skeptisk med kinesiske firmaer. Jeg tror tiden arbejde for dem, og jeg tror ligeledes, at de med tiden vil orientere sig imod en mere aktionær venlig (åben) tilgang. Omvendt er fordomme mange ting, og vi har et dugfrisk eksempel med VW skandalen til trods for at tyske firmaer har ry for at være lige så pålidelige som deres biler.

Mvh. Daniel

Gæst
Gæst
2015-09-23 17:13

Hej Thorleif . Meget spændende :). Jeg har svært ved at gennemskue aktien . Jeg har læst en del og fulgt diverse indlæg om MY i lang tid og mange af dem har spået at MY aktien forlængst burde været steget til markant højere niveauer, men det er ikke sket.. tværtimod og hvorfor? Er det Renergy opkøbet, interessekonflikter, kundeporteføljen, tilgodehavender . Hvor ligger hunden begravet? spurgte I ind til nogle af disse forhold?
mvh Anders K

Gæst
Gæst
2015-09-23 18:57

Hej Thorleif,

Interessant indlæg. Jeg har to spørgsmål til 6MW møllen:
Drejede den rundt? 😉
Hvad er status på møllen – for eksempel: hvornår vil de begynde at sælge den?
Endelig synes jeg ikke at MY ligner ret meget af en væksthistorie i ’16 og ’17. Hvorfor så lave tal?
Men bestemt en interessant case under alle omstændigheder.

Peter

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-23 21:41

Hej Peter,
Ja, 6MW møllen snorrede skam helt som den skulle. Teknikeren standsede møllen i kort tid mens vi var oppe i tårnet, og startede dernæst møllen igen. Og den anden Mingyang mølle i parken (3MW SCD) har som nævnt kørt uden problemer i fem år.

Væksthistorie eller ej? Ingen kender fremtiden! Hvis fremtiden bliver som i fremskrivningen kommer aktiekursen utvivlsomt til at stige kraftigt i de kommende år.

Det er da muligt at fremskrivningen er alt for konservativ. Eksempelvis kan eksporten måske blive ret markant, og langt højere end antaget.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-24 10:25

Det var super information! Lad os håbe at de kan få gang i eksporten.

Peter

Gæst
Gæst
2015-09-23 19:39

Hej..
var der nogen med teknisk baggrund med på turen, eller var det kun “Taldyr”?
Med det antal opstillede møller mv. er bl.a. logistikken en udfordring.
Hvad med hele produktionsapparatet?
Nå.., de 4-5 arbejdere med hjelm, får nok at se til…
Spændende er/bliver det.
Tak for info.
Mvh
John

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-23 22:43

Hej John,
Vi fik at vide at der var 50 personer ansat på fabrikken. Ikke så mange, men nok til at klare opgaverne. Vi fik indtryk af, at der var fokus på omkostninger og praktiske løsninger (common sense).

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-24 08:29

Jeg fandt lidt info om ansatte her:

http://www.statista.com/statistics/232253/number-of-employees-by-deptartment-of-ming-yang/

Jeg håber at der mere end 6 ansatte til Logistikken, men mon ikke at gruperingerne er lidt tilfældige 😉

Gæst
Gæst
2015-09-24 08:08

Kan 50 personer i produktionen virkelig skabe så stor en afsætning af MW? Hvor mange ansatte har MY alt i alt?

Gæst
Gæst
2015-09-24 08:23

Prøvede bare lige med en helt overordnet og meget grov sammenligning:

Vestas havde i alt ~20.000 medarbejdere der i 2014 klarede at shippe 6.125MV afsted

Mingyang havde i alt ~3.500 medarbejdere der i 2014 klarede at shippe 1.853MV afsted

Vestas = 0,3 MW per medarbejder

MingYang = 0,53 per medarbejder

Så det er vel ikke helt skævt hvis tallene passer, så er Mingyang bare mere effektive per medarbejder (hvilket alle andre nøgletal ofså angiver – igen – hvis de altså passer….) 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-24 12:31

Dette regnskab kan du som sådan ikke stille op på den måde.

