Den daglige børsmæglerstatistik og handelsticker, hvor man kan se hvilket børsmedlem, som ligger bag den enkelte handel, er ikke længere så fuldstændig som tidligere. Fra og med den 24. marts har Nasdaq OMX nemlig givet alle sine børsmedlemmer mulighed for at skjule sin identitet, når de handler, dvs. at det nu er frivilligt, om man vil vise sin børsmægler-identitet eller skjule den. Modellen dækker over large cap-aktier samt samtlige aktier i OMXC20, OMXH25, OMXS30 på NASDAQ OMX Copenhagen, Helsinki og Stockholm. Selvom det er en udvikling i den forkerte retning, mener jeg dog, at mæglerstatistikken stadig er et godt værktøj til inspiration. Jeg vil her forsøge at forklare hvorfor.
Hemmelighedskræmmeri vs. transparens
Til at begynde med vil jeg understrege, at jeg synes dette er en udvikling i den forkerte retning, og at det i princippet er en svækkelse af den private investors muligheder. Skal vi have tillid til aktiemarkedet, er det vigtigt med en høj grad af gennemsigtighed.
Nogle vil dog hævde, at man tidligere i praksis alligevel ikke vidste, hvem som stod bag handlerne fra mange udenlandske aktører, da de ofte handlede gennem andre aktører, når de skulle købe større poster i enkelte aktier. Det er muligt, at det til dels er tilfældet, men dette er alligevel et skridt tilbage mod en børs med mindre åbenhed og transparens.
Hos Nordnet fortsætter vi med åbent at præsentere samtlige handler, som gennemføres via vores platform. Vi har samtidig ændret i vores mæglerstatistik, således at vi nu har samlet samtlige handler, hvor medlemmer har valgt at fremstå som anonyme, under identiteten ”Anonymous Broker”. De enkelte aktiehandler vil i vores handelsticker også blive vist på samme måde, hvis en eller begge parter i handlen er anonym. Anvender du vores handelsværktøj Wintrade skal du downloade den seneste version her, for at få adgang til den nye mæglerstatistik med anonyme medlemmer.
Mange synes ikke længere, at man kan anvende mæglerstatistikken som tidligere, men kigger man statistikken efter i sømmene, viser det sig, at der stadig er inspiration at hente for os private investorer.
Udenlandske aktører vælger anonymitet
Selvom de anonyme aktører ikke behøver vise sin aktivitet i realtid, udsender Nasdaq OMX som noget nyt en ugentlig mæglerstatistik over antal handler og omsætning for de enkelte børsmedlemmer. Jeg har derfor sammenlignet Nasdaq OMX statistik for uge 14 med den offentlige mæglerstatistik med anonyme deltagere, og noget tyder på, at det indtil videre i stort set udelukkende er udenlandske aktører, der har valgt at handle anonymt.
Her følger en oversigt over børsmedlemmer med en høj andel anonyme handler på Københavns Fondsbørs:
Robotter som handler anonymt
Som man kan se ovenfor, er det specielt tre selskaber, som står for hovedparten af den anonyme handel. I uge 14 stod Merrill Lynch, Morgan Stanley og Credit Suisse således sammenlagt for hele 63 %. Disse aktører er samtidig kendte for en meget høj andel af algoritme-handel/robothandel. Størstedelen af algo-handlen er handel intraday, hvor der købes og sælges samme antal aktier. I uge 14 har samtlige ”Anonymous Brokers” således gennemført 75.525 køb og 75.126 salg. Totalt har samtlige anonyme børsmedlemmer netto solgt aktier for en værdi af beskedne 45 mio. kr. i uge 14. Til sammenligning har f.eks. alene Deutsche Bank netto solgt aktier for 296 mio. kr. og SEB netto købt aktier for 283 mio. kr.
Min konklusion er derfor, at jeg absolut stadig synes, at mæglerstatistikken kan være et godt værktøj for den private investor. Man kan følge hvilke aktører, som køber og sælger i de enkelte aktier. For med kendskabet til, at de anonyme i stort set kun er udenlandske algoritme-aktører, hvor langt størstedelen af handlerne udgør et nulsumsspil af computere, som køber og sælger det samme antal aktier hver dag, giver mæglerstatistikken stadig et godt fingerpeg om, hvilke aktører som har henholdsvis købs- eller salgsinteresse i de forskellige aktier.
Hvad er din holdning til at Nasdaq OMX nu lader børsmedlemmer handle anonymt? Og anvender du mæglerstatistikken, når du skal investere i aktier?
Hvorfor har Nasdaq indført denne tåbelige mulighed for anonymitet? Hvad er Nordnets holdning til denne ændring? Har I tænkt jer at opponere mod denne ændring, og ligeledes prøve på at få den ændret ? “Det ville klæde JER at varetage jeres kunders interesser” Personligt synes jeg ikke det er acceptabelt at nogen til tider kan gemme sig bag en anonymitet. Enten er vi alle synlige, og dermed handler på lige vilkår, eller også er ingen af os synlige – det må være enten eller. Det her med at nogen må gemme sig og andre må ikke – det holde simpelthen… Læs mere
Allerførst tak for indlægget Max. Det var en kærkommen lejlighed til, at få belyst hvem der står for de store “robothandler” og da “robothandlerne” ikke er retningsdannende, er det fint og få dem puttet i en anonym skuffe. Det hænder jeg bruger mæglerstatistikkerne før en handel, hvor jeg har et par favoritter jeg holder mere øje med end andre og det er faktisk SEB og Deutsche Bank.. Det er lidt sjovt at registrere, at f.eks. Danske Bank anbefaler et køb og de så er den største nettosælger af en given aktie. Engang imellem er det som om en aktie, bare… Læs mere
Hej Kenneth Tak for dit input. Som jeg håber at mit indlæg også giver en forståelse af, er både jeg personligt og Nordnet absolut ikke positive til muligheden for anonymitet. Hos Nordnet er vi klare tilhængere af fuldstændig transparens, alt skal være åbent og synligt. Vi har ingen egen handel med aktier, hvorfor vi alene ser til vores kunders interesser, og her er jeg helt enig med dig i, at denne udvikling desværre ikke er en fordel for den private investor. Vi har også allerede været i dialog med Nasdaq, men desværre ikke lykkes ændre dette. Et af Nasdaqs argumenter… Læs mere
Okay. Hvis ikke det kan være anderledes¨m.h.t. anonymiteten, hvorfor så ikke gøre alle Nordnets handler anonyme? Jeg kan simpelthen ikke få øje på, hvorfor de “Anonymous Brokers” skal kunne se at det er de private investorer der handler. De burde få det på samme måde som alle os andre, når nu de har valgt anonymitetens vej. Der skal nok ikke herske tvivl om at der er større respekt forbundet med handler udført af en af de store aktører end der er, hvis det er Nordnet der handler. Det er ikke for at nedgøre Nordnets kunder – jeg er jo selv… Læs mere
Okay. Hvis ikke det kan være anderledes¨m.h.t. anonymiteten, hvorfor så ikke gøre alle Nordnets handler anonyme? Jeg kan simpelthen ikke få øje på, hvorfor de “Anonymous Brokers” skal kunne se at det er de private investorer der handler. De burde få det på samme måde som alle os andre, når nu de har valgt anonymitetens vej. Der skal nok ikke herske tvivl om at der er større respekt forbundet med handler udført af en af de store aktører end der er, hvis det er Nordnet der handler. Det er ikke for at nedgøre Nordnets kunder – jeg er jo selv… Læs mere
Fin artikel. Min holdning er at det ikke virker korrekt at robotterne skal vide at de sælger imod nordnet/private investorer når det omvendte ikke gør sig gældende. Endnu en fordel til de store professionelle aktører.
Af og til sker der ting og sager, hvor mæglerstatistikken er god og have.
I dag f.eks. stiger Wilhelm Wilhelmsen Holding pludselig i løbet af en time fra ca. 190 til 200. Stigningen falder sammen med anbefaling fra vores Thorleif Jackson og stigningen er suverænt drevet frem af Nordnet kunder, der uden sammenligning er den største nettoopkøber.
Der bliver lyttet……………. 🙂
Rart at høre at der er andre end mig, der synes at dette er et tilbageskridt. Hvorfor skal handlerne mørklægges. Der foregår jo i forvejen rigeligt under overfladen, hvor vi som almindelige aktionærer ikke har en chance. Så i det mindste, at vi kan se hvem der handler, burde være et minimums krav hvis børserne skal bevare bare lidt anstændighed over for almindelige aktionærer.
Hvor kan man finde den ugentlige mæglerstatistik Fra Nasdaq OMX?