Faldhastigheden i global opbremsning er aftagende

Traditionelle makroøkonomiske nøgletal giver fortsat ikke meget informationsværdi, fordi der nærmest har været et sammenbrud. Men nu begynder man at kunne aflæse en lille bedring i de ledende økonomiske indikatorer, herunder forbrugertillid og erhvervslivets forventninger.

Forleden kom der nye signaler omkring udviklingen i erhvervslivet fra Markits Flash PMI-indikatorer for erhvervstilliden i de store vestlige økonomier. Og de var ikke overraskende på den måde, at de afspejler, at faldhastigheden i den økonomiske opbremsning er aftagende. Det går altså stadig ned ad bakke, men ikke så hurtigt som tidligere.

Om erhvervstilliden i USA hedder det, at ”U.S. private sector firms reported a slightly slower rate of contraction of activity in May, as the economy began to reopen. That said, the fall in output was substantial, as both manufacturers and service providers indicated marked declines in client demand.” Aktuelt indikerer Atlanta Fed’s ledende indikator en BNP-vækst i USA på minus 42 procent i andet kvartal.

Billedet er det samme for europæisk økonomi. Markit skriver i sin Flash PMI fra forleden for eurozonen, at ”the eurozone economy remained stuck in its deepest downturn ever recorded in May due to ongoing measures taken to control the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak, according to provisional PMI® survey data. However, the rate of decline eased as parts of the economy started to emerge from lockdowns.”

I virkeligheden siger nøgletallene ikke så meget andet, end at de vestlige økonomier for tiden er bombet i stykker. Langt mere interessant er det at se på, hvad der vil ske herfra, i forlængelse af at økonomierne begynder at genåbne.

Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på, at der denne gang ikke er tale om en almindelig recession og en traditionel økonomisk konjunkturcyklus. I 2. kvartal ses den amerikanske vækst at blive minus 40 procent, mens nedturen i 2008-2009 var på minus 4 procent. Eksempelvis Bank of America ser forløbet i tre faser:

  • Første fase er nedlukningen
  • Anden fase er transitionen med stille genåbning
  • Tredje fase er den økonomiske genopbygning

I forhold til tidligere ser den amerikanske storbank et dybere vækstfald i fase et, et stærkere comeback i fase to, og et længere og svagere comeback i fase tre. Bankens skøn baserer sig på en hurtigere genåbning end forventet, hvor især forbrugerne skal indhente noget af det tabte indkøb, mens erhvervslivets investeringer fortsat vil være underdrejet.

Endelig ses det egentlige comeback mod en ny normalsituation at blive længere og svagere end tidligere, bl.a. på grund af fortsatte sundhedsmæssige adfærdsændringer og nye smittebølger.

Morten W. Langer

Prøv 3 uger gratis og uforpligtende på Økonomisk Ugebrev Formue og modtag handelsbeskeder

Morten W. Langer
Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer