Spring til hovedindhold

Er du klar over, hvilken magt du har i markedet?

Vidste du, at du kan tjene penge både på, at en aktie stiger i værdi, men også når den falder i værdi? I dette blogindlæg ser vi nærmere på begreberne “lang” og “kort” og du kan blive klogere på, hvad det vil sige at tjene penge på ikke blot kursstigninger men også kursfald.

At være “lang” (long)

Når vi investerer i aktier køber vi en lille andel af det firma som aktien tilhører. Det betyder at man kan tjene penge på at eje en andel af en virksomhed der laver gode forretninger og er populær blandt private investorer og investeringsforeninger. Når virksomheden gør det godt bliver folk tilbøjelige til at købe virksomhedens aktier for en højere pris end tidligere. At tjene penge på kursstigninger betegnes også ved at sige at man er ‘lang’ eller ‘long’ i aktiepositionen. Det er det mest normale.

At være “kort” (short)

Man kan også vende det om og tjene penge på kursfald, når aktien mister værdi. Det lyder måske komplekst, men det er faktisk rimelig simpelt. Lad os sige at vi tror en bestemt aktie vil falde i værdi. Vi låner derfor en aktie af en investor som har aktier i det pågældende selskab, men som er langsigtet, og gerne vil tjene en skilling på, at låne aktien ud til dig for en rente. Vi sælger straks den lånte aktie, og venter på at aktien falder i værdi. Når aktien er faldet, køber vi en aktie og afleverer den til den vi har lånt aktien af. Det er shorting.

Risici forbundet med shorting

Der følger en naturlig risiko med dette. Hvis den aktie man tror vil falde i stedet stiger, må man på et tidspunkt give op, og købe aktien tilbage til den nu højere kurs, så den kan afleveres tilbage. Så har man tabt penge.

Konsekvenser ved shorting

Det kan have store negative konsekvenser for et selskab, hvis det bliver shortet. Det betyder nemlig at der er nogen der tror at aktien vil falde, og sådanne forudsigelser kan sprede sig som ringe i vandet. Hvis en stor aktør i markedet, fx en investeringsforening, shorter en aktie er det meget sandsynligt at andre vil begynde at spekulere i, hvorvidt aktien stiger eller falder. Ofte vil folk følge efter investeringsforeningen, da den tjener penge på at forudsige markedsbevægelserne. En anden konsekvens er, at selskabet vil få sværere ved at låne penge, og får de lov skal de betale en højere rente.

‘Short squeeze’

Et meget aktuelt fænomen der hører til det at være ‘long’ eller ‘short’, er et begreb der kaldes et ‘short squeeze’. Når en aktie der er blevet shortet rigtig meget pludseligt stiger, kan det medføre store tab for alle dem der har shortet aktien. De vil derfor forsøge at genvinde deres tab ved at ændre deres position fra short til long. Det kan efterfølgende medføre at aktien stiger endnu mere end først antaget, netop fordi en masse shortsælgere begynder at opkøbe aktier. Hvis der er nok af denne slags handler kan det drive aktiekursen endnu mere op, og det kaldes et ‘short squeeze’. Det vil gøre aktien meget usikker at spekulere i, og den kan betegnes som kraftigt overvurderet.

VW Infinity Squeeze 2008

Et eksempel på et berømt short squeeze er Volkswagen aktien i 2008. Midt i hele finanskrisen forudså mange, at Volkswagen ville gå konkurs. Forudser man dette kan man tjene penge på det, hvilket mange forsøgte ved at shorte aktien. VW aktien var en yderst attraktiv short aktie da man forventede, at bilsalget ville styrtdykke grundet finanskrisen. VW havde dog formået at levere resultater der var en smule over forventning, hvilket var med til at holde aktiekursen lige over 300€. Forventningerne om konkurs og den relativt høje aktiekurs, fik folk til at shorte aktien. Faktisk så meget at den blev over-shorted. Porsche trådte kort efter ind i billedet og forøgede sine ejerandele markant. Porsche gjorde shortsælgere opmærksomme på deres opkøb, hvilket resulterede i voldsom panik. Investeringsfonde og private investorer måtte indse at de havde tabt, og Porsche havde vundet. Dette gjorde midlertidigt VW aktien til verdens mest værdifulde aktie. Denne hændelse er senere blevet døbt “The Mother of All Squeezes”.

Markedets magtfordeling

På det seneste har vi oplevet at alt dette kan igangsættes af almindelige private investorer, der er utilfredse med markedsbevægelserne eller investeringsforeningernes positioner. Det har vist sig at private investorer har langt mere magt i markedet end tidligere antaget.

Hvis du har spørgsmål eller lyst til at vide mere om det at gå ‘long’ og ‘short’ i en aktie, eller ønsker konkrete eksempler på short squeezes er du meget velkommen i Aktieklubben danmark, en Facebookgruppe for nye/re investorer og/eller Kvindelogen Investeret, for kvindelige investorer.
I dagens afsnit af podcasten Ophelia Invest Talks interviewer jeg aktiestrateg Peter Garnry om netop dette emne.
Er du ung og ønsker du at lære mere om investering? Meld dig ind i vores spritnye facebook-community Aktier og investering som ung investor der også har en podcast tilknyttet. Podcasten hedder Ung Investor og udkommer for første gang i næste uge.

Kh. Sarah

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Ea Kramer Hanen
Ea Kramer Hanen
2021-01-29 19:04

Tak for info – og super interessant med lidt historik oveni 🙂