Spring til hovedindhold

Et godt år starter med aktiekursstigninger – og hvad så?

Den bedste investeringstid på året er normalt perioden fra november-januar. I gennemsnit har investorerne udsigt til mere end 4 % i afkast i aktierne. Det har også været tilfældet i 2012/2013. I hvert fald indtil nu. Den økonomiske udvikling og vækst er fortsat skrøbelig. Der er behørige risici, men også muligheder for gode afkast, som efter min mening bl.a. handler om:

Forbehold:

 • Reelt har man ikke fundet en løsning på det amerikanske budgetunderskud og gældsætning. Amerikanske politikere “fandt” hinanden i 11. time i det som var den mindst problemetiske af 3 “emner”.
 • Om mindre end 2 måneder skal man have fundet ud af hvad der skal ske med gældsloftet. De finansielle markeder har ligesom politikerne en kort hukommelse. Samtidig viser det sig, at det som investorerne opfatter som indlysende ikke er så indlysende endda. For politikerne. For USA’s vedkommende er det blot 8 uger siden at politikerne blev valgt/genvalgt. Og de skal stå til ansvar for vælgerne og ikke for investorerne.
 • Vi har vænnet os til krisen i Europa. Det betyder desværre ikke, at den er løst, hvilket man måske kunne få indtryk af når man betragter aktiekursudviklingen de seneste uger. Er der en risiko for social urolighed i den svære genopretningstid for Sydeuropa, som meget vel kan komme til at vare yderligere 2-3 år endnu? Eller endda længere.
 • Kan forsøget på at svække den Japanske valuta med magt blive starskuddet til en ”konkurrencemæssig devalueringskamp”?
 • Indtjeningsvæksten i S&P 500 selskaberne var i 3. kvartal meget moderat og kun lidt over 0. Den globale vækst er fortsat i slæbegear og vil være det i en rum tid endnu. Aktiestigninger skal snarere generelt komme som et fald i risikopræmien end stigende indtjening.

Positiver:

 • Det ser ud til at Kina vækstmæssigt er på vej op?
 • Det seneste ugers rentestigninger har sammen med aktiekursstigninger været afkastgavmild ved aktieinvestorerne. Verden er fortsat økonomisk skrøbelig og sårbar og derfor “parkerer” en mængde investorer fortsat deres penge i statsobligationer. Som jeg tidligere har skrevet her på bloggen, har statsobligationerne dog skiftet status fra aktiver med et risikofrit afkast til at være aktiver med en afkastfri risiko. I underkanten af 30 års “bull-marked” for statsobligatinerne er slut.

Det mest sandsynlige er fortsat at 2013 bliver:

 • Et år i flere tempi.
 • Med moderate/gode aktieafkast og moderat negative statsobligationsafkast
 • At krisen i EUR zonen trods alt ikke eskalerer og at risikoen for et EUR kollaps falder markant.
 • At Kina/EM landene leverer bedre aktieafkast end USA/Europa.

Og hvem ved – Måske er der et af mine 3 wild cards, som jeg skrev om tidligere bliver til virkelighed. Se eller gense dem ved at trykke her

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer