Spring til hovedindhold

Er det tid til at købe tørlastrederier

Tørlastbranchen har været igennem en ørkenvandring siden markedet toppede for snart ti år siden. Er det tid til at købe aktier i stærke aktører, der formentlig vil komme styrket ud af krisen. Læs her om tre gode bud.

Tørlast fragtrateindekset Baltic Dry Index (BDI) har eksisteret siden december 1985. Se nedenstående.

Indekset varierede i 1980’erne og 1990’erne i intervallet 800-2300, svarende til gennemsnitlige daglige rater på ca. 8.000-23.000 USD pr. dag.  Indekset bundede omkring 843 i november 2001. Indekset toppede omkring indeks 11.648 (116.000 USD pr. dag) seks et halvt år senere i maj 2008. BDI lavede en ny bund omkring 290 (2.900 USD pr. dag) i februar 2016. Det var den laveste registrerede indeksværdi nogensinde, og markerede dermed et vendepunkt. Siden da er BDI steget til 1.306 (13.060 USD pr. dag) i april 2018. Tørlastbranchen har lidt gevaldigt de senere år, hvilket kan ses på aktørernes overskudsgrader. Se nedenstående EBIT-analyse.

Som det fremgår, fik 12 børsnoterede selskaber samlet set driftsunderskud i årene 2012, 2014, 2015 og 2016. Kun få selskaber fik overskud i de år.  2017 var et lidt bedre år med en gennemsnitlig EBIT-overskudsgrad på 4,9%.  Renteudgifter, nedskrivninger og skat betød dog at kun tre ud af 12 selskaber fik overskud i 2017: D/S Norden, Pacific Basin og Belships. Jeg har beregnet udvalgte nøgletal for de 12 selskaber. Se nedenstående skema.

Jeg vil idag omtale tre tørlastrederier, der skiller sig lidt ud. Først græske Safe Bulkers, der historisk har haft branchens bedste gennemsnitlige EBIT overskudsgrad.  Hemmeligheden er nok gode kontrakter, gamle skibe og generelt meget lave omkostninger. Her er en graf, der viser kursudviklingen siden selskabets børsintroduktion lige inden finanskrisen (god timing for sælger). Safe Bulkers er branchens næstbilligste selskab med P/E2019=6,1.

D/S Norden ligner også en branchevinder i mine øjne.  Norden er analysens klart billigste aktie målt på Price/Sales. Dette kunne tyde på at aktiekursen er for lav. Her er en graf, der viser selskabets kursudvikling siden  december 2000, hvor aktiemarkedet toppede.

Jinhui Shipping skiller sig ud ved at være branchens billigst aktie målt på P/E2018 og P/E2019. Jinhui Shipping ejer 21 supramaxskibe og to panamaxskibe. Som sådan er indtjeningen meget afhængig at fragtraterne i supramaxsegmentet. Her er en graf, der viser udviklingen i spotrater for supramaxsegmentet sammenholdt med Jinhui Shippings totale omkostninger.

Jinhui Shipping fik et lille overskud i 4. kvartal 2017. Siden da har fragtraterne holdt niveauet, hvilket lover godt for indtjeningen i 1. halvår 2018. Her er en graf der viser kursudviklingen siden december 1998.

Hvad mener du om tørlastbranchen og de tre selskaber jeg har præsenteret i analysen?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer aktier i D/S Norden og Jinhui Shipping.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2018-04-25 00:18

Det er svært. Raterne er fortsat lave, trods at verdensøkonomien buldrer derudad. Et par kommentarer til Jinhui. De har solgt ud af flåden for at dække gæld. Men de mangler grundlæggende en strategi frem. Nuværende ledelse har siddet i mange år, og samtidig har de skåret flåden ned. Spørgsmålet er vel om de er rette ejer, eller de burde sætte sig selv til salg inden længe. Det må være svært for Jinhui blot igen at låne penge og købe flere skibe. Samtidig er flåden vel nu nærmest for lille til at være blandt de bedste på omkostningerne. Jinhui er Kina… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-04-26 13:24

