Danske investorer gør det allerede mere end andre og investerer i aktier udenfor deres hjemlande. Fordelene ved at investere internationalt – og altså dermed også uden for de danske aktie- og investeringsgrænser – er ganske mange. Mange private investorer har taget de udenlandske aktier til sig og det i en grad, som er bemærkelsesværdig og også investeringsfornuftigt.
Dansk økonomi er pivåben
”Når det går godt for verden, går det også godt for Danmark”, kan meget vel være dansk økonomi kort fortalt i en enkelt sætning. Mere end 50 % af det danske bruttonationalprodukt kommer fra handel fra omverdenen. Dermed positionerer Danmark sig i den absolutte top, hvad angår internationalisering i samme kaliber som eksempelvis store eksportnationer som Sverige og Tyskland.
Danske investorer med globalt udsyn
Om det er den globale følsomhed, den store danske eksport, det lille land med sin egen sprogstamme, som må søge udenlands, det trods alt mindre aktiemarked eller andre forhold der giver de danske investorer et ”vindue mod verden”, er svært at sige. Måske er det snarere en kombination af ovenstående og andre faktorer, der gør at de danske private investorer er meget internationale og har en betydelig andel af udenlandske aktier i beholdningerne.
Danskere med et globalt investeringspas
Internationalt betragtet er det under alle omstændigheder en kendsgerning, at de danske investorer investerer meget mere i udenlandske værdipapirer end tilfældet er andre steder. I forhold til større lande som USA og Tyskland er det mindre overraskende. Jo større et land er, jo større er mulighederne for at man indenrigs kan få en god global eksponering mod den økonomiske udvikling. Kigger vi mod Norden og lande som på mange måder ligner os i Danmark, holder tendensen dog også. De private investorer gør flittigere brug af investeringspasset, når de skal sammensatte globale og langtidsholdbare porteføljer.
Fordele ved udenlandske investeringer
Der er en række åbenlyse fordele ved at investere i udlandet. Nogle af dem er:
- Det danske aktiemarked består nok af selskaber med en høj eksportandel, men ikke alle sektorer er repræsenteret lige godt i Danmark.
- Det danske aktiemarked udgør under 1 % af verdens aktieværdier. En investering udelukkende i danske aktier vil tendere mod at gøre porteføljen lidt geografi-følsom.
- Ved at investere udenlands kan du få en valutaeksponering oveni. På godt og på ondt.
”Hjemme bedst” argumentet
En del investorer har udelukkende investeret i danske aktier de seneste år og haft stor succes med det. Det skyldes dog næppe alene det faktum, at selskaberne har været danske men snarere, at vi i Danmark har selskaber med niche-kompetencer i verdensklasse. Samtidig er det værd at erindre, at de danske aktier har givet et merafkast, som i en vis udstrækning kommer fra nogle få selskaber. Denne ”merudvikling” kan ikke fortsætte, med mindre selskaberne til tid og evighed gør det markant bedre end deres internationale konkurrenter, og det er alt i alt mindre sandsynligt.
Udland er godt investeringskrydderi
Der er flere grunde til at krydret mad smager godt. I investeringsmæssig henseende kan krydderiet være de udenlandske aktier. Sandsynligheden taler for, at du allerede har opdaget det.
Jeg er f.s.v. slet ikke uenig, men med til historien hører altså også de højere omkostninger ved at have udenlandske aktier. Alt andet lige, så skal de udenlandske aktier altså performe bedre end hvis man havde holdt sig til danske, eller nordiske aktier. Lad os for god orden skyld lige nævne omkostningerne også – og så også nævne, at det er forskelligt fra land til land: Højere direkte handelsomkostninger ved køb og salg og i nogle tilfælde, tillige en lille skat på handlen. Højere depotomkostninger. Gebyr til banker for tilbagesøgning af for meget betalt udbytteskat. (det tager i øvrigt op… Læs mere