Spring til hovedindhold

De 100 mest bæredygtige selskaber i år

Hvilke selskaber er de mest bæredygtige i 2023? Global 100, en årlig ranking af verdens mest bæredygtige selskaber, er nu klar. Se top-10 hos Nordnet her.

Global 100 er en årlig ranking af verdens mest bæredygtige selskaber. Listen laves af Corporate Knights, et stort medie- og research-selskab med primært fokus på bæredygtighed, og listen for 2023 er nu offentliggjort.

For at få en plads i Corporate Knights Global 100 skal selskaberne være børsnoteret med en årlig omsætning på mere end 1 milliard USD. Selskaberne bliver rangeret baseret på deres bæredygtige indtægter, investeringer, produkter og tjenester samt ledelse og bæredygtigt arbejdsmiljø. Derudover rangeres selskaberne ud fra en række miljømæssige og sociale kriterier, såsom energi- og vandeffektivitet, CO2-udledning og lighed mellem køn. Selskaberne får herefter en samlet karakter, hvor A+ er den højeste.

Karakterskala. Kilde: Corporate Knights.

Top-10: Se de selskaber, du kan handle hos Nordnet

På listen over de 100 mest bæredygtige selskaber i 2023 ligger Schnitzer Steel Industries nummer 1 med karakteren A+. Danske Vestas er også at finde helt i toppen som nummer 2. Se 10 selskaber fra listen, som du kan handle hos os her:

G100 RankSelskabKarakter
1.Schnitzer Steel IndustriesA+
2.Vestas Wind SystemsA
5.AutodeskA
6.Evoqua Water Technologies CorpA
7*.StantecA-
7*.Schneider ElectricA-
8.Siemens Gamesa Renewable EnergyA-
13.ØrstedA-
16.RockwoolA-
17.Johnson Controls InternationalA-

Kilde: Corporate Knights.

Se hele listen og læs mere om Corporate Knights

Det har overordnet set været fordelagtigt at være investeret i de bedst rangerede selskaber i Global 100 for 2023 i forhold til et verdensindeks siden 2018. Det viser grafen og tabellen nedenfor. Her skal du kigge på den røde graf (verdensindekset) sammenholdt med aktierne fra Global 100. Kun tre af de nedenstående aktier har altså klaret sig dårligere siden 2018. Det er dog vigtigt at bemærke, at udviklingen i nogle af selskabernes aktiekurser kan være mere volatile end det anvendte verdensindeks. Historisk afkast er desværre heller ikke garanti for fremtidigt afkast.

Indekseret afkast fra 01/2018 til 02/2023 relativ til verdensindeks:

Kilde: Refinitiv, egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

G100 RankSelskabAfkast siden 01/2018
2.Vestas Wind Systems146,58%
6.Evoqua Water Technologies Corp 115,49%
7*Schneider Electric 105,17%
7*.Stantec98,99%
5.Autodesk93,44%
13.Ørsted77,25%
17.Johnson Controls International67,95%
IndeksiShares Core MSCI World UCITS ETF61,02%
8.Siemens Gamesa Renewable Energy25,60%
16.Rockwool25,39%
1.Schnitzer Steel Industries Inc-1,49%

Kilde: Refinitiv, egen tilvirkning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.


Vil du investere mere bæredygtigt?

Hvis du overvejer at investere i nogle af selskaberne fra Global 100-rankingen eller generelt mere bæredygtigt, men gerne vil mindske den risiko, der følger med investering i enkeltaktier, kan du overveje at investere i bæredygtige ETF’er eller fonde for at diversificere din portefølje.

Vil du have inspiration, kan du fx kigge nærmere på disse ETF’er:

Som det fremgår af grafen nedenfor, har bæredygtige investeringer slået de bredere indeks siden 2015. Husk dog, at historisk afkast ikke er nogen garanti for fremtiden.

Jeg tror, at bæredygtige investeringer bliver mere og mere vigtige, så selskaber, der ikke arbejder i den retning, vil få sværere ved at begå sig, fordi vi alle sætter større og større krav.

Historisk afkast fra 2015 på hele Global 100 mod benchmark:

Kilde: Corporate Knights. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Udover denne liste om bæredygtighed laver de fleste store selskaber bæredygtighedsrapporter, som du kan læse som investor. Vi har også en screener på både ETF’er, fonde og investeringsforeninger, hvor du kan filtrere efter bæredygtighed.

Se også vores temaside her:


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Kristian E. Jensen
Kristian E. Jensen
2023-02-07 10:31

I Danmark er kønsdiskriminering ulovligt, men listen bedømmer selskaber på indholdet af bestyrelsens bukser. Hvis det er ikke er sexistiske, så ved jeg ikke hvad er. Som investor går jeg mere op i indholdet af hovederne, men jeg er nok heller ikke i målgruppen.

Peter Brinck
Peter Brinck
Svar til  Kristian E. Jensen
2023-02-09 07:07

Enig, den praksis er uetisk burde være ulovlig. Det er naturligvis bedst at være agonisk overfor folks køn (og alder og handikap og race og religion)

Naja Habermann
Naja Habermann
Svar til  Kristian E. Jensen
2023-02-09 07:56

Kønsdiversitet er kun et af rigtig mange parametre, som Corporate Knights kigger på. Jeg synes det er interessant, fordi noget kan tyde på at kønslighed skaber bedre resultater på bundlinjen.

Men al data bag listen ligger offentligt tilgængeligt, så man kan selv plukke de virksomheder, der scorer højt på de områder, man synes er vigtigst (eller sortere dem fra man er ligeglad med).

Jan Pedersen
Jan Pedersen
2023-02-09 16:04

Det her ligner en pay-to-play analyse. Virker meget utroværdig.