Spring til hovedindhold

Er du udelukkende en grøn investor?

De grønne aktier er i fokus igen. Hvordan kan du bruge dem i din portefølje, og hvad skal du være opmærksom på? Brian Buus Madsen giver eksempler på de mest populære grønne aktier og en udelukkende grøn portefølje.

Mange af de grønne aktier, der var højtflyvende i 2020, havde skuffende afkast i 2021. Men det kan ændre sig igen her i 2022, hvor der kan være et aktiecomeback på vej til de grønne aktier pga. krigen i Ukraine og de stigende oliepriser. Men hvad skal du være opmærksom på, når du sammensætter de bæredygtige elementer i din portefølje?

Krigen i Ukraine er frygtelig og en humanitær katastrofe. Ingen kender på nuværende tidspunkt udfaldet af konflikten, men én ting er sikkert: Sikkerheds- og energipolitikken i Vesten, og især i Europa, vil blive forandret fremover for at mindske afhængigheden af energi fra bl.a. Rusland.

Netop det kan du læse mere om i vores investeringsøkonom Per Hansens blogindlæg Rusland/Ukraine: Derfor kan det være den grønne katalysator

Grøn omstilling har længe været på agendaen

Den grønne omstilling har været et varmt samtaleemne i investorkredse i mange år, og hele verden, inkl. Danmark, har allerede ændringer undervejs. Der er dog stadig lang vej til reel uafhængig af olie og gas.

Så sent som i sommeren 2021 var der G7-topmøde, hvor de officielle målsætninger for klimaet blev diskuteret. Der var bred enighed om, at massive investeringer inden for grøn energi er en nødvendighed de næste mange år. Men meget tyder på, at krigen i Ukraine kan være den skelsættende begivenhed, der for alvor skaber forandring og må gøre nødvendigheden af grøn omstilling klar for enhver. Det er således ikke længere udelukkende et miljømæssigt spørgsmål, men også en forsynings- og sikkerhedspolitisk nødvendighed at få mere grøn energi.

Klimaaktier er allerede steget siden 22. februar 2022

En række ”klimaaktier” er allerede steget betydeligt siden Ruslands invasion den 22. februar i år. Nedenfor viser jeg kursudvikling på de tre mest populære grønne aktier hos Nordnet den seneste måned: Ørsted, Vestas og ETF’en iShares Global Clean Energy.

Ørsted

Kilde: Nordnet (18. februar til 18. marts 2022)

Vestas

Kilde: Nordnet (18. februar til 18. marts 2022)

iShares Global Clean Energy

Kilde: Nordnet (18. februar til 18. marts 2022)

Som det fremgår af de tre grafer, er de grønne aktier allerede steget ret markant. Stigningerne kommer formentlig ikke til at fortsætte i samme hastighed fremover, og der vil givetvis også være stor usikkerhed og markante kursfald i perioder. Ingen kender fremtidens vindere inden for den grønne omstilling, så forvent øget risiko i dette segment.

Risiko ved investering i grønne aktier

Grønne aktier vil formentlig være et godt langsigtet supplement til en portefølje. Men hvis du vælger at investere i dem, skal du kunne acceptere større udsving og risiko. Mange af de grønne aktier er stadig meget dyre på nøgletal.

Overvejelser, når du investerer i grønne aktier:
Sæt dig godt ind i de selskaber, du investerer i
Spred din risiko på flere aktier
Overvej ETF’er og investeringsforeninger som supplement
– Forvent store kursudsving
– Hvor stor andel af din portefølje skal være grøn?

Kan man lave en portefølje, der udelukkende er grøn?

At investere i en ren grøn portefølje er nok kun noget for de færreste. Det skyldes udelukkende, at spredningen bliver for snæver, og risikoen derfor forhøjet. Men her kan du for eksemplets skyld se, hvordan det faktisk kan lade side gøre.

Eksempel på en udelukkende grøn portefølje med 70% aktier og 30% obligationer

Frem for udelukkende grønne investeringer vil jeg i stedet anbefale, at du søger mere bredt på bæredygtige investeringer, da du så kan opnå markant bedre spredning.

Hvem er verdens mest bæredygtige selskaber?

Som privat investor kan det være svært at finde ud af, hvilke selskaber der er de mest bæredygtige. Som inspiration kan du læse denne artikel om de 100 mest bæredygtige selskaber i verden, kåret af Corporate Knights, hvor tre danske selskaber er i top 10.

Du kan også finde inspiration ved at bruge vores screener på ETF’er og bæredygtighed. Her er produkter markeret med “artikel 9” de mest bæredygtige.

Udvalgte grønne investeringsmuligheder:

ETF’er og investeringsforeninger

Aktier

Temasider med overblik

Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.

Denne blog er alene udarbejdet til informationsformål og udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Du skal derfor selv nøje overveje om du selv vil tage ansvaret for at sammensætte din investerering din pensionsopsparing. Modsat bankpensioner, sker der ikke automatisk nedjustering af allokering mod aktier i fx Nordnet Indeks Global ESG.

Handel med værdipapirer er altid forbundet med risiko. Dine investerede midler kan både stige og falde i værdi, og der er ingen garantier for, at du får den investerede kapital tilbage. Tidligere værdiudvikling og afkast giver ikke nogen sikker indikaiton af fremtidig udvikling og afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer