Der findes andet at investere i end aktier

Mange af os investorer tænker som det første på aktier, når vi skal investere, men der findes også andre investeringsmuligheder i jagten på afkastet. Kigger man f.eks. på virksomheder med lav kreditkvalitet, det vi kalder High Yield, så giver de lige nu ca. 8 pct. i effektiv rente.

Lad os lige kaste et blik på de forskellige renteniveauer lige nu.

TypeRenteniveau
Kontanter-0,60 % – 0 %
10-årig statsobligation-0,30 %
10-årig tysk statsobligation-0,55 %
10-årig US statsobligation0,65 %
30-årig kreditforeningsobligation med udløb 20501,1 % (ved kurs 98,54)
5-årig DK flexobligation med udløb jan. 2025-0,44 % (ved kurs 105,72)
Globale Investment Grade obligationer med varighed på 72,35 %
Globale High Yield obligationer med varighed på 48 %
Nye Markeder obligationer med varighed på 6,56,5 %
Kilder: investing.com / nationalbanken.com

De fleste danske investorer har ofte kun danske obligationer og kontanter som det sikre valg i sin portefølje, men det betyder også, at ens muligheder for afkast er meget begrænsede i øjeblikket – og det kan måske være en anledning til at kigge sin portefølje igennem. Hvordan du så skal sammensætte din investeringsportefølje afhænger først og fremmest af din risikovillighed samt din tidshorisont for investeringerne. Jeg giver herunder tre eksempler på porteføljer med forskellige risiko.

Det er dog væsentligt at være opmærksom på, at der naturligvis er en større risiko i kreditobligationer end i kontanter og danske statsobligationer, og at de derfor skal vurderes ud fra den enkeltes konkrete situation og i sammenhæng med øvrige investeringer.

3 eksempler på porteføljer med forskellige risikoniveau

Lav risiko

Mellem risiko

Høj risiko

Ønsker du mere inspiration til, hvordan du kan sammensætte din portefølje, så tag et kig på vores Investeringsguide. Her kan du nemt få kortlagt din risikoprofil ved at svare på nogle enkelte spørgsmål.

Hvad kan vi så konkludere?

Som du kan se, kan erhvervsobligationer (Investment Grade/High Yield) og Nye Markeder-obligationer være oplagte investeringsmuligheder de næste et til tre år, da de har positive effektive renter – modsat de sikre danske obligationer og kontanter. For at illustrere betydningen af hvilke obligationer du vælger til porteføljen, præsenterer jeg herunder forventet afkast på to forskellige porteføljer med en startformue på 1 mio. kr.

Der er naturligvis en risiko forbundet med disse obligationer, og derfor er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i din egen situation, og hvad der stemmer bedst med din investeringsstrategi. Hvis du vil investere i de omtalte obligationstyper, kan du gøre det i form af ETF’er eller investeringsforeninger, som du kan finde på vores platform.

Eksempler på forventet afkast med 1 mio. investeret

Eksempel 1

I dette eksempel er der investeret i 50 pct. aktier, 30 pct. 5årig Flex obligation og så er de resterende 20 pct. kontanter.

Beregningen er lavet ud fra, at de forskellige investeringstyper giver følgende afkast:

  • Aktier 7 pct. afkast
  • Kontanter -0,60 pct. afkast.
  • 5årig Flex obligationer -0,11 pct. afkast.

Samlet afkast p.a. er 33.470 kr.

Eksempel 2

I dette eksempel er der investeret i 25 pct. erhvervsobligationer med høj kreditværdighed, 15 pct. i erhvervsobligationer med lav kreditværdighed, 10 pct. i Nye Markeder-obligationer og 50 pct. aktier. Også her er startformuen 1 mio.

Beregningen er lavet ud fra, at de forskellige investeringstyper giver følgende afkast:

  • Aktier 7 pct. afkast.
  • Erhvervsobligationer (IG) 2,35 pct. afkast.
  • Erhvervsobligationer (HY) 8 pct. afkast.
  • Nye Markeder Obligationer 6,5 pct. afkast.

Samlet afkast p.a. er 59.375 kr.

Hvad der passer bedst er individuelt og ovenstående kan derfor ikke ses som en anbefaling. Det højere forventede afkast afspejler naturligvis også en højere risiko i portefølje nr. 2. Eksemplerne skal blot illustrere, at det er vigtigt at tjekke sin beholdning for muligheder og det at ligge med mange kontanter og obligationer med forventet negativ rente også kan have en pris.

/Brian Buus Madsen
Head of Business Management
Nordnet Danmark

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Brian Buus Madsens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Brian Buus Madsen
Brian Buus Madsen
Head of Business Management

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Rune Kock
Rune Kock
2020-05-12 13:03

Situationen er da vist ikke til at kalde kontanter og statsobligationer sikre. ECB pumper enorme beløb ud, og dette skaber en risiko for betydelig inflation.
Ikke at jeg forudser inflation – alt er for usikkert til at forudsige noget – men det er en risiko som vi må tage med i betragtning i vores overvejelser om investeringer.

Ulto
Ulto
2020-05-13 15:37

Folk med egen bolig, har jo ofte en hvis friværdi som jeg tit syntes bliver glemt når vi taler risiko. De kan måske endda tænkes at være større end det man har til at investere i aktier obl mm. Så det er vel også vigtig at kategorisere denne rigtigt når man taler risiko profil. Hvad vil du sidestille den med i ovenstående?

Tanja
Tanja
2020-06-16 08:27

Hej, under de 3 eksempler på porteføljer er figuren for lav og mellem risiko den samme. Kan det opdateres? Så forskellen kan ses.

Martin
Martin
2020-07-29 14:28

Hej hvordan kan man se om de fonde Nordnet udbyder er godkendte til VSO midler – tænker om de 5 nye indeks fonde kan benyttes til vso midler?