Spring til hovedindhold

De nye Nordnet One-fonde: Er du grøn, gul eller rød?

Jeg har en god nyhed til dig: Det er lige blevet nemmere at investere din langsigtede opsparing. Læs med her, hvor jeg introducerer vores nye, komplette løsning: Nordnet One.

Investering behøver ikke være svært, selvom mange måske godt kunne tro det. Misforstå mig ikke, hvis man vil, kan man sagtens gøre investering enormt kompliceret. Men hvis du ikke regner med at gøre investering til din hobby og bruge en masse tid på det, har jeg en god nyhed til dig: det er lige blevet nemmere at investere din langsigtede opsparing. Med vores nye fonde, Nordnet One, får du en komplet løsning for din opsparing, som er både nem og har lavere omkostninger end stort set alle lignende løsninger. Og lavere omkostninger betyder mere til dig.

Det eneste det kræver, for at komme i gang er, at du kan svare på tre spørgsmål:

  1. Hvordan er din appetit på risiko, dvs. i hvor høj grad har du ro i maven over at se din investering svinge op og ned i værdi på kort sigt.
  2. Hvad er din tidshorisont, dvs. hvor lang tid er der, til du skal bruge pengene igen.
  3. Hvordan er din økonomi, dvs. kan du undvære de penge, du investerer.

Hvis du allerede synes, det lyder som noget for dig, kan du prøve det her. Hvis du gerne vil vide mere, skal jeg her introducere Nordnet One lidt nærmere.

Vælg din risiko

Man kan ikke investere uden at påtage sig en eller anden form for risiko. Det er risikoen, som giver dig mulighed for at tjene penge på at investere. Men i princippet er det, du skal beslutte dig for, blot om du er rød, gul eller grøn.

Som du kan se, så svinger den røde linje noget mere op og ned, end de to andre. Det betyder, at der er en større risiko forbundet med den investering, fordi den både kan stige og falde mere i værdi. Til gengæld er der også mulighed for at få større afkast – særligt, hvis du har en længere tidshorisont. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige risiko, når du investerer din opsparing. Risiko og tidshorisont skal simpelthen hænge sammen – og i øvrigt matche din økonomiske situation. Dvs, at du ikke skal investere penge, du skal bruge i morgen. Som tommelfingerregel kan man sige, at du skal have en tidshorisont på mindst 2-3 år for at investere i Nordnet One.

Det lyder måske umiddelbart simpelt, men typisk betaler du 1- 1,5% om året for denne rådgivning i de traditionelle banker. Med Nordnet One betaler du kun 0,5% – og det kan gøre en meget stor forskel for din formue. Men det kommer vi til senere i artiklen.

Nordnet One = Simpelt, komplet og billigt

Med Nordnet One introducerer vi tre helt nye blandede fonde med forskellige risikoniveauer, som du selv kan vælge mellem. De indeholder alle et mix af aktier og obligationer (som de investerer i via andre fonde) og balancen bliver automatisk justeret løbende, så fonden hele tiden har det risikoniveau, du har valgt. De tre nye fonde hedder:

  • Nordnet One Forsigtig
  • Nordnet One Balance
  • Nordnet One Offensiv

Hvem siger, at det skal være dyrt, bare fordi det er nemt?

Som jeg nævnte i starten, ønsker mange private investorer en nem måde at investere på. De har ikke selv tid eller lyst til at følge markedet og foretage de løbende investeringsbeslutninger om hvilke aktier eller obligationer, de bør investere i. Derfor har de valgt nemme løsninger som puljeordninger eller blandede investeringsforeninger i banken. Det er nemt. Men det er også dyrt.

Fordele ved blandede investeringsforeninger og puljeordninger er, at man får automatisk tilpasning af risikoniveau, som sikrer at aktieandelen svarer til det aftalte, mulighed for rådgivning omkring valg af risikoniveau og automatisk nedtrapning af risiko. Sidstnævnte tilbydes dog typisk kun ved puljeordninger, som nedjusterer risikoen, jo tættere man kommer på pensionsalderen.

Til sammenligning giver Nordnet One-fondene den samme automatiske tilpasning af risikoniveauet, men de købes uden rådgivning og uden mulighed for automatisk nedtrapning af risiko.

Til gengæld er de årlige omkostninger markant lavere, som det fremgår af sammenligningerne ovenfor. Men som altid er det vigtigt at være opmærksom på, om dine behov og økonomiske situation ændrer sig med tiden.

I tabellen her, har jeg prøvet at sammenligne omkostningerne i nogle af de populære løsninger i forskellige risikoniveauer. Omkostningerne er gennemsnit af bankernes puljeordninger og investeringsforeningernes aktive blandede løsninger.

NB: Løsningerne er ikke 100 procent identiske og har derfor ikke præcis samme andel i aktier osv. De fleste af de dyre ordninger er også typisk aktivt styret, hvor de forsøger at slå markedsafkastet. Nordnet One investerer passivt og forsøger således ikke at slå markedet, da dette i praksis har vist sig kun at være muligt for meget, meget få forvaltere.

Hvis du vil se mere specifikt, hvad de enkelte løsninger koster, har Finans.dk lavet en sammenligning her: Gevinsten ved billig pensionsopsparing kan betale en ny bil

Som det fremgår, så findes der mange forskellige muligheder, hvis man ønsker en simpel investeringsløsning. Ovenstående viser blot et udsnit af forskellige løsninger på markedet og de tilhørende omkostninger for henholdsvis lav, mellem eller høj risiko. Herudover følger mange af de såkaldte ”robotrådgivere” samme principper, og de danske af dem har årlige omkostninger på mellem 0,69-0,9%.

1% mindre i årlige gebyrer kan nemt betyde 100.000 kr. mere til dig

Nedenfor kan du som et eksempel se forskellen på om du får hhv. 4 eller 5% i afkast efter omkostninger. Beregningerne viser, at med et afkast, der er 1% større år efter år, fordi omkostningerne er lavere, får du en opsparing, der er mere end 100.000 kr. – helt præcist 138.992 kr. – større efter 15 år.

Prøv selv vores beregner og se hvor meget du kan spare her.

Er Nordnet One noget for dig?

Hvis du gerne vil have en simpel langsigtet opsparing med lave gebyrer uden at du selv løbende skal følge med i markederne, så vil jeg klart sige ja.

Du skal vælge Nordnet One i stedet for bankernes løsninger hvis du:

1. Lægger stor vægt på lave omkostninger
2. Selv ønsker at vælge om du er grøn, gul eller rød
3. Ikke tror på, at det er muligt at slå markedet med aktiv forvaltning

Du skal være vælger bankernes løsninger, hvis du:
1. Har brug for rådgivning, og ikke selv ønsker at vælge om du er grøn, gul eller rød
2. Tror på, at den aktive forvaltning i bankernes produkter kan slå markederne med 1-1,5% hvert år

Vigtig information: På kort sigt vil der altid være både op- og nedgang for dig som investor, ligesom der er en risiko for ikke at få alle de investerede penge tilbage. Nordnet One giver ikke personlige investeringsanbefalinger, og du vælger således selv, hvilken fond der passer til dine behov. Vær opmærksom på, at dine behov kan ændre sig over tid. Fondene udbydes af Nordnets eget fondsselskab. Inden du investerer i en fond, bør du gøre dig bekendt med fondens vilkår og karakteristika. Du har adgang til den centrale investorinformation, når du vælger linket ”mere om fonden” ovenfor. Læs mere om omkostninger, provisioner og andre vederlag her.


Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-06-11 15:06

Kommer de mon til at performe lige så ringe som jeres ‘smarte porteføljer’ i markedsførte for fuld udblæsning for en tre år siden… og som floppede totalt i COVID-19 flash crash. Der burde virkeligt være et erstatningsansvar ved markedsføring af så defekte investeringsprodukter.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-06-12 22:50

Hej. Desværre leverede Smartporteføljerne ikke op til det forventede under Covid 19.

Dog har vi med lancering af disse 3 simple løsninger forsøgt kun at kombinere aktier og obligationer til fair omkostninger, så de vil alene følge markedsafkastet.