Er det igen tid til sol-aktier?

I mine øjne ser der kun ud til at være seks større profitable børsnoterede solpanelproducenter tilbage. Af disse er amerikanske Sunpower åbenlyst for højt prissat, og derfor ikke særlig interessant. Tilbage er blot fem profitable og rimeligt prissatte aktier: Canadian Solar, JA Solar, Trina Solar, Jinko Solar og First Solar.

Priskrigen indenfor solpaneler har nu raset i næsten fire år. Det har medført, at adskillige solpanelproducenter er gået fallit (fx. Q-Cells, SunTech og LDK Solar), eller har indstillet produktionen (REC og tildels SolarWorld). Af de tilbageværenden aktører er halvdelen tæt på fallit. I mine øjne ser der kun ud til at være seks større profitable børsnoterede solpanelproducenter tilbage. Af disse er amerikanske Sunpower åbenlyst for højt prissat, og derfor ikke særlig interessant. Tilbage er blot fem profitable og rimeligt prissatte aktier: Canadian Solar, JA Solar, Trina Solar, Jinko Solar og First Solar.

Her er en graf, der viser udviklingen i efterspørgslen på solpanaler:

efterspørgslen

Her er en tabel med solpanelproducenternes EBIT-overskudsgrader i perioden 2007 til 2014:

Sol EBIT

Her er en graf, der viser prisudviklingen på solpaneler:

Prisudviklingen

Her er en graf, der viser sol-aktiernes kursudvikling siden april 2008 i forhold til S&P500:

TAN graf

Og her er en tabel, der viser udvalgte nøgletal for 12 endnu levende solproducenter:

Soltabel

Bemærk at flere af selskaberne er meget tæt på at lukke (fx. China Sunergy, ReneSola og Yingli Green Energy). Det kan man bl.a. se for de fortsatte underskud, de lave kapitalandele, negativ EBIT-margin, og vanvittigt lave aktiekurser.

Er det mon blevet tid til igen  at investere i solenergibranchen? Eller er det en taberbranche, man skal holde sig langt væk fra?Hvilket selskab synes du ser mest appetitligt ud?

Disclaimer: Jeg ejer ikke selv aktier i nogle af de nævnte selskaber.

Følgende er tilføjet 22. december kl. 20:42:

Her er en graf der viser udvikling i aktiekurs og indre værdi for Trina Solar:

Trina solar

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-12-22 16:21

Jeg overvejer selv canadian solar, tror dog ikke bunden er nået endnu. Specielt ikke med de oliepriser vi ser i øjeblikket.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-22 19:47

Hej Lars,
Olie og solenergi er ikke direkte substitutter. Olie bruges primært til at producere brændstof og solenergi bruges primært til at producere elektricitet. Prisen på fx. kul og naturgas har derfor mere indflydelse på solenergi. Olie bruges meget sjældent i nogle få steder i verden til at producere elektricitet. Så selv hvis olieprisen skulle falde yderligere $10, så vil det ikke påvirke efterspørgslen efter solenergi.

Jeg købte selv Canadian Solar og Trina Solar i fredags.

Mvh
K.K.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-23 08:24

Hej Lars,
Skal jeg forstå dig således; du vil først købe Canadian når og hvis olieprisen stiger tilbage til et vist niveau? Uanset prisen på Canadian Solar?

Jeg føler selv at mange aktier vendte rundt i den forløbne uge. Jeg har på den baggrund købt lidt Trina Solar til en af mine porteføljer.

Tiden vil vise om olieprisen fortsætter med at falde, og om jeg har ret i at vi har set bunden for denne gang.

Gæst
Gæst
2014-12-23 09:10

Hej Thorleif, Interessant analyse. De fire øverste, Canadian Solar, JA Solar, Jinko Solar og Trina Solar, ser appetitlige ud alle sammen på nøgletal. Jeg synes, det er svært at fravælge tre og købe én. Vil man ind i sol, kan man selvfølgelig købe for hele beløbet i ét selskab, som f.eks. Trina Solar, eller man kan købe for 1/4 af beløbet i hvert i de fire selskaber for at sprede risikoen. Det er en meget volatil branche. Jeg kan tilføje, at der er klimatopmøde den 30/11-11/12 2015 i Paris. Det er opfølgeren til klimatopmødet i København i 2009. Vi kan… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-23 12:09

God pointe med klimatopmødet Lars, thanks for sharing 🙂 Jeg har selv haft lidt solcelle-aktier on and off med rigtigt godt resultat. JASO har i lang tid (halvandet år) været betydeligt billigere end de andre tre kvalitetsselskaber du selv nævner målt på såvel K/IV og P/S som indtjening før solcellekrisen, og har ligget ret stabilt mellem kurs 9 og 11, svarende til K/IV=0.5 (dog med enkelte dyk ned til kurs 7). TSL, JKS og CSIQ har derimod haft betydeligt højere kurser og fistret rundt med en K/IV mellem 1 og 2 indtil for nyligt, hvor de også er blevet billige.… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-03-01 12:38

Hej Lars og Casper,
Er det ikke klimatopmøde hvert år i december? COP15 i 2009, COP16 i 2010, COP17 i 2011, COP18 i 2012, COP19 i 2013 og senest COP20 klimatopmødet i Lima i 2014.

Mødet i København i 2009 fik meget omtale i Danmark, ligesom mødet i Lima i december 2014 utvivlsomt fik meget omtale i Peru!

Eller er der noget jeg har misforstået?

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-03-01 20:36

Hej Thorleif, Jo, klimakonferencerne, eller COP´erne om man vil, afholdes hvert år. COP 21 i Paris er særlig vigtig, fordi FN for første gang vil forsøge at få alle nationer med i en bindende aftale om klimaet. Fra Wikipedias omtale af COP 21: “According to the organizing committee, the objective of the 2015 conference is to achieve, for the first time in over 20 years of UN negotiations, a binding and universal agreement on climate, from all the nations of the world.” Der er med andre ord lagt op til et klimatopmøde med fremmøde af f.eks. Barak Obama frem for… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-12-23 13:57

Dejligt at se markedsvæksten er positiv.
Hvorfor har du særligt fokus på EBIT marginer? Eks. kan volume gøre op for tabte marginer. Mange selskaber har startet på at ramme de billige segmenter hvor marginerne er små… Tænk asiatiske bilmærker, tænk budget supermarkeder osv. Burde du ikke gå tilbage til vækst på top og bundlinie?

Synes First Solar ser mest spændende ud. Køb hellere et godt selskab til en rimelig pris end et rimeligt selskab til en god pris. USA kører, Kina har nedgang i væksten. Kina selskaber performer måske bedst på lang sigt, men usikkerheden er større…

Mvh.

Gæst
Gæst
2014-12-23 14:29

Hej Thorleif
Jeg synes Jinko Solar og Trina Solar ser mest attraktive ud. Hvorfor vælger du Trina fremfor Jinko?

Glædelig jul 🙂

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2014-12-23 17:19

Hej Mads,
Trina Solar har en lidt større forretning, og en stærkere balance.

Når det er sagt, ligner Jinko bestemt en vinder, der kva gode marginaler ikke har brug for så meget kapital.

Er du slet ikke bekymret for Jinkos lidt lavere soliditet?

Gæst
Gæst
2015-01-04 16:29

Min mavefornemmelse siger mig at der skal forsvinde nogle af de dårligste selskaber og at kursen skal lidt længere ned inden vi ser stigning. Når vi har haft lave oliepriser et stykke tid og kursen er trykket mere så er det tid til køb.
Købte Trina Solar i 2013 til 3,97 og solgte i 2014 til 6 et eller andet, men kort efter kom prisen op på 18,87 det havde været noget sjovere.
Men det er kun en mavefornemmelse.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-03-01 12:23

Hej Anders,
Jeg synes min analyse viser, at 5-6 selskaber reelt er zombier, der kommer til at lukke før eller senere. Det vil være non-events når de lukker, og det er derfor næppe værd at vente på. Hvorfor ikke handle nu, hvor kurserne er attraktive, og der er udsigt til at konkurrencen mindskes over de kommende år?

Gæst
Gæst
2015-01-06 17:32

Hei Thorleif, Angående din lukking av short posisjonen vestas-ming yang. Du sier at du tok feil av at vestas var overvurdert og ming yang var undervurdert. Men jeg synes det er litt pussig at du kommer med en slik påstand. Selv om markedet ikke er enig med deg, så betyr vel ikke det at markedet har rett og du har feil? Og du holdt posisjonen i “kun” 1 år. Det er vel ikke sikkert at markedet har rukket å prise ming yang og vestas riktig? Det kan vel ta opptil 2-3år før markedet priser en aksje korrekt. Slik jeg ser… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-03-01 12:16

Hej Trond, Jeg er ret enig i dine betragtninger, men husk på Keynes ord: “The Market Can Remain Irrational Longer Than You Can Remain Solvent”. Eller frit oversat til nydansk: “Markedet kan tage fejl længere end du er solvent”. Hvis vi skal være lidt selvkritiske må man nok indrømme/erkende, at MingYangs elendige kursudvikling afspejler at selskabet ikke er videre aktionærvenligt. Hvornår begynder MingYang eksempelvis at udbetale udbytte? Hvis svaret er aldrig, bør vi ikke købe aktien, vel? Den dårlige kursudvikling kan også skyldes skjulte insidersalg. Måske er regnskaberne sminkede, og måske er der insidere, der har kendskab til dette? Hvis… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-01-07 12:24

Hej Thorleif . Undkyld emneskiftet. Jeg syntes det kunne være interessant med en lille update på din tidligere omtale branchevinder inden for tankskibe Nordic American Tankers.
Mvh Anders K

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-01-07 12:31

Ja det høres bra ut. NATs pris har økt mye den siste tiden. Det er vel sikkert p.g.a lavere drifstoffskostnader p.g.a lav oljepris og økt import av olje billig olje til Kina, så vidt jeg vet.

Gæst
Gæst
Svar til  Anonymous
2015-03-01 11:58

Hej Anders og Trond,
Ja, jeg burde følge op på NAT analysen. Det er ikke viljen, der mangler, men tid og fokus. Eftersom jeg ikke har købt aktien til mine offentlige porteføljer har den ikke så høj prioritet, og bliver derfor skubbet i baggrunden. Jeg har også selv solgt ud for nylig, hvor kursen var stærk i en periode.

Gæst
Gæst
2019-04-23 14:22

Hvordan ser situationen ud i dag? Artiklen er fra 2014, men som amatørinvestor synes jeg da at sol ser mindst lige så spændende ud i 2019. Selv har jeg kun en smule i SMA Solar og i Scatech Solar. Men hvilke firmaer er fremtiden investeringsmæssigt indenfor sol?