Spring til hovedindhold

Derfor skal du tage stilling til din pension netop nu

Hvad skal du være opmærksom i forhold til din opsparing og pension – og hvorfor skal du tage stilling til din pension netop nu? Der er masser af fordele og penge at spare ved at tænke sig om og være på forkant med sine beslutninger. Og det behøver faktisk ikke engang være besværligt.

”Pension er måske det kedeligste hotte emne i øjeblikket. Politikerne på Christiansborg diskuterer forskellige løsninger på en fleksibel pensionsalder, vores levealder bliver længere, nye love og brancheaftaler bør gøre omkostningerne på pensionsordninger mere gennemskuelige.”

Sådan siger Nicklas Jensen, Business Manager hos Nordnet. Og udover at være det hotteste emne på Christiansborg, så burde det også være et hot emne i dit eget liv.

”Helt konkret, og vigtigst af alt, så er det pensionen som skal forsørge dig i din tredje alder. Derfor er det utrolig vigtigt, at man er opmærksom på, hvilke omkostninger der er i forbindelse med ens pensionsopsparing,” fortæller Nicklas Jensen.

Derfor giver han her et indblik i, hvordan man bedst skaber sig et overblik over sin pension og opsparing.

Læs mere om pensionsmulighederne hos Nordnet.

Vælg den rigtige type opsparing

Sammenlignet med opsparing i frie midler vinder pensionsopsparing på flere punkter næsten hver gang, mener Nicklas Jensen.

Det skyldes, at du både har muligheden for at trække dele af dine indbetalinger fra i skat og ikke mindst, at du kun betaler 15,3 pct. i pensionsafkastskat af dit årlige, positive afkast.

Derudover videreføres et eventuelt negativt årligt afkast til året efter, så du dermed skal tjene dit negative pensionsafkast ind igen, før du skal betale pensionsafkastskat af det overskydende, positive afkast. I frie midler betaler man – som minimum – 27 pct. i skat af aktiegevinster.

En tommelfingerregel til pensionsopsparingen

Ifølge Nicklas Jensen, kan man, hvis man indbetaler 10 til 20 pct. af sin løn ind på en pensionsordning, opretholde sin levestandard nogenlunde, når man går på pension.

Hvis du gerne vil spare yderligere op til din pension, kan du enten vælge at indbetale privat, eller du kan foretage en månedlig frivillig indbetaling via din løn. Mange arbejdsgivere lader dig selv bestemme, hvortil din frivillige indbetaling skal gå hen.

Tusindvis af kroner sparet på kun 30 minutter

Som mennesker lever vi længere og længere, og derfor bliver behovet for en pensionsopsparing større, da vi har en længere periode med pensionsudbetalinger end tidligere. I den forbindelse er der nogle punkter man, som pensionsopsparer, bør være ekstra opmærksom på for at øge mulighederne for at få mest muligt ud af hver krone både i opsparings- og udbetalingsperioden.

”Pensionsselskaber og mange banker tager et gebyr for at administrere din pensionsordning, uanset om du indbetaler til den eller ej. Omkostningerne kan have stor betydning for, hvor meget din samlede opsparing er på, når du går på pension. Ved at minimere dine omkostninger maksimerer du det beløb, som skal ud i markedet og arbejde for dig,” siger Nicklas Jensen og uddyber:

”Har du en privat pensionsopsparing på kr. 500.000 i et af de store danske pensionsselskaber, så koster gebyrerne dig typisk mellem 0,15 pct. og 1,12 pct. plus et beløb i omegnen af kr. 700 årligt. Dette er bare for at have din pensionsopsparing stående – dertil kommer de indirekte omkostninger, som for eksempel er omkostningerne i de fonde, som du investerer i.”

Og selvom det kan lyde tidskrævende at få styr på detaljerne, så er det ikke tilfældet.

”Det tager 30 minutter, at få dannet sig et overblik over alle omkostningerne på alle ens forskellige pensionsordninger. Det er 30 minutter som er vanvittig godt givet ud, og som kan vise sig at betyde flere hundrede tusinde kroner mere på kistebunden, når din pension skal udbetales,” siger Nicklas Jensen.

Derudover bør du også være opmærksom på, at indbetaler du privat til pensionsordningen, kan det koste dig mellem 4 pct. og 6 pct. i omkostninger af dine indbetalinger, og dertil kommer investeringsomkostninger. Nicklas Jensen anbefaler derfor at tjekke sine omkostninger på pensionsselskabets hjemmeside eller netbank.

Se, hvor meget mere du kan få i pension.

Har du mere end én pensionsordning?

Har du pensionsopsparinger stående flere forskellige steder, kan du med fordel samle dem ét sted og potentielt spare dig selv for rigtig mange omkostninger i det lange løb.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, at når du skifter job, så følger din pensionsordning ikke automatisk med. Det gør, at folk ofte glemmer deres gamle pensionsordninger og derfor har flere pensionsordninger, end de selv er klar over. Du bør derfor være opmærksom på, om du har nogle gamle pensionsordninger, som stille og roligt står og bliver spist op af omkostninger,” fortæller Nicklas Jensen.

pensionsinfo.dk kan du via dit NemID hurtigt få overblik over, hvor du har dine forskellige pensionsordninger henne. De fleste danske pensionsselskaber og banker leverer oplysninger til pensionsinfo.dk.

Saml dine pensioner nemt

”Få dannet dig et overblik over, hvor mange pensionsordninger du har og om du kan samle dem der, hvor det er billigst for dig, så du kun betaler ét sted. Der kan være forskellige udbetalingsaldre på dine pensionsordninger alt afhængig af, hvornår de er oprettet – derfor kan der være tilfælde, hvor det ikke vil være i din interesse at lægge pensionsordningen sammen med en anden af dine pensionsordninger,” pointerer Nicklas Jensen.

Ønsker du at samle dine pensionsordninger, så skal du kontakte dit nuværende pensionsselskab. Du kan med fordel sende dem din pensionsinforapport fra pensionsinfo.dk, og så kan de fortælle dig, hvilke af dine ordninger du kan flytte.

Private pensionsordninger kan du flytte, som du har lyst. Arbejdsmarkedspensioner og andre pensionsordninger kan du typisk kun flytte ved jobskifte, eller når du er gået på pension.

Nicklas Jensen tilføjer afslutningsvis:

”Tillad dig selv at bruge lidt tid på at få dannet dig et overblik over omkostningerne på dine forskellige pensionsordninger, og undersøg dine muligheder for at få samlet dem ét sted. Det er en rigtig god investering i din fremtid.”

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-10-15 16:02

Som I skriver ovenfor: “De fleste danske pensionsselskaber og banker leverer oplysninger til pensionsinfo.dk.” Men Nordnet (hvor jeg har min ratepension i aktiedepot) leverer ikke data til pensionsinfo.dk, så vidt jeg kan se. Er det fordi, I ikke er en bank/pensionsselskab og ikke har mulighed for at gøre det – eller ønsker I ikke at levere data til pensionsinfo.dk ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-17 13:26

Hej Ken

Vi ønsker bestemt at levere oplysninger til Pensionsinfo.dk og arbejder også på en løsning.

Desværre er det ikke lige til at levere oplysningerne, da de skal leveres i et bestemt format, og vores systemer skal kunne lave daglige indberetninger og prognoser, og det kan vi ikke levere i det korrekte format på nuværende tidspunkt, men som sagt, vi arbejder på en løsning.

Venlig hilsen
Nicklas, Nordnet

Gæst
Gæst
2019-10-16 10:20

Nordnet har for mere end et år siden sagt, at de snart ville levere information til Pensionsinfo.dk – hvornår sker det?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-10-17 13:27

Hej Kathe

Jeg kan ikke fortælle dig, hvornår det sker, men vi er i gang med arbejdet med at gøre det muligt at levere oplysninger til pensionsinfo.dk.

Venlig hilsen
Nicklas, Nordnet

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-06 09:13

Allerede i 2014 lovede Nordnet, at indberetning til pensionsinfo.dk var på vej. På daværende tidspunkt håbede de at have det klar inden sommeren 2015.

Tror vi kan konkludere at Nordnet ikke prioriterer det ret højt 🙁

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-11-11 14:47

Eller at de ikke evner det.

Gæst
Gæst
2020-02-06 14:20

Interessant at læse indlæggene – men nu er vi i 2020 – hvor vanskeligt kan det være at levere oplysninger til Pensionsinfo.
Tilsyneladende er alle svar herunder ukorrekte, det kan Nordnet ikke være bekendt.
Overvejer stadig at flytte mine pensionsordninger til Nordnet.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-02-07 14:59

Hej Per

Pensionsinfo er på vores ønskeliste, men det er der også rigtig mange andre ting, der er. Så det hele skal prioriteres hos vores tech afdeling. Desværre ligger pensionsinfo ikke øverst, men vi krydser fingre for, at vi får det i indeværende år. Det kan vi dog ikke love.

Gæst
Gæst
2020-06-24 07:38

Nu er vi halvvejs i 2020, er det muligt at give en opdatering på jeres bestræbelser i forhold til pensionsinfo. Som en skriver har i talt om dette siden 2014, såååå ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-06-24 11:24

Hej Bent.

