Spring til hovedindhold

En anderledes investering i guld

Der bliver debatteret vidt og bredt om guldprisen, og der er udbredt uenighed om, hvordan guldprisen vil bevæge sig fra det aktuelle niveau på USD 1.311 per ounce (én ounce er ca. 31 gram).

De sidste 15 år har guldprisen bevæget sig fra et niveau omkring USD 300 per ounce til en top på omkring USD 1.900 per ounce i slutningen af 2011.

Siden er den så faldet noget tilbage, og generelt kan man sige, at det har været en ret voldsom udvikling på dét, som mange har set som en sikker havn for investering.

Guld bliver typisk mere værd under kraftig inflation og i urolige tider på verdensmarkedet, hvilket man især kan se på udviklingen de seneste fem-syv år, siden den globale finanskrise indtrådte.
Guldprisen påvirkes også af enkelte landes fokus på at købe/sælge/importere guld.

På hobbyinvestor.dk har vi fundet en anderledes mulighed at tilgå guld som investering. Vi har ikke investeret i selskabet, og denne artikel er udelukkende ment som inspiration og en anderledes vinkel til de traditionelle guldinvesteringer i fysisk guld eller guld-fonde/indexer og skal ikke betragtes som en anbefaling eller analyse.

Det drejer sig om det canadiske selskab Sandstorm Gold Ltd., der blandt andet er registret på den amerikanske børs.

Sandstorm udvinder og forfiner ikke selv guld, dvs. de har ikke selv minedrift.
Derimod er de en slags “branchebank” for mindre guldmineselskaber.

Helt konkret medfinansierer Sandstorm små mineselskabers projekter. Som ydelse har Sandstorm typisk, i resten af minens levetid, ret til at købe en procentdel af det udvundne guld (og i et enkelt tilfælde platin) til en favorabel pris (typisk i omegnen af USD 3-500 per ounce).
I andre tilfælde har Sandstorm ganske enkelt ret til x% af det udvundne guld eller til x% af nettofortjenesten på udvundet guld.

Sandstorm kan så enten sælge guldet til markedspris eller beholde og håbe på bedre guldpriser.

De er samtidig meget aggressive med hensyn til at investere i nye miner, og deres seneste regnskaber har ikke været imponerende – men præget af faldende guldpriser samt aggressiv investering.

Da de investerer i små, ofte nystartede minedriftselskaber, så er der en stor risiko forbundet med invsteringen. Det kan være, at der ikke findes de mængder guld, som prøveboringerne gav håb om, at selskabet viser sig at være dårlig ledet eller ineffektivt, at de politiske og geografiske forhold besværliggør udvinding (skiftende regeringer, lokale begrænsninger og lignende har flere gange udsat boringer i flere måneder) og endelig at guldprisen falder.

Man taler om, at hvis guldprisen når ned under USD 1.000 per ounce, så vil en del af de mindre selskaber ganske enkelt dreje nøglen om på grund af en presset indtjeningsmargin.

Hvis man derimod tror på, at guldprisen på sigt skal opad, så virker Sandstorm som et godt bud på en god investering med en solid forretning og en erfaren ledelse.

Selv med guldpriser under 1.000 USD pr. ounce kan de tjene på deres favorable aftaler.
Omvendt er de også på den, hvis nogle af deres ‘låntagere’ bukker under ved lave guldpriser.

Sandstorm er en høj-risiko-aktie, hvilket ikke kan betones nok.
Den har på det seneste år svinget i kurs mellem 4,75 og 15,43, og den svinger let 7-10% på en dag. Det er også et relativt lille selskab med en markedsværdi på under USD 500 mio.

Sandstorm handles i skrivende stund lige over kurs 5,45.
Prisen på guld har de sidste 6 måneder været i et stabilt fald, fra omkring USD 1.680 til omkring USD 1.250 – 1.300 per ounce.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2013-09-25 12:07

Hej Kenneth. Interessant vinkel på guldkøb. Har nogen tid tænkt på guld som supplement til mine aktier. Vil du give mig et link til, hvor jeg kan følge dagskursen på guld?
Bh. Vinnie

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-25 13:20

Hej Vinnie.
Der findes mange sider, men hvis du lige kan se bort fra reklamerne, så er der fint med information på denne side:
http://www.goldprice.org/spot-gold.html

Gæst
Gæst
2013-09-26 23:01

Hej Kenneth Dejligt med lidt fokus på guld. Når du skriver at Sandstorm er en højrisiko aktier, så her jeg helt uenig. Selvfølgelige er værdiansættelsen af selskabet tæt forbundet til guld. Men selv med disse lave guldpriser vi har nu, har Sandstrom et rigtig fint cash flow fra de 6 producerende miner de har kontrakter med. Jeg mener, at det var 60 mio. USD sidste år. Hvis man ser på de ikke producerende selskabeder de har investeret i, så er størstedelen rigtig stærke selvskaber (flere af dem er på min top pick-liste). Der udover har de også ca. 100 mio.… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-27 10:04

Hej Thomas

Tak for interessen og de mange fine (og korrekte) observationer, du kommer med.

Det er rigtig, at Sandstorm ser meget solide ud på tallene, men en aktie påvirkes i høj grad ad, hvordan markedet opfatter den.

På flere fora i USA er der stor debat om aktien, og de meget store daglige udsving gør den risikobetonet i vore øjne (og dette gælder i endnu højere grad for de helt små selskaber, selvom fx Brigus Gold Corp ser rigtig spændende ud).

Vi holder øje med den, kommer den under 5 igen, kan den være spændende på kort sigt.

Gæst
Gæst
2013-10-02 19:44