Da Vestas har en stor service stab, som ikke indgår i produktionen/afskibning af vinger men i vedligeholdelse af møller.

her skal du ind og tage service delen fra i Vestas, så vil du have et mere brugbart regnstykke 🙂

Gæst
Gæst
2015-09-24 08:26

Hej Thorleif, tak for artiklen. To vinger – til håndtering af tyfonvinde? Det virker som om markedet overhovedet ikke påskønner de senere kvartalers EPS-vækst i MY. Aktien ligger fladt, stort set. Og falder når regnskaberne kommer ud. Hvad forklarer den multipel-kompression (lavere P/E)? – fik I spurgt til om ledelsen vil gøre noget for at gøre selskabet mere aktionærvenligt? dvs. spurgte du til start på udbytteprogram? el. øgede antal investorbriefings i USA og Europa ? Jeg finder det mystisk at Kinas 3. el 4. største vindmølleselskab og det næststørste privatejede følges af så få analytikere. Fik du en indikation af… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-09-24 10:09

Hej Thorleif. Tak for input om MY. Målt på nøgletal er virksomheden jo klart undervurderet; et vilkår den deler med mange andre kinesiske virksomheder. Jeg tror MY (og andre) kunne opnå mere fair kurser hvis de begyndte at udbetale udbytte eller tilbagekøbe egne aktier, altså dele værdierne med aktionærerne. Jeg er helt med på at virksomheden skal bruge kapital til at vokse, men i en situation hvor gælden er betalt, var det vel en mulighed?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-24 12:05

Hej Jette, Jeg er enig med dig i, at Mingyang Windpower bør have en klar udbyttepolitik. Når Vestas og Goldwind kan udbetale udbytte, bør Mingyang selvfølgelig også kunne udbetale udbytte. Det ser desværre ud til at viljen til at betale udbytter mangler, hvilket er et klart problem i min optik. Desuden har selskabet mange andre ting at bruge pengene på, såsom international ekspansion. Men først og fremmest har Mingyang Windpower en ambition om at spille en vigtig rolle som udvikler og ejer af vindmølleparker. Fordelen er at selskabet kan levere møller til egne projekter. Det er imidlertid en omkostelig og… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-25 17:15

De kunne jo starte med at afholde udgifter for aktionærerne for at eje ADR’s. 🙂
mvh Anders K

Gæst
Gæst
2015-09-25 11:48

Hej Thorleif og andre. Tak for de fine billeder. Dejligt at se tingene i virkeligheden. Du er kommet med mange gode forslag til investeringer i value-aktier. Jeg mener selv, at have fundet en sådan aktie og ejer denne. Firmaet hedder Songa Offshore. Firmaet er lagt for had som alle andre olieaktier pga. den stærkt faldende oliepris. Det der er særligt for dette selvskab er, at de har 4 nye rigge (to er på vej til Norge netop nu og to leveres i Q4 i år). Det ville normalt være en meget dårlig ting, med det aktuelle marked. Heldigvis har de… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-09-25 12:56

Hej Thorleif

Jeg syntes, at Jette kommer med en pointe ang. udbytte, som er ret væsentlig.

Det kan godt være, at aktien er billig pt., og årsagen til denne kurs, er disse planer om vindmølleparker, samt opkøb af nærtstående familiemedlems virksomhed for nogle måneder siden.

Ville du købe MY aktier nu, hvis du var oplyst om, at ledelsen i MY, styrer virksomheden mod egne vindmøllepark etableringer?

Syntes du, at tilliden er intakt, og stoler du på MY ledelse, at du kan anbefale køb af deres aktier?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-09-25 16:30

Hej Jens, Ja, jeg stoler da på ledelsen. Det er jo ikke så tosset at skabe ekstra omsætning ved at levere til egne vindmølleparker, såfremt disse giver overskud eller kan sælges senere med gevinst vel at mærke. Mingyangs plan er endda ret udspekuleret, idet man har fundet to passive partnere, der hver især ligesom Mingyang vil indskyde en milliard yuan i en fond. Denne fond kommer efter planen til at stå som ejer af hovedparten af vindmølleparkerne. Ved at inkludere to passive partnere kan Mingyang sælge tre gange så mange vindmøller! Planen fejler bestemt ikke noget. Førende solpanelproducenter som Canadian… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-09-28 12:37

Thorleif,

Hva tenker du om Vale? Har rast i kurs siden du kjøpte den. Synes du det fortsatt er en attraktiv investering?

Gæst
Gæst
2015-11-02 21:40

Der er denne søndag, 1. nov. kommet et ikke-bindende købstilbud på Ming Yang på ca. 20 pct. over børskursen – af en insider og storaktionær i firmaet. Paradoksalt falder MY her mandag på NY børs med en 3-4 procent, til langt, dvs. ca. 25 pct. under den angivne købsinteresse. Det er vist ikke set før? Anses bud for useriøst eller hvad? Spændende, hvad der kommer til at ske…

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-11-03 11:20

Hej Mikael,
Jeg har godt set nyheden. Ja, det er mildest talt mystisk at kursen falder frem for at stige. Men det er måske mønsteret for den slags handler? Kursen skal jo helst handle under tilbudskursen for at operationen skal lykkes!

Personligt synes jeg det er sørgeligt at tilbuddet er så lavt, og at operationen ser ud til at lykkes.