Hej CNS, Det er rigtigt at Jinhui Shippings aktiekurs har bevæget sig vandret i noget tid, men historisk har den lavet store udsving, og det tror jeg også vi vil se fremover. Jeg håber selvfølgelig den næste bevægelse bliver opad. Markedet forventer pt. EPS på 0,17 USD eller 1,38 NOK i 2018 og 0,41 USD eller 3,27 NOK i 2019. Med de forventninger, og en kurs på 8,06 NOK, er aktien MEGET billig med P/E2018=5,8 og P/E2019=2,5. Som jeg har dokumenteret ligger fragtraterne mere end 50% over omkostningerne for tiden. Det lover godt for indtjeningen i 1. kvartal og 2.… Læs mere

Gæst
Gæst
2018-04-28 12:50

Hej Thorleif og andre debattører :o) Jeg er enig med dig Thorleif langt hen af vejen, men jeg bliver en smule skeptisk, når ledelsen i JINHUI vælger at købe sig ind i et ejendomsprojekt i Shanghai til 10 mio USD. Hvorfor ikke anvende pengene til, at tilgodese JINHUI´s aktionærer? Så skal det være fordi ledelsen mener, at kunne forrente aktionærernes “penge” bedre ved dette ejendomsprojekt, men jeg synes ikke at kunne se at ledelsen har meldt klart ud. Hvorfor ikke anvende 10 mio USD til at styrke JINHUI shipping ved køb af nye både? Jeg kan ikke lide at de… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-04-29 08:40

Hej Casper,

Jeg er helt enig med dig. Det er utilfredsstillende at Jinhuis ledelse køber ejendomme i stedet for at bruge pengene på shipping, eksempelvis et lille udbytte:-)

Det er også et gult flag for mig. På den anden side er direktørerne gode købmænd, og selskabet har i rigtigt mange år haft lidt aktie- og ejendomsinvesteringer ved siden af shippingforretningen. Så det er ikke en stor nyhed. Ikke alarmerende.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-05-01 10:16

jeg forventer faktisk et meget bra kvartalsresultat for Jin neste 2 til 4 kvartaler. hvis ikke kursen flytter seg oppover skjønner jeg ikke mye. egentlig skulle kursen vært allerede høyere nå med mindre ratene skulle kollapse. ledelsen er konservativ noe som er bra i tørrbulk. men ellers er de ikke aksjonærvennlige. Uansett så sier magefølelsen at dette er penger på gaten. jeg tror neste topp kan bli høyere enn 30kr. jeg har kursmål på 45 kroner vil vurdere å selge da.

Gæst
Gæst
2018-05-31 10:56

Aksjen faller mye på høye volum etter resultatet fremlegges. Får litt bange anelser om at det samme skal skje med Jin som det gjorde med Trina Solar og Ming Yang Windpower.

Noen som har tanker rundt selskapet?

Gæst
Gæst
2018-11-28 14:39

Ok yderligere skibssalg og flere ejendomskøb i q3 rapporten for JIN. De har nu nul nettogæld, betaler ikke udbytteog sælger skibe som tossede. Er de på vej til at blive et ejendomsselskab. Det virker helt vandvittigt at de bliver ved at afhænde skibe nu, hvor vi endelig er på vej ud af tørlastkrisen – det er jo netop nu og de sidste år de burde have gearet op mens skibene er billige og fremtidsudsigterne gode. Hvad i al verden laver de?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-01-12 19:52

Kan förstå att de gör sig av med de äldsta fartygen som är dyra idrift och onödigt att montera scrubber och ballasttank rengöring på. Jag tror att jinhui kommer köra på låg svavelbränsle och jag misstänker också att det kommer att vara ett mycket smart val då priset på detta bränsle antagligen sjunker i grad med att fler börjar använda det och raffinaderierna utvecklar bättre metoder för att ta fram det. Tänk på alla som ska ha sina fartyg i hamn för scrubbermontering då jinhui kan köra på för fullt med hoppeligen högre fraktpriser.

Gæst
Gæst
2020-01-20 10:39

Kunne være spændende med en update på tørlastbranchen. Jinhui er nu snart under kurs 5….

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-09 14:25

Hej Thorleif
Det er en gammel post, men ejer du stadig aktier i Jinhui? Tørlastbranchen har høje rater og Jinhui har en meget lav P/E, det kunne være interessant med en ny analyse af tørlastbranchen. Mvh kristoffer