- At aktiemarkedet over en længere periode giver et realt afkast på 3-4 %
- At du ikke behøver at kunne time dine handler, og
- at du har mere glæde end gavn af ikke at bekymre dig om, hvorvidt du skal købe Novo Nordisk, Novozymes eller Apple.
De, som argumenterer for den mere aktive tilgang til investeringer, fremfører derimod, at det lykkes nogen fonde at skabe merafkast, og at de bedste over tid rent faktisk både er tid, risiko og umagen værd at investere i de aktivt forvaltede fonde.
I ugens episode af #PengemedPer har jeg besøg af Mette Harbo Bossow, som er ”Director of indexed investments” hos Sparinvest.
Du kan blandt andet få svar på:
- Hvor få af de danske investeringsforeninger som er passive?
- Hvor mange af de foreninger, som investerer i danske aktier, som er i stand til at outperforme indekset?
- Hør, hvorfor det er en god idé at købe amerikanske indeksfonde eller ETF’er
- Hvordan fremtiden ser ud for de passivt forvaltede fonde i Danmark – og hvorfor Mette Harbo Bossow tror en skattemæssig ensretning kan være en win-win.
- Og meget andet
Må jeg høre din kommentar?
Jeg er altid interesseret i at høre dine kommentarer og ris/ros til udsendelsen. Skriv dem her på bloggen, på Facebook eller direkte på Twitter under @Pernordnet. Du er naturligvis også meget velkommen til at vurdere podcasten direkte på Soundcloud.
Hvordan er det mht. ETFer og pensionsopsaring. Er der nogle store forskelle her, naar man sammenligner med f.eks. Sparinvests tilbud – her taenker jeg primaert paa omkostninger.
Tak for en god udsendelse.
Det gode her er at skatten er enkel. Omkostningerne fremgår af hver enkelt, og kan ikke siges generelt at være højere eller lavere. Læs selv vilkårene.
Hold da op. Det er da misinformation, der vil noget. Det svarer til, at man diskuterer sundheden ved at spise pølser med sin pølsemand. Hvis man vil tjekke sandhedsværdien i Pers påstand om, at diskussionen aktiv vs passiv forvaltning ikke har fundet en “vinder”, så kan man starte med disse to links: https://www.fca.org.uk/publication/market-studies/ms15-2-2-interim-report.pdf http://eu.spindices.com/multimedia-center/spivareg-europe-year-end-2015 Langt mere besværligt er det at påvise manipulationerne i et mundtligt podcast. Men hvis man for eksempel vil tjekke sandheden i Pers opsummering af Mettes redegørelse, “at to tredjedele af aktive danske kapitalforvaltere slår deres danske benchmark”, så kan man prøve at høre, hvad hun faktisk… Læs mere
Kunne ikke være mere enig. Der har været flere globale undersøgelser, der viser at kun 14% af aktive pengeforvaltere slår markederne. Så tvivler ekstremt meget på Mettes udsagn indtil jeg ser hendes beviser samt definitioner.
Helt enig. Godt formuleret, og jeg synes ikke at du formulerer dig for hårdt. Helt grotesk udmelding fra Per/Nordnet.
Det er et faktum at langt størstedelen af private investorer – mellem 90% og 95% afhængig af hvilke studier du tror på – ville få et bedre afkast ved kun at sælge, når de skal bruge deres afkast. Men ligesom alle tror de er bedre til at køre bil og har bedre humor end gennemsnit, tror de fleste, at de er blandt de magiske 5-10%. Dette er selvfølgeligt umuligt, men det er det, der gør Nordnet til en lønsom forretning. Herudover er der også adskillige studier, der viser, at langt størstedelen af aktive pengeforvaltere IKKE slår hverken deres nationale indeks… Læs mere
Et stort problem fra et kundesynspunkt er jo, at man kan slippe afsted med store mængder salgsgas i et podcast, fordi man ikke lige kan copy/paste og tilbagevise de enkelte påstande uden at bruge en masse tid på det. Der er næsten frit slag for sælgerne.
Helt enig.
Hos Nordnet har kunderne investeringsordet. Nogle vælger enkeltaktier og andre ønsker at sprede deres risiko til enten investeringsforeninger eller ETFer. Vi har også mange, som har obligationer og store summer står kontant. Nordnets kunder har derfor mange forskellige overvejelser når de investerer. Vi yder ikke investeringsrådgivning. Vi sammensætter ikke porteføljer på basis af risikoprofiler og vi har ingen udtrykt holdning til hvad der er det bedste. Det afhænger af mange forhold, som den enkelte investor skal tage stilling til. Jeg har spurgt Mette hvor hendes data stammer fra. Feed back er at danske data er fra Morningstar. Når jeg angiver… Læs mere