Spring til hovedindhold

Danske aktier rammes af problematisk sektorrotation

Mens de internationale aktiemarkeder fortsætter med at buldre derud af, klarede det danske aktiemarked sig rigtig dårligt fredag. Umiddelbart virker det ikke særlig logisk, men der er en god forklaring.

Euforien på de internationale aktiemarkeder har i særlig grad ramt teknologi. Og derfor er det især det amerikanske aktiemarked, der fortsætter med at bare stige og stige. Det europæiske aktiemarked, som ikke har samme vægt i teknologi, har udviklet sig mere afdæmpet, men stadig overraskende positivt.

Det tyske DAX indeks har det meste af ugen ligget stort set fladt, mens det danske aktiemarked har været meget uensartet. Særlig grelt var det fredag, hvor den amerikanske S&P future steg næsten 1 pct., og den tyske DAX future indeks lå fladt efter en positiv uge. Men de danske aktier dykkede næsten 2 pct.

Det danske aktiemarked er tungt vægtet af health-care og finans, og netop derfor klarede det danske aktiemarked sig ringe. Internationalt fik health-care aktierne prygl med et minus på knap 2 pct. i euro på STOXX Health Care indekset. Også finansaktierne står i risiko for at blive sat ned i kølvandet på faldende korte og lange amerikanske og europæiske renter.

Store fald på health care-aktier

Ambu og Bavarian blev presset hele 7 pct. ned, og Novo Nordisk tabte næsten 3 pct. Også Chr. Hansen og A.P. Møller-Mærsk var blandt de store tabere. Tilsyneladende er der nu ved at brede sig en opfattelse af, at der kommer stabil, men ikke overdreven stærk vækst. Over de seneste uger har de internationale containerfragtrater været vigende, og det ligner mere og mere et toppunkt.

Mere afdæmpet økonomisk vækst forude vil også tage presset af det globale transportsystem, og det vil tage toppen af de meget høje transportpriser, både til vands og til lands. Det kan gå ud over forventningerne til de fremtidige overskud i Mærsk, DSV, DS Norden, NTG og Torm, hvor sidstnævnte dog nok vil blive holdt oppe af de høje oliepriser. Hvis de altså fortsat holder sig omkring det aktuelle niveau.

Hvorfor sundhedsaktierne netop nu skal sættes så meget ned, er ikke helt klart. Men umiddelbart ligner det mest en sektorrotation fra defensive aktier over mod vækstaktier, bl.a. teknologi. Det kan udmærket fortsætte en tid endnu. Men grundlæggende er det fortsat vores holdning, at centralbankerne kommer til at stramme op på de pengepolitiske stimulanser, og det kan næppe undgå at presse aktiemarkederne.

Så er det selvfølgelig en anden historie, at aktiemarkederne er præget af ekstrem eufori, og TINA (There Is No Alternative) har for alvor taget fat i aktierne igen. Blandt amerikanske investorer er Bull/ Bear ratioen igen historisk høj, men til gengæld er den amerikanske krakindikator, SKEW, også markant stigende. Så der er både en oplevelse af positive markeder forude, men også stigende nervøsitet og usikkerhed.

Lige nu spiller markedet på en Guldlok-situation med vigende vækst, lave renter og fortsatte centralbankstimulanser. Men det er ekstremt højt spil, der spilles, og alle de seneste måneders gevinster kan stadig forsvinde på et splitsekund.

Med den aktuelle euforiske stemning på aktiemarkederne kan der meget vel ligge yderligere stigninger forude. De seneste dage har det styrende tyske DAX indeks testet den tidligere top fra midten af august. Og kommer der et bekræftet brud af denne top, ligger der sandsynligvis ekstra 3-5 pct. ovenpå.

Ugens vindere på det danske aktiemarked

Flere af ugens vindere på det danske aktiemarked har vi i porteføljen, bl.a. ISS og SAS.

Vi vurderer, at begge aktier er ekstremt attraktive i det aktuelle markedsmiljø: ISS viste med 3. kvartalsregnskabet, at de faktisk er i gang med et overbevisende turn-around, og selskabet er endda stadig hæmmet af nedlukninger hos mange af de store internationale kunder.

SAS er med den nye omkostningsstruktur, efter næsten en halvering af medarbejderstaben under COVID-19 krisen, langt mere konkurrencedygtig end tidligere.

På den korte bane er der oplagt nogle store usikkerheder, bl.a. en meget sandsynlig pilotstrejke og ikke-afdækkede høje priser på flybrændsel. Men genåbningen af samfundene vil give markant fremgang i aktiviteten de kommende år, og det er også derfor, at de internationale finanshuse fortsat køber massivt op i aktien.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer