Spring til hovedindhold

Derfor gør danske aktier det bedst – igen

Investorerne tror næsten ikke deres egne øjne. Da aktieopturen i den sidste trediedel af januar fik i en længe tiltrængt opbremsning, var de danske aktier bedst til at vende tilbage til opturen, og det er der flere gode grunde til.

Danske aktier bedst efter krisen

Hvis man betragter kursudviklingen på indeksnviveau siden de danske aktier ramte bunden den 6. marts 2009, har lokale danske investorer meget at glæde sig over. De danske aktier og det danske indeks tilhører en meget lille elitær skare, som indeksmæssigt er kommet bedst ud af nedturen. Med en noget nær tredobling siden bunden, har de investorer som har anbragt deres penge bredt i de største danske aktier meget at glæde sig over. Tidligere højdepunkter og rekorder fra 2007/2008 er blevet overgået. Ikke mindst takket været en fænomenal udvikling i selskaber som Novo Nordisk og Coloplast, men på de seneste også understøttet af andre og nye indeksmæssige bidragydere.

FL Schmidt skuffer i en ellers god regnskabssæson

De største danske virksomheder er generelt i indtjeningsmæssig topform. Indtil videre har lidt over halvdelen af selskaberne aflagt deres regnskaber for 2013 og en halvlegsstatus viser, at karakteren lander på ”meget tilfredsstillende/tilfredsstillende”. Eneste større mislyd er dagens regnskab fra FL Schmidt. På den anden side bør udfordringerne for netop FL Schmidt ikke komme som nogen større overraskelse for investorerne. Kinas økonomi drejer og fokuserer mindre på infrastruktur og hele Emerging Markets regionen, som er storkøbere af FL Schmidts produkter, oplever svagere vækstrater. Samtidig har samtlige kunder og konkurrenter meldt om en fortsat svag ordreindgang de seneste 4 kvartaler.

3 gode grunde til dansk merafkast

De danske aktier har som sagt været i indeksmæssig udbrud siden krisens epicenter i 2009. Den positive udvikling er fortsat ind i januar måned. Mens korrektionen betød at andre indeks oplevede en tilbagegang, er den afkastmæssige storform fortsat for de danske aktier. Som et af de meget få aktieindeks kommer Danmark ud af måneden med et positiv afkast. Det er der bl.a. 3 årsager til:

  • For det første er især Novo og Cololplast investeringsmæssige ledestjerner i kølvandet på endnu et godt regnskab.
  • For det andet giver investeringsmedvind til Vestas vinger til investorerne. Den massive optur har i høj grad været med til at vække aktiekulturen til live i Danmark igen.
  • Mere end 50 danske aktier steg mere end 50 % sidste år. Det giver investorerne investeringsmæssig selvtillid grænsende til overmod.

Outperformance varer ikke evigt

Opturen varer ikke evigt. På den anden side vil 2014 efter alt at dømme blive endnu et godt år og medføre redkordindtjening for de største danske selskaber. Spørgsmålet er så om investorerne er løbet foran de økonomiske realiteter med en 3 dobling af det toneangivende aktieindeks og et merafkast, som er fortsat ind i januar?

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer