Spring til hovedindhold

Warren Buffetts investeringer – mere end “køb og hold”

Verdens mest berømte investor, Warren Buffett, er kendt som en valueinvestor, der langsigtet har slået aktiemarkedet ved at være tålmodig og har investeret, når andre bliver bange. Warren Buffett er i dag 91 år gammel, men investorer over hele kloden lytter stadig opmærksomt, når han udtaler sig om, hvordan han investerer. Og med god grund. Buffett viser nemlig ingen tegn på at være faldet af på den. Tværtimod.

Warren Buffet har ofte udtalt sig om vigtigheden af at investere med tålmodighed: “If you aren’t willing to own a stock for 10 years, don’t even think about owning it for 10 minutes” og “Our favorite holding period is forever” er blandt hans berømte citater. Men kigger man på, hvordan han rent faktisk har handlet de seneste år, tegner der sig et andet billede.

Men før vi når til det, er det på sin plads at introducere manden og hans utrolige historie lidt grundigere…

Fra pinball til USA’s 10. rigeste mand

Warren Buffett er, ifølge Forbes, USA’s 10. rigeste mand. Han har opbygget sin formue over hele sit liv, og han har lovet at donere 99 procent af den til velgørenhed.

Fakta om Warren Buffett:

 • Født 30 august 1930 i Omaha, Nebraska
 • Købte sin første aktie på New York Stock Exchange som 11-årig
  • Selskabet hed 3st Cities, og han købte til kurs 38 USD. Herefter faldt aktien til 27 USD. Da den begyndte at stige igen, solgte han til kurs 40 USD.
  • Aktien steg efterfølgende til kurs 200 USD. Dette lærte den unge Warren Buffett at være tålmodig.
 • Han havde allerede to jobs som 14-årig, hvor han både installerede pinball-maskiner og gik med aviser (Washington Post)
 • Fik en master i økonomi som 21-årig med karakteren A+ af Professor Benjamin Graham
 • Som 24-årig fik han sit første aktieanalytikerjob hos Graham-Newman Corp
 • 26 år gammel startede han det investeringseventyr, vi primært kender Warran Buffett for i dag.
  • Først investerede han med partnere
  • Senere for familie og venner (1956 – 1970)
  • Primo 1960’erne købte Warren Buffett sig ind i investeringsselskabet Berkshire Hathaway
 • I dag er Warren Buffett 91 år og stadig aktiv

Warren Buffett og Berkshire Hathaway har gjort det exceptionelt godt og leveret et afkast på 30.569 procent sammenlignet med 2.558 procent på S&P 500. Figuren herunder viser udviklingen i Buffetts Berkshire Hathaway i forhold til S&P 500. Her er det værd at understrege, at det samlede afkast for S&P 500 siden 1. januar 1985 har været rigtig pænt (2558 procent). Buffets har bare været langt bedre.

Afkast på 30.569 procent siden 1. januar 1985 i Berkshire Hathaway

Kilde: Egen tilvirkning. Afkast fra 1. januar 1985 til 26. november 2021.

For lige at slå det fast; hvis vi forestiller os, at vi havde investeret 1000 USD i januar 1985, ville afkastet have været 25.800 USD i dag, den 26. november 2021. Men i Berkshare Hathaway ville vores 1000 USD være blevet til 305.690 dollars i dag(!)

Man kan også sætte det op sådan her:

Dygtig langsigtet investor = Warren Buffett

Buffett er ikke “Mr. Køb og Behold”

Men hvordan gør han så? Hvad er Warrens secret sauce? Hvad er den hemmelige ingrediens? Warren Buffett er forholdsvis åben om sine investeringer, og kigger man ham bare lidt efter, ser man, at han investerer langsigtet og forsøger at investere i selskaber, som også har en ”fair” værdiansættelse.

Det er dog værd at bemærke, at det at være langsigtet ikke betyder, at Buffet bare køber og holder sine aktier i årevis.

Warren Buffett er ikke ”Mr. Køb & Behold”, som mange tror. Han køber langsigtet, men holder hele tiden øje, og skifter ud i porteføljen, hvis han finder sektorer og aktier, han tror mere på. Kigger man på, hvilke aktier der har udgjort de 10 største positioner i hans portefølje fra 2015 til 2021 ser man, at det skifter relativt meget.

Se ændringer i top 10-beholdning i Berkshire Hathaway fra 2015 til 2021:

Kilde: https://www.berkshirehathaway.com/reports.html

Et godt eksempel på den udvikling er Apple, som i dag (26. november 2021) vægter ca. 42 procent af porteføljen, men slet ikke var en del af porteføljen i 2016.

Kan jeg kopiere, hvad Warren Buffett gør?

Selvom der næppe er nogle af os, der bliver lige så gode som Buffet, kan de fleste af os alligevel lære af ham og kigge efter nogle af de ting, han kigger efter:

 • Forstå det selskab du investerer i
  • Tjener selskaber penge?
  • Er der gode fremtidsudsigter for selskabet og branchen?
  • Tænk langsigtet

Hvordan kommer du i gang?

 • Start tidligt med at investere, for så opnår du erfaring
  • Start måske allerede med at få dine børn med på tanken
 • Få viden – fx via Børsskolen
 • Invester jævnligt
 • Invester kun i ting, du forstår. Men vær modig til at skifte ud i din portefølje, hvis fremtiden ikke er lys – også selvom du har tab.

Hvad har Buffett i porteføljen?

Hvis du ikke orker selv at uddanne dig, og tror på, at Warren Buffett og Berkshire Hathaway også er gode i fremtiden, så kan du jo blot investere i Berkshire Hathaway-aktien.

Se Berkshire Hathaway på Nordnet her, og find deres rapport for 3. kvartal her.

Hvis du er nysgerrig efter at se, hvad Buffet har i Berkshire Hathaways portefølje pr. 30. september, kan du finde den på CNBC her.

Investeringsmuligheder og inspiration til dig

Hvis du hellere selv vil vælge dine egne aktier, kan du finde aktieinspiration på vores inspirationssider her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for et fremtidigt afkast, og investering kan medføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Daniel
Daniel
2021-12-06 20:52

Dejligt sagligt indlæg!

Rasmus
Rasmus
2021-12-10 09:43

Fin artikel, men du mangler at se ind en af de mest væsentlige ting.
Bl.a. pga. forsikringsvirksomheden har han været gearet over perioden; ca. 160% eksponeret, og det forklarer en hel del.

Torben Falck
Torben Falck
2021-12-10 10:44

“og skifter ud i porteføljen, hvis han finder sektorer og aktier, han tror mere på” Sådan kan man selvfølgelig set det; men det er nu ikke 100% retvisende. De “optimerer” ikke på den måde. Hvis dit ræsonnement og dine fakta holder, så kommer du til at vinde på sigt. Det er sådan de tænker. Det de vurderer er derfor om tesen omkring en investering (i.e. virksomhed) har ændret sig. Hvis den har ændret sig, så er der 2 udfaldsmuligheder: 1) Det kan være den ny tese er bedre – så holder de. 2) Hvis tesen tegner et dårligt billede for… Læs mere