Spring til hovedindhold

Er det tid til Big Oil?

Mange tror at olieprisen er faldet til et nyt lavt niveau som vi må leve med i lang tid på godt og ondt. På samme måde som vi for syv måneder siden følte, at olieprisen havde stabiliseret sig på et niveau omkring 100-120 dollars, og at vi nok måtte leve med den oliepris i mange år.

Olieprisen er faldet kraftigt på det seneste. Fra ca. 110 dollars i sommers til under 50 dollars i dag. Mange tror, at olieprisen er faldet til et nyt lavt niveau, som vi må leve med i lang tid på godt og ondt. På samme måde som vi for syv måneder siden følte, at olieprisen havde stabiliseret sig på et niveau omkring 100-120 dollars, og at vi nok måtte leve med den oliepris i mange år.

Pointen er, at olieprisen altid har taget voldsomme op og nedture, og at vi altid efterfølgende føler, at prisændringen er uundgåelig og permanent! Hvad mener du? Vil olieprisen falde yderligere? Vil olieprisen stabilisere sig på det nuværende niveau? Eller vil den stige?

Hvis du mener, olieprisen vil stige i fremtiden, eksempelvis som følge af faldende udbud eller stigende efterspørgsel, kunne det måske være en god ide at investere i olieaktier. For olieaktier er upopulære for tiden, og de er følgeligt faldet voldsomt i kurs. Her er en liste over verdens 13 største børsnoterede energiselskaber:

Jeg har beregnet udvalgte nøgletal for disse 13 selskaber. Tabellen ser ud som følger:

Jeg har i tabellen markeret Gazprom med blå, fed skrift. Det er fordi Gazprom er lidt atypisk i forhold til de øvrige aktier, derved at Gazprom primært er et gasselskab, mens de 12 andre selskaber primært er olieselskaber. Gazprom og Rosneft er desuden “special cases” fordi Ruslands præsident indirekte har hånden på rattet, idet den russiske stat ejer over halvdelen af aktierne. Putin kan dermed i teori og praksis bruge Gazprom og Rosneft som politiske redskaber til at belønne eller straffe venner og fjender, selvom en sådan opførsel selvfølgelig ikke er i minoritetsaktionærernes interesse. Også Petrobras og PetroChina er kontrolleret af politikere, der har andre interesser end at hjælpe selskaberne til at tjene flest muligt penge og udbetale højst muligt udbytte.

Hvad mener du? Ser du nogle af selskaberne i tabellen som gode investeringer i januar 2015?

Disclaimer: Jeg ejer selv aktier i Gazprom og Lukoil.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
21 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-01-29 16:30

Uden at vide meget om dette tænker jeg, at en anden interessant parameter at sammenligne kunne være virksomhedernes omkostninger pr. produceret tønde. Der må givetvis være forskel på selskaber, der fortrinsvis benytter sig af “traditionelle” felter, der er let tilgængelige, og selskaber, der måske har investeret dyrt i fx dybvandsboringer og så videre. Har nogen kendskab til dette? Hvis olieprisen forbliver lav i længere tid, kunne det måske være en faktor som denne, der bliver afgørende. En anden ting: Petrobras er faldet over 15 % de sidste par dage, vistnok pga. en regnskabskandale. Er det en god købsmulighed eller bør… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-01-29 20:19

Jeg er generelt tilhænger af at den nuværende situation bør og kan udnyttes af den snu investor. Inspireret af Ben Grahams The Intelligent Investor, kap. 8, vil jeg mene at det er interessant at kigge nærmere på brancher der er i midlertidig uføre og udnytte dette til at købe solide selskaber som der også vil være brug for om 5-10-20 år. Om bunden i olie er her og nu ved ingen, men er man langsigtet tror jeg der er interessante handler at gøre. Jeg har selv Lukoil fra 37,5, og Chevron fra 106. Jeg vil meget gerne have en position… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-01-30 13:09

Olieprisen skal yderligere ned. Det siger teknisk analyse mig. Hvor meget har jeg dog ingen anelse om. Der er dog noget, der siger mig, at vi ikke er så langt fra en bund (4-14 uger). Det er hverken fundamental eller teknisk analyse. Det er forventningerne og retorikken, der bliver brugt om udviklingen i olieprisen. Vi er gået fra, at 80-90% af “eksperterne” snakkede om, at vi (snart) har ramt bunden (allerede fra prisen på en tønde olie var 90 USD), mens kun 10-20 % sagde, at vi skulle længere ned (og disse blev der set ilde på); til at måske… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-01-30 14:39

Eksperterne har mange meninger om, hvorledes prisen på råolie vil udvikle sig. Forskellen mellem udbud og efterspørgsel er i øjeblikket på omkring 2%. Med den nuværende råoliepris har mange upstream selskaber travlt med at lukke urentable boringer overalt. Den samlede branche har udskudt investeringer her og nu i størrelsesorden 120 mia US Dollars. Hvornår udbud og efterspørgsel igen balancerer afgør OPEC, som selv har udtalt, at prisen snart forventes at komme op på niveau 65-75 US D. Når OPEC får opfattelsen af, at ikke-OPEC lande har reduceret udbuddet, vil de selv gøre tilsvarende. Jeg tror det vil ske i 4.… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-01-30 20:29

Chevron has exceeded analysts expectations on Q4 Earnings & Revenues, even though they are down 30% year on year. It is noteworthy that earnings from upstream operations declined significantly year on year but this was largely offset by earnings from downstream operations, suggesting that integrated oil companies are likely to be the most robust during periods of lower oil prices. I think I am right in saying that ConocoPhilips sold their gas stations and refineries in 2012 so it will be interesting to read their next quarterly report. Any thoughts?

Gæst
Gæst
2015-02-02 11:16

For år tilbage var du bekymret for inflation, men det modsatte skete. Det er måske netop i en tid som denne, hvor alle siger det ikke er et problem, at man skal være mest bekymret. Der hældes penge ud i systemet, og renten styrter mod nul. Jeg har meget svært ved at se, hvor de penge skal ende, hvis ikke de sætter sig i aktivpriser. Når alternativet er, at købe obligation til 2 pct. i 30 år, og set i forhold til at købe olie, så vil da hellere eje olie, eller i hvert fald sætte en del i olie.… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-02-02 11:24

Jeg ejer selv gazprom. Synes deres hjemmeside strutter af, at de er politisk styret. Men Europa er jo kunde hos dem, og der er ingen reelle alternativer. Og der virker ingen reel vilje eller ønske om konflikt med Rusland, så EU vil vel være temmelig fleksible til at acceptere en fredsløsning, hvor Rusland vinder fx krim. Jeg køber det så også fordi jeg er temmelig usikker på Mellemøsten. Der er konflikt mellem shia og sunni muslimer. Vi kan ikke forstå det, men hvem ved, hvor det ender. At ISIS er det største trækplaster for unge danske muslimer, viser måske bare,… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-02-02 11:39

Jeg er lidt lun på Lukoil. Sporene fra Sistema skræmmer mig dog en del. Hvem ved, hvornår nogle af deres aktiver bliver beslaglagt.

Det ville da være fristende for Putin at æde noget af Lukoil, mens han kan ikke æde mere af gazprom, som han i forvejen har.

Hvad er dit take på Sistema nu

Gæst
Gæst
2015-02-02 20:57

For en langsigtet investor er der helt sikkert muligheder for en god handel her. Når en branche er under pres, er der tendens til at alle aktier uanset kvalitet bliver skåret over en kam og falder. Den bedste investering må være den med den gennemsnitligt laveste omkostning pr tønde produceret, uden politisk styring og med hovedvægten af produktionskapaciteten i områder med relativ lav geopolitisk uro. Hvilket selskab det så er, er et godt spørgsmål og kræver nok en ret omfattende analyse… nogen bud?

Gæst
Gæst
2015-02-02 21:09

Exxon og Rosneft skulle have samarbejdet om udvinding af olie i det arktiske Kara i Rusland. Måske ikke det billigste sted at udvinde, men det vurderes at der er oliereserver i det område i størrelsen af hvad der svarer til Saudi Arabien. Det er massivt..

Jeg syntes at kunne se en del upside for Exxon ved både en stabilisering/stigning i olieprisen, samt ved en normalisering af forholdet imellem vesten og Rusland.

Jeg ejer ikke Exxon, men planlægger at tage en position senere på året.

Gæst
Gæst
2015-02-02 21:17

Noget jeg fandt på EIA’s hjemmeside…. A measure of the total cost to produce crude oil and natural gas is the upstream costs. The upstream cost includes lifting and finding costs. Lifting costs are the costs to operate and maintain oil and gas wells and related equipment and facilities to bring oil and gas to the surface. Finding costs are the costs of exploring for and developing reserves of oil and gas and the costs to purchase properties or acquire leases that might contain oil and gas reserves. EIA collects data related to these costs from the largest (major), U.S.… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-02-06 14:13

Jeg er ret lun på Petrobras, da den umiddelbart ser billig ud. Ejer i forvejen Gazprom aktier, som ikke ligefrem har været en fornøjelig forretning over de seneste par år.

Hvad er jeres syn på Petrobras?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-02-06 15:08

Hold dig langt væk fra Petrobras. Selskabet er statsdomineret og politikerne bruger selskabet til egne lommepenge eller for at holde inflationen nede, så man kan blive genvalgt. Der er ringe udsigter til ændringer for det er livstilen her.