Spring til hovedindhold

Derfor er vi en fuldt investeret Bear

Dette indlæg er markedsføring.

Vi står midt i en historisk aktieboble med ekstremt høje værdiansættelser baseret på centralbankernes pengeudpumpning. Så vi er fortsat nervøse for, at festen slutter brat med en meget hurtig nedtur på 15-20 procent. Eller måske mere.

Vi er ikke ene om denne nervøsitet. Det amerikanske såkaldte krak-indeks, altså skew, ligger stadig tæt på årets højeste, hvilket afspejler, at en stigende andel af de professionelle investorer forventer en større aktienedtur fra det aktuelle niveau.

Er jeg så en ny Dr. Doom? Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes, det er en realistisk vurdering af udsigterne på 3-12 måneders sigt.

Men vi er samtidig stort set fuldt investeret i Økonomisk Ugebrevs portefølje, og det er vi fordi, der fortsat er et positivt momentum i markedet, som man ikke kan eller bør ignorere.

Historisk har vi set aktiebobler vokser sig stadig større, og langt ud over, hvad der kan kaldes sund fornuft. Og det kan også ske denne gang. Også selvom man efter vores opfattelse er langt inde i bobleterritorium. Så lige nu er vores holdning, at man skal hænge på, men stadig med en finger over salgsknappen, når der for alvor opstår advarselssignaler i markedet.

Vi må også erkende, at der i markedet fortsat er en stålsat tro på, at centralbankerne holder hånden under markederne, og at inflationen ikke går endnu mere amok med yderligere stigende obligationsrenter til følge. For det kan centralbankerne ikke styre.

På det seneste har vi set lidt mere afdæmpede stigninger i råvarepriserne, den amerikanske forward inflation er faldet tilbage fra det seneste højdepunkt omkring 2,35 procent, og de lange obligationsrenter bevæger sig sidelæns.

Så lige nu ser (næsten) alt lykkeligt ud, i hvert fald på overfladen, og det er som regel det, aktiemarkedet reagerer på. Vi konstaterer, at den ledende amerikanske S&P Future fredag aften lukkede tæt på All-Time-High. Så vi kan ikke udelukke, at vi skal et ben højere op herfra.

Teknologi trak det meste af stigningen: Det er dog ikke uinteressant, at fredagens stigning især blev trukket af teknologiaktierne, der et stykke tid har ligget underdrejet på grund af stigende renter. Baggrunden var svagere økonomiske nøgletal i USA end forventet af analytikerne, og det pressede den 10-årige amerikanske statsrente helt ned i 1,56 procent, tæt på det laveste i tre måneder.

Samtidig rørte industriaktierne, bankaktierne og biotech/healthcare sig stort set ikke ud af stedet. Og endnu vigtigere, så faldt de amerikanske transportaktier med udsigten til, at det makroøkonomiske boom efter coronaen måske er ved at tabe luft.

Hvis dette billede bider sig fast, altså mere afdæmpet økonomisk vækst end tidligere forventet, vil det kunne udløse en ny sektorrotation ud af transport, industri og bankaktier. Alle tre sektorer har det seneste halve år også været stærkt begunstiget af de positive makroøkonomiske vinde, samt forventningerne til fremtiden.

Vindere & tabere på det danske aktiemarked: Ovennævnte sektorrotation har endnu ikke ramt de danske og europæiske aktier. I den forgangne uge var det i høj grad igen transport- og industriaktier og provinsbankerne, der gik frem. Største stigninger indenfor industri var der i Nilfisk, Bang & Olufsen efter endnu et stærkt regnskab, FLSmidth, Harboes Bryggerier og NKT. Indenfor transport gik det frem for A.P. Møller-Mærsk og DFDS.

Blandt de mindre og mellemstore banker var der pæne plusser til Møns Bank, Sparekassen Sjælland- Fyn, Skjern Bank og Sydbank. Vi ser flere positive kurstriggere for bankerne: Dels at sidste års store coronarelaterede hensættelser senere på året vil kunne tilbageføres som indtægter og udløse en ny bølge af opjusteringer. Og dels at konsolideringsspillet med sammenlægninger af banker vil fortsætte, og det udløser både store gevinster/synergier til den sælgende og den købende bank.

Debatten om First North breder sig: Vi har konstateret, at Økonomisk Ugebrevs fokus på problemerne på den danske vækstbørs nu har bredt sig til andre erhvervsmedier.

Det synes vi er rigtig positivt, da det er en nødvendig debat. En velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig, og derfor skal alle aktører passe godt på denne institution, for at sikre, at den også er der i fremtiden.

Desværre præges markedet for tiden af en kortsigtet grådighed fra især selskaber, rådgivere og aktiegrupper (som agerer ukritiske reklamesøjler for selskaberne mod betaling). Men hvor NASDAQ selvfølgelig også har et ansvar for, at de private investorer sikres rimelige forhold.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Søren Holmgaard
Søren Holmgaard
2021-08-13 12:54

Det er godt nok en lang ferie du holder….hvornår kommer næste udgave ?