Spring til hovedindhold

Neuroøkonom: Mænd handler med større risiko for at tiltrække kvinder

Mænd og kvinder handler over en bred kam med to vidt forskellige risikoprofiler, og det er der ifølge Jon Sigurd Wegener en god forklaring på. Der er nemlig forskel på, hvad kønnene finder attraktivt.

Jon Sigurd Wegener er neuroøkonom ved CBS (Copenhagen Business School). Det betyder, at han forsker i, hvorfor vi mennesker opfører os, som vi gør – og træffer de beslutninger, vi gør. Selvom vi går rundt og tror, at vi altid opfører os rationelt og fornuftigt, er det nemlig langt fra sådan, det rent faktisk forholder sig. Menneskers handlinger er fundamentalt set styret af følelser – også når det kommer til økonomi, penge og investeringer.

Det afspejler sig specielt i den måde, hvorpå mænd og kvinder hver især tænker investeringer på. Groft sagt kan man sige, at hvor kvinder er mere tilbageholdende med at kaste sig ud i risikofyldte investeringer, drejer mændene gashåndtaget helt i bund. Og det er der, ifølge Jon Sigurd Wegener, en god grund til.

Dybest set vil man, inden for neuroøkonomi, sige, at alt det mænd gør, absolut alt, det har noget at gøre med, at de vil reproducere sig selv.

Jon Sigurd Wegener

Højrisikoadfærd kan betale sig

Når det kommer til at tiltrække sig opmærksomhed fra kvinder, er det altså ikke nok at, en mand har spredt sine investeringer bredt ud. I stedet er det vigtigt, at han tager risici.

“Det, man ved, er, at kvinder af gode grunde finder det sexet med højrisikoadfærd. Og dybest set vil man, inden for neuroøkonomi, sige, at alt det mænd gør, absolut alt, det har noget at gøre med, at de vil reproducere sig selv. Det kan simpelthen betale sig for en mand at have højrisikoadfærd, for det kan kvinder godt lide,” siger Jon Sigurd Wegener.

Men det er ikke kun kvinder, der finder det attraktivt, at mænd handler med høj risiko. Andre mænd finder det i lige så høj grad tiltrækkende – og det kan være med til at løfte personen højere op i hierarkiet. En bedre plads i hierarkiet gør manden endnu mere attraktiv for kvinder, og på den måde kører det hele i ring.

Stort incitament – med stor bagside

Skal man sætte det skarpt op, sammenligner Jon Sigurd Wegener det at investere snusfornuftigt i ETF’er og sprede sine investeringer bredt ud med det at køre Skoda, hvorimod en højrisikoportefølje kan sammenlignes med en sportsvogn. Og her er der selvsagt forskel på, hvad kvinder finder mest sexet.

Derfor er der, som mand, stort incitament til at handle med høj risiko.

Det er dog langt fra ensbetydende med, at man som mand kan se frem til det ene tilbud efter det andet. Det kræver også, at man har styr på, hvad man foretager sig. Skulle man som mand stå og have tabt alle husholdningspengene ved at være for risikovillig, har det nemlig den modsatte effekt.

“Så er man en taber, og så bliver man sorteret fra. Men det er jo det, der ligger i risiko. Man løber en risiko. Der er chance for stor gevinst, men der er også chance for at tabe ,” siger han.

Se hele interviewet med Jon Sigurd Wegner om menneskelig adfærd og investering

Se hele interviewet med Jon Sigurd Wegener i videoen her, og hør også hvordan neuroøkonomen ser på kønsforskellene mellem mænd og kvinder, når de investerer, hvorfor vores forhold til bæredygtig investering kan være så komplekst, og ikke mindst hvorfor private investorer er seje i hans optik.

Indhold:
00:00 – 00:22 Indledning
00:22 – 01:48 Hvad er neuroøkonomi? Følelserne afgør alt.
01:49 – 04:15 Hvad betyder tabsaversion for os, når vi investerer?
04:16 – 08:16 Stenalderhjernen giver os investeringsproblemer
08:17 – 14:11 Mænd, kvinder og investering. Handler det bare om reproduktion?
14:12 – 15:07 Vores fremtidige jeg har brug for vores nutidige jeg
15:08 – 21:05 Omkostninger – hvorfor er det så svært?
21:06 – 22:54 Bæredygtig investering

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2023-06-01 00:08

Er hans påstande baseret på nogle forskningsresultater? Hvis ja, er det noget man kunne tilføje til artiklen? Det bliver jo sat op i nogle hårde kønsstereotyper. Kan det virkelig passe at det er så sort-hvidt som forskeren fremlægger det?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2023-06-16 22:27

Der er nu tale om tendenser, at mænd og kvinder statisk set opfører sig på den måde. Ikke at alle gør det, og gør det fuldt ud