Spring til hovedindhold

Danske aktier har meget at tabe ved mindre samhandel

Trump virkede i første omgang stålsat, da han i sidste uge offentliggjorde sin ide om at pålægge udvalgte metalprodukter en afgift. Senere blev det ændret/modereret til at en for USA forbedret NAFTA aftale med Mexico/Canada kunne gøre en ståltold unødvendig. Ingen kender som bekendt dagen før Trump har lavet sit sidste trut i Tr(u)mpeten og sendt det næste tweet. Den seneste udvikling, hvor toprådgiveren Gary Kohn, tirsdag indgav sin opsigelse, øger usikkerheden og risikoen for at den globale økonomi kan blive ramt af flere handelshindringer. En storskala global handelskrig er meget lidt sandsynlig. Man kan ikke skruen tiden tilbage. Alligevel kan der være god ræson i at følge udviklingen tæt for dig, som har mange danske aktier i sin beholdning.

Gary Kohn ikke en hvem-som-helst

Gary Kohn er ikke en hvem som helst. Han havde en topstilling i Goldman Sachs; er angiveligt demokrat og var en overgang på tale til at efterfølge Janet Yellen som verdens mest magtfulde centralbankchef for amerikanske FED. Gary Kohn trækker sig åbenlyst på grund af uenighed om handelspolitikken og den foreslåede told på stål og aluminium.

6 grunde til at være dansk handelskrigsforskrækket

Hvis du tror handelsudfordringerne er på vej til at vokse sig større, bør du sandsynligvis overveje at reducere blandt de danske aktier. Her er investeringsperspektivet:

  1. Den danske økonomi er en af verdens allermest åbne.
  2. Mere end 50 % af det danske bruttonationalprodukt kommer fra eksport
  3. Den danske økonomi er fint repræsenteret på det danske aktiemarked, hvor rygraden i OMX C25 er selskaber som overvejende har næsten hele deres omsætning og indtjening udenfor Danmarks grænser. Undtagelsen er hjemmemarkedsorienterede selskaber som Danske Bank, Topdanmark og nogle få andre.
  4. Selskaber som DSV og Maersk nævnes ofte som nogle af dem, som står i første række til at blive ramt af færre varer og goder, som skal transporteres, mens også FLS, Coloplast, Novozymes, Novo Nordisk, Chr. Hansen. Lundbeck, Vestas, Pandora, GN Store Nord, William Demant Holding, etc. får 90 % eller mere af deres omsætning og indtjening udenfor Danmark
  5. Mere end halvdelen af de danske aktier ejes af udenlandske investorer. Hvis det kommer til mere end blot antydningerne og trusler og modtrusler om toldafgifter, vil de udenlandske investorer meget hurtigt sælge ud af de danske aktier.
  6. Likviditeten i de danske aktier er i hovedsagen god. Hvis aktietrafikken bliver ensrettet med udenlandsk tilbagesalg og reduktion i ejerandelen i de danske aktier, kan der dog meget vel opstå kø på aktiemotorvejen. Det betyder faldende aktiekurser.

En god aktiebalance er vigtig

Nogen gange kræver det et udefrakommende forhold for at vi som personer og investorer reagerer. På aktiemarkederne er det som oftest nedture og korrektioner, som giver anledningen til at tilpasse sig til en virkelighed, som kan have ændret sig. Har du efter opturen for mange aktier i forhold til din risikoprofil eller er din sammensætning lidt for koncentreret om Danmark og danske akier, kan der være gode grunde til at se porteføljen efter i sømmene. En større handelskrig er meget lidt sandsynlig, men hvis investorerne i større omfang reagerer i tiltro til at det sker, kan det alligevel på kort sigt betyde noget.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer