Hvis der var et sted, hvor finanskrisen ramte særlig hårdt, og hvor den stadig kan mærkes, er det hos bankerne og i bankaktierne. Aktierne ligger med nogle få undtagelser under niveauerne fra 2006 og her 13 år efter at Subprime i USA i 2006 blev et ”begreb” og en forløber for finanskrisen i 2008, kan det konstateres, at bankaktier i det generelle tilfælde er en svær størrelse at investere i og forvente et godt afkast:
- For de større danske banker set over en bred kam har der ikke været noget ”kursafkast” de seneste 13 år.
- Selv inklusive udbytter har en række banker svært ved at holde afkastnullet i absolut henseende.
- Undtagelserne fra reglen er i Danmark Ringkøbing Landbobank, som med sin nichestrategi har placeret sig meget succesfuldt og bliver ved med at levere gode afkast.
- De større danske bankaktier har underperformet det danske aktiemarkedsindeks meget markant
- De dårlige eller manglende bankafkast er en del af et globalt fænomen.
- Den amerikanske undtagelse til udviklingen er bl.a. JP Morgan, som har givet investorerne høje afkast
- Stigende krav til compliance og ikke mindst kapitalkrav, som gør det sværere og sværere at forrente egenkapitalen fornuftigt, kan gøre det vanskeligt at fastholde en høj egenkapitalforrentning. Det er netop egenkapitalforrentningen, som er det afgørende for aktiekursudviklingen.
Ringkøbing Landbobank og JP Morgan lyser op på mørk himmel
Det har ikke været sjovt at være bankinvestor de seneste år og aktierne har i gennemsnit aldrig overvundet finanskrisen. Der er enkelte undtagelser, hvor Ringkøbing Landbobank i Danmark og bl.a. J.P. Morgan i USA gør det godt. Bankaktierne er blevet til ”trading-aktier” hvor man over en længere periode skal være undervægtet, og hvor investorerne kun skal aktiedyppe tæerne i kortere perioder, når prisfastsættelsen er kommet ”ud af kurs” og forventningerne er blevet for lave.
Er investeringscasen stærk nok?
Her er 3 faktorer, som er forskellen på investeringssucces og -fiasko:
- Invester i de banker, som har en plan for hvordan de skal skabe værdi og rent faktisk skaber den. JPM og Ringkøbing Landbobank har været eksempler herpå.
- Vær sikker på at den investeringscase som du har for din bankaktie er tilstrækkelig god og stærk.
- Bankaktier er begyndt at ligne luftens helte (lutfartsselskaber). På den ene side har de ikke helt så lax en tilgang til afkastkrav, som luftfartsselskaber har. På den anden side ligner de to sektorer hinanden set ud fra det investorperspektiv, at det generelt set er en meget lav værdisætning fra tid til anden, som skal gøre den store forskel og bruges som investeringsbeslutning.
Langsigtet underperformance
Forventningerne har løbende været for høje, uden at de er blevet indfriet. Med udsigt til flere og dyrere compliance krav og uden udsigt til at tiden med de ekstremt lave renter går væk sådan lige med det første, er der ikke meget der tyder på, at det på kort sigt vil ændre sig. Måske lige med den tilføjelse, at prisfastsættelsen, ikke mindst efter et generelt dårligt 2018 og Danske Banks hvidvaskskandale er blevet så lav, at vi måske nu befinder os i en af de perioder, hvor det forventede afkast (og dermed prisfastsættelsen) er for lav?
Er vi i ”trading” mulighedernes land?
Efter sidste års generelle nedtur for de danske banker og ikke mindst Danske Banks hvidvaskskandale er de danske bankaktier blevet trynet godt og grundigt. Prisfastsættelsen er generelt lav. Hvis den nuværende indtjening er unaturlig lav, er det en købsmulighed. Hvis det ikke er tilfældet siger historien, at investorerne skal holde sig væk i det gennemsnitlige og generelle tilfælde og vente til en periode karakteriseret af en for lav prisfastsættelse. Jeg tror vi er i periode præget af ”handelsmuligheder” og forventningerne til den fremtidige indtjening målt som egenkapitalens forrentning er for lav.

Figur 1: Afkast for udvalgte banker, MSCI World (EUR) samt OMX Copenhagen ”Finansielle” inklusive udbytte med udgangspunkt i 2006.
Aktierne set nedefra. Hvad er 100 kroner investeret i 2006 blevet til inklusive udbytte per ultimo februar 2019:
- Deutsche Bank: indeks 15,31
- Bank of America: 83,40
- Danske Bank: 87,63
- Jyske Bank: 88,42
- Sydbank: 106,10
- OMX finansielle Banker og forsikringsselskaber: 126,33. Det er forsikringsselskaber som trækker op
- MSCI World, EUR: 289,8
- Ringkøbing Landbobank: 295,62
- J. P. Morgan: 353,34
Anm: Jeg ejer aktier i Jyske Bank