Februar blev endnu en kold aktiemåned

Februar ”bedre end værst”

Aktieinvestorerne tog også afkastmæssigt vand ind i februar. Selv om det ikke var så meget og så slemt som i januar, og samtidig noget bedre end da det så værst ud, er det samlede resultat af februars anstrengelser fortsat ”skuffende”. De danske aktier fulgte Europa med ned. USA klarede skærene og endte nogenlunde hvor de startede. USD steg og gav det afkast som investorerne manglede i aktiemarkederne. Februar måned var mindre skidt end januar, men rigtig godt blev det nu ikke. ”Mindre dårlig” er nok mere aktierammende. Foråret kan skimtes, men gælder det også på aktiemarkederne?

Kommer aