Spring til hovedindhold

Derfor skal du investere i ETP’er – og derfor skal du lade være

Det er flere år siden, at Nordea Markets, Danske Markets og Handelsbanken som de første lancerede certifikater på Københavns Fondsbørs, men i de seneste måneder har der været noget, som minder om en eksplosion af nye aktører og produkter inden for området ETP’er, eller på dansk slet og ret ”børshandlede produkter”.

For et par måneder siden åbnede den nye børs NGM, og tyske Commerzbank har indtil nu sendt 200 børshandlede produkter (certifikater og mini-futures) på markedet og gjort dem kurtagefrie for Nordnets kunder, for to uger siden kom den svenske storbank SEB så ind på banen og lancerede 79 certifikater på Københavns Fondsbørs, og endelig gjorde Nordea det for første gang muligt at investere i certifikater med hele 15 gange gearing via certifikater på Københavns fondsbørs.

De tre ovenstående aktører har også valgt at markedsføre dem med kampagner på nordnet.dk (her ser du kampagnesiderne fra Commerzbank, SEB og Nordea), og det gør de naturligvis, fordi de ved, at Nordnet har nogle af Danmarks mest interesserede og aktive private investorer som kunder.

Vi oplever også en stigende efterspørgsel på den her form for produkter fra en del kunder, men samtidig er mange skeptiske. Spørger du mig, er der god grund til at være både begejstret og skeptisk – det handler om, hvilket udgangspunkt man har, og hvad man vil med sine investeringer.

Personligt tror jeg ikke, det er nogen god ide at klikke på købsknappen for mange af vores kunder. Men for de kunder, som har en kortere investeringshorisont eller vil have enklere adgang til handel med råvarer, kan certifikater være en enkel måde at få adgang til alternative investeringsformer, uden at skulle låne penge eller investere meget store beløb.

Derfor skal du investere i ETP’er
Er du en meget aktiv og erfaren investor, og har du en kort investeringshorisont, så har certifikater og de øvrige nye børshandlede produkter nogle åbenlyse fordele, eksempelvis:

  • De giver mulighed for gearing i indeks, råvarer og enkelaktier uden risiko for at tabe mere end de investerede kroner
  • Gearingen kan være højere end det, som de fleste banker/brokere tilbyder. Nordnet tilbyder f.eks. gearing på op til 6,6 gange med en aktiekredit, men vi kræver en vis risikospredning, for at gearingen kan blive så høj.
  • Man kan tjene penge på faldende kurser. Som oftest er disse certifikater også krydret med en gang gearing, hvilket altså betyder, at man tjener ekstra meget på faldet. Eller taber endnu mere, hvis aktivet (den underliggende aktie, indeks, råvare) ikke falder, men stiger.

Derfor skal du lade være
Det kan ikke understreges tydeligt nok, at der er tale om en høj risiko, og derfor har jeg også indsat en ekstra advarselstekst nederst i dette indlæg. Den bør du under alle omstændigheder læse, hvis du overvejer at investere i ETP’er. Og vil du have en lav risikoeksponering, er der ingen grund til, at du læser videre.

Du læser stadig videre? Ok, så er der et par punkter til, du bør overveje:

  • Er du en langsigtet investor, bør du som udgangspunkt ikke investere i gearede eller shortede produkter. Risikoen for at du på et eller andet tidspunkt taber de penge, som du investerer i produkterne, er høj (en undtagelse kan være investorer med en klar hedgingstrategi for en mindre del af porteføljen, der kan ETP’er være en enkel måde at gøre det på).
  • Mange af produkterne kan være svære at gennemskue, når det gælder omkostninger. Ud over evt. kurtage kan der være indbyggede omkostninger for renter samt til tider store spreads (forskelle mellem købs- og salgspriser). Modsat eksempelvis danske investeringsforeninger er der ikke noget krav om at vise ÅOP for certifikater. Forhåbentlig vil der med tiden blive en større transparens på området (vi har forsøgt at gøre det lidt mere overskueligt med vores uddannelsesside om børshandlede produkter, der kan du ud over omkostninger læse mere om såvel muligheder som risici ved de forskellige produkttyper).

Vil du vide mere om børshandlede produkter, kan jeg anbefale dig at lytte til afsnit 17 af podcasten For pengenes skyld: https://www.nordnet.dk/blog/episode-17-kan-du-tjene-penge-paa-faldende-kurser/21/01/2016/

Hvis du ikke havde mulighed for at deltage på Investordagen i sidste uge, kan du også gense debatten om certifikater, hvor blandt andre Per Hansen deltog: http://www.shareholders.dk/kampagne/InvestorDagen-Koebenhavn-2016-foraar-webtv/Denmark

Risici
Certifikater kan både øge og falde i værdi, og det er ikke sikkert, at du får hele den investerede kapital tilbage. Gearingseffekten medfører, at værdien på det investerede kapital giver større udsving end det underliggende finansielle instrument.

Disse produkter er ikke egnede for alle investorer. Produkterne er komplekse og kræver en god forståelse for de underliggende markeds- og produktspecifikke vilkår og egenskaber. Med et gearet produkt er der stor risiko for, at du taber hele den investerede kapital.

Det er vigtigt, at du ved investeringer i disse produkter sætter dig ind i, hvordan udstederen finansierer produkterne. Vær opmærksom på, at det fra tid til anden kan være svært eller umuligt at købe eller sælge disse værdipapirer, hvilket kaldes likviditetsrisiko. Det kan f.eks. være, når det underliggende aktiv kan være svær at prissætte, ved kraftige kursudsving på markedet eller nedbrud, der forstyrrer handlen. Bemærk, at der findes valutarisiko i de produkter, hvor det underliggende aktiv handles i en anden valuta.

Ved investering i disse produkter har du en markedsrisiko, der betyder, at hvis de underliggende aktiver bevæger sig i ”den forkerte retning” kan din investering hurtigt miste værdi eller endda blive værdiløs. Jo højere gearing, jo højere er risikoen. Denne information oplyser ikke dig som investor om samtlige risici forbundet med børshandlede produkter. Som investor er du ansvarlig for at undersøge samtlige risikofaktorer, der er forbundet med produkterne, hvilket der oplyses om i basisprospektet og endelige vilkår på udsteders hjemmeside. Indholdet på denne side skal ikke opfattes som finansiel rådgivning baseret på den enkelte investors individuelle forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2016-04-18 17:13

Du har glemt det vigtigste !!. Ved frie midler bliver du hårdt beskattet saml. Med Aktier

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-04-20 08:42

Hej Tomas Du har ret i, at der ikke er samme beskatning som for aktier, men min udfordring er, at jeg ikke må give skatterådgivning. Jeg anbefaler, at man kontakter Skat eller en revisor for at forstå den specifikke skattemæssige betydning for en selv. Generelt kan man dog finde information om beskatning af de forskellige produkters prospekter. Her har jeg kopieret en tekst fra et af Nordea Markets certifikater (på svensk): I Danmark beskattas vinst och förlust på Instrumenten normalt som kapitalinkomst med en marginalskattesats om 42,7 procent (2014). Aktiebolag i Danmark som realiserar vinst eller förlust i Instrumenten beskattas… Læs mere

Gæst
Gæst
2016-04-18 18:45

Find: “investor”
Erstat med: “spekulant”

Find: “investere”
Erstat med: “spekulere”

I minder efterhånden mere om et casino end noget andet.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-04-20 08:44

Hej Albert

Tak for din feedback. Måske er det de mange nye lanceringer, som gør, at det kan føles sådan. Men det er ikke hensigten at skifte spor. Langt hovedparten af vores kunder er langsigtede investorer, som sparer op i aktier, investeringsforeninger og andre værdipapirer uden gearing, og det er først og fremmest dem vi har i fokus, når vi udvikler vores tjenester.

Samtidig vil vi give vores kunder en stor valgfrihed – vi har kunder med meget forskellige profiler, og blandt de mere aktive kunder, er der efterspørgsel efter denne form for produkter.

Mvh
Max

Gæst
Gæst
2016-04-19 09:37

Jeg synes, at det ville klæde at lave artikler om etf som kan mindske eller balancere risiko i porteføljen i særlig pensionsdepoter.

Og så bør I også skrive lidt om, hvad er jeres fortjeneste ved de handler. Giver det større omsættelighed eller hvad er der i det for jer.

Desværre ser jeg ingen tegn på, at alm. kunder kan styre sig, hvis de bliver præsenteret for diverse muligheder. Nordnet eksistensberettigelse bør være at sikre folk bedre afkast, end professionelle kan tilbyde. Her vil man bare bevise det andet.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-04-20 08:46

Hej Anders Tak for forslaget til ny artikel. Når det gælder fortjeneste, så tjener vi ikke mere på, at vores kunder handler ETP’er end andre produkter, og det vi tjener penge på, er kurtagen (medmindre ETP’erne er udenlandske, så tjener vi også penge på valutaveksling). Det gælder også når en aktør tilbyder kurtagefri handel, så dækkes omkostningerne til kurtage af udstederen i stedet for af kunden. Jeg forstår din bekymring. Når vi vælger at tage den her form for produkter ind på vores platform, er det fordi, at der er en efterspørgsel på dem fra kunder med en kortere investeringshorisont… Læs mere

Gæst
Gæst
2016-05-23 14:54

Hej Max, jeg synes, at dit indlæg (som sædvanlig) fortjener stor respekt. Som landechef i en bank kan du næppe lufte dit omsorgsgen meget mere uden at risikere at blive forvekslet med en SOSU assistent.