Nordnet ønsker fortsat at være en del af brancheløsningen PensionsInfo, men vi kan desværre endnu ikke sætte en dato på for, hvornår det bliver muligt.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-11-11 14:46

Vi har indtil videre ventet siden 2014. Så det lader mere til at I ikke evner det

Gæst
Gæst
2020-07-10 09:58

Hej Nordnet Godt at se i sætter fokus på pension og jeg blev selv inspireret af jeres artikler og flyttede min ratepension. Er rigtig glad for jeres udvalg af produkter og aktiemarkeder, men må indrømme at jeg blev meget skufftet da jeg fandt ud af at i ikke leverer data til Pensionsinfo.dk. Efter at have googlet lidt, kan jeg se på diverse forums og her, at i er blevet spurgt til det i flere år, men altid kommer med den samme undskyldning omkring prioriteringer af udviklingsopgaver. Jeg håber at i snart løfter foden, og får forbundet jeres system til pensionsinfo.dk… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-07-10 13:59

Hej Dan, Der er ikke tvivl om, at vi på sigt fortsat ønsker at kunne tilbyde vores kunder adgang til at se deres pensionsordninger i Pensionsinfo. På den korte bane er vi desværre fortsat begrænset af en række IT-udviklingsprojekter, der optager vores udvikleres tid. Pensionsinfo er dog på ingen måde glemt! Venlig hilsen Nordnet

Gæst
Gæst
2020-09-09 13:01

Pensions info udgiver en liste over hvorvidt pensions selskaber indberetter eller ej. Listen er meget lang og der er kun 3 (tre) selskaber som ikke indberetter til Pensions info på nuværende tidspunkt. Nordnet det ene af de 3.

Gæst
Gæst
2020-09-15 13:34

Nordnet, den med PensionsInfo er ikke bare et spørgsmål om bekvemmelighed for jeres kunder. Det handler om, at vi dermed vanskeligt kan levere troværdig information til banken når de skal vurdere lån, risiko osv. Mange år med undskyldninger er decideret arrogant.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-01-03 13:15

Er der noget nyt om hvornår Nordnet begynder at arbejde på integrationen til Pensionsinfo?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-01-17 13:05

Min bank har kun en enkelt gang interesseret sig for Pensionsinfo og det var godt nok i forbindelse med omlægning af lån, men jeg opfattede interessen mere som, at de gerne ville have mig til at flytte pensionen til dem. Heldigvis kunne jeg bare sige, at den dengang var bundet op mod min arbejdsgiver. Det er den så ikke længere og jeg er i færd med at flytte min pension til Nordnet. Jeg kan alligevel ikke bruge Pensionsinfo til noget, da prognoserne leveres af pensionsselskabet til Pensionsinfo og det er rent gætværk – og endda meget konservative estimater. Så vil… Læs mere

Gæst
Gæst
2021-01-17 13:41

Hej Nordnet, Nu har I over flere år (siden 2014) sagt at i arbejder på en løsning til Pensionsinfo. Hvor lang tid skal vi vente før i begynder at tage dette seriøst og fixer det?

Peter
Peter
2021-09-24 15:43

Hej Nordnet, hvornår forventer i at komme på pensionsinfo.dk?

michael kvetny
michael kvetny
Svar til  Nordnet Danmark
2022-01-02 12:39

Hvorfor spørger I ikke bare nogle af de andre banker eller børsmæglere, hvordan man kobler systemerne sammen?

Britt
Britt
2021-10-17 16:21

Jeg er meget overrasket over at Nordnet ikke kan se nødvendigheden af at få styr på, at kunne indberette til pensionsinfo, som I har oplyst siden 2014 I ønskede at gøre. Jeg har faktisk fortrudt nu at jeg har oprettet alderspension hos jer, da jeg naivt antog alle seriøse leverandører af pensionsdepoter så det som en kernekompetance at levere den information, men kan konkludere at ratepensionen bliver i mit pengeinstitut indtil I får styr på det.

Ib Marthin
Ib Marthin
Svar til  Britt
2021-10-18 09:43

Samme følelse her. Har netop overført pensionsdepot fra min bank, og finder så ud af at det ikke længere figurerer på Pensionsinfo. Kom nu igang, Nordnet! . Det er lidt søgt at sige at det er it-systemernes kompleksitet der forhindrer jer i at levere data, når alle andre godt kan levere til Pensionsinfos snit lade.

Henrik Hougaard
Henrik Hougaard
Svar til  Britt
2021-11-20 12:37

Helt enig. Det er simpelhen for dårligt, at Nordnet endnu ikke kan/vil levere data til Pensionsoinfo. Jeg tror desværre det drejer sig om penge, mon ikke det koster at være tilmeldt Pensionsinfo (nogen skal jo betale Pensionsinfo’s udgifter). Og det ønsker Nordnet ikke – men så meld dog det ud, i stedet for en gang forklaringsvrøvl om at det ikke er så lige til, ikke er prioriteret osv. Vi skriver nu 2021 og en væsentlig konkurrrence-parameter (set i mine øjne) for banker mv. er at gøre det så let for kunderne som muligt, at betjene sig selv, give dem fuld… Læs mere

mark vonsild
mark vonsild
2022-01-05 08:52

Hej Nordnet, hvornår forventer i at komme på pensionsinfo.dk?

Kunde
Kunde
Svar til  mark vonsild
2022-01-29 09:16

Jeg håber, meget snart

Allan Andersen
Allan Andersen
Svar til  mark vonsild
2022-05-17 18:03

Hej Nordnet

Jeres svar til Mark var ‘meget snart’. Med snart et halvt år senere vi er vel tät på den anden side af ‘meget snart’? 😉

vh Allan