Spring til hovedindhold

Danske aktier: Det skal vi holde øje med i de kommende uger

De største danske aktiers kvartalsregnskaber vil snart begynde at strømme ind. Få Per Hansens syn på, hvad han mener, investorerne bør holde øje med i forbindelse med 1. kvartalstal og fremadrettet.

I løbet af de kommende uger vil kvartalsregnskaberne begynde at strømme ind for de største danske selskaber og aktier. Der vil, som altid, være rigtig mange informationer i selskabernes umeldinger, men her er mit perspektiv på, hvad jeg mener, at investorerne bør holde øje med i forbindelse med 1. kvartalstallene og den fremadrettede guidance for udvalgte selskaber.

Chr. Hansen

Chr. Hansen starter den 13/4. Fastholder de, eller er der mulighed for en positiv præcisering?

Tryg

Tryg rapporterer den 20/4. De stigende renter gør godt, og der har været lidt skriverier om, hvorvidt Tryg kunne nå sin 2024 målsætning allerede i 2023 eller tæt på. Det skyldes ikke mindst den positive effekt, som stigende renter har på den løbende forrentning og nutidsværdien af forpligtelserne. Mulighederne for en positiv præcisering er til stede.

A.P. Møller – Mærsk

A.P. Møller-Mærsk kom med en forsigtig guidance for 2023, da de forventede et EBITDA i intervallet 8-11 mia. Det ændrer de formentlig ikke ved nu. Aktuelt er konsensus på 9,270 mia. USD. Som det fremgår af udviklingen, vil indtjeningen blive svækket i løbet af 2023 i takt med, at lukrative kontrakter udløber, og nye kontrakter indgås til faldende spotrater, som formentlig aktuelt er tæt på break-even. Fragtraterne er på spotniveau mere eller mindre tilbage på niveau før Covid-19, og samtidig er og har der været en omkostningsinflation.

Novo Nordisk

Der er fuld fart på Novo Nordisk. Kommer de med endnu en opjustering?

Bankaktier (Sydbank, Jyske Bank, Danske Bank, Nordea, SEB, mf.)

Bankerne har samlet set haft fordel af små/mindre nedskrivninger og stigende nettorente- og gebyrindtægter. Sydbank har opjusteret en gang allerede. Jyske Bank har leveret en stærk guidance. Kommer der en opjustering fra Danske Bank, som matcher den udvikling, vi har set ikke kun fra andre danske banker, men som også gælder fra de større nordiske som Nordea, SEB, etc.?

Lundbeck

Lundbeck-aktien har haft et godt comeback fra ”drama i dybet”. De har fremlagt en guidance for de kommende år, som investorerne godt kan lide. I løbet af det seneste år har Lundbeck ved flere lejligheder opjusteret deres forventninger i forbindelse med kvartalsregnskaber. Hver gang har det været uden (væsentlig) positiv kortsigtet kurseffekt, fordi analytikernes forventningerne lå lidt højere. Det vidner om, at Lundbeck guider forsigtig. Som minimum forventer investorerne en præstation på niveau med forventningerne. Lundbecks egen udmelding er aktuelt 4-8-5,2 mia. Analytikerne forventer 5,141 mia. Begge tal på EBITDA-niveau. Analytikerne ligger altså aktuelt 141 mio. over Lundbecks egen guidance. En lille positiv præcisering er derfor (for)ventet.

Ambu

Ambu har lagt forsigtigt ud forventningsmæssigt, og de har gennemført den kapitaludvidelse, som de kommunikerede om på kapitalmarkedsdagen, og som har nedbragt gælden. En negativ præcisering af forventningerne vil være overraskende. En positiv præcisering vil ikke være helt overraskende, men måske for tidligt?

Netcompany

Et af de danske selskaber, som investorerne er mest usikre på, er Netcompany. Et af de tydelig tegn på, at de seneste år har budt på en ekstrem nedtur, er, Netcompanys plads i C25 kan være i fare ved den næste revision. De seneste kvartaler har forventninger/leverancer været på zigzag-kurs. 2022 sluttede godt. 2023-guidance var som en bombe, der sprang med hensyn til profitabiliteten. Det er i høj grad tid til at levere mere stabil vækst. Kommer den?

ISS

Investorerne var kede af, og blev nervøse over, at Jacob Aarup-Andersen (JAA) stopper i ISS for at overtage den øverste ledelse i Carlsberg. Aktien nærmest styrtdykkede på meddelelsen. Det skyldes ikke kun, at JAA har gjort det rigtig godt, men også at investorerne stadig er usikre på, om bestyrelsen i ISS er dygtige nok til at finde den rette efterfølger? Sodexho leverede i sidste uge et godt 1. kvartal, og JAA er stadig med ombord. Kan investorerne sige IS(S) på, på kort sigt? Det er det mest sandsynlige, og det er ikke urealistisk, at der kan komme en positiv præcisering af forventningerne i løbet af 2023.

DSV

Mon ikke DSV kører videre, og forbereder sig på ”auktionsprocessen” med DB Schenker?

Novozymes

Novozymes-aktien forbliver i dybfryseren. Fusionen med Chr. Hansen uden væsentlige synergier, som skal betale for den massiv overpris, nager stadig investorerne. Det kan man ikke fortænke dem i.

Rockwool

Rockwool guidede 2023 10% under konsensus mht. omsætning, da de skuffede med 2022-udmeldingen. Alligevel har aktien klaret sig fornuftigt. I hvert fald lige indtil onsdag før påske, da aktien sammen med en række andre konjunkturfølsomme selskaber blev sendt baglæns. Frygter investorerne yderligere nedjusteringer?

Coloplast

Coloplast’ aktiekurs har haft det vanskeligt de seneste år. Det gjaldt til og med for 1 måned siden. Siden har investorerne fået et mere positivt indtryk af selskabet. 1) På grund af stigende aktiekurser for life science generelt. 2) På grund af håb om en opjustering. Kommer den?

Vestas

Vestas havde en god ordreindgang for 1. kvartal – ikke mindst drevet af enkeltstående meget store ordrer. I det hele taget har der været en noget mere positiv nyhedsstrøm i 2023 i forhold til samme tidspunkt sidste år. Udover flere ordrer er Vestas også blevet nævnt som den foretrukne leverandør til en række større ordrer. På kort sigt er det først og fremmest lavere transportomkostninger, som skal få EBIT-marginen til at kravle op fra frysepunktet og over nulpunktet. I løbet af 2023, og ind i 2024, vil kombinationen af højere salgspriser, lavere inputpriser og transportomkostninger genskabe profitabiliteten. Aktuelt er guidance 14-15,5 mia. EUR i omsætning og en EBIT-margin lige over 0 (minus 2-plus 3).

Ørsted

Ørsted ramte et lokalt lavpunkt for 3 uger siden, da aktien kortvarigt dykkede under 550. Investorernes fornemmelse for det grønne er intakt, men de vil gerne have kurstriggere, og dem har der været for få af de seneste år.

GN Store Nord

GN Store Nord har fik ikke investorernes tilladelse til at udstede for ”op til 7 mia. DKK” nye aktier på generalforsamlingen den 15/3 (forslag trukket tilbage 14/3) på grund af udvandingsrisikoen. GN Store Nord havde ikke en plan B for at få nedbragt gælden. GN har brug for ny egenkapital i løbet af de kommende kvartaler, og/eller så skal indtjeningen overraske meget til den positive side. Udover selve kvartalstallene, hvor en negativ overraskelse trods alt vil være en større skuffelse, venter investorerne på kapitaludmeldinger. En skuffende indtjening vil sætte ledelsen under yderligere pres, og det vil gøre det sandsynligt, at GN er nødt til at tage kontakt til en industriel konsolidering. Konklusionen kan ikke være anderledes ud fra forudsætningerne: De har fået nej til stort aktiesalg og de skal have nedbragt gælden eller finde en anden løsning.

Vil du vide mere?

Du kan følge med i, hvordan det går for de danske aktier på nordnet.dk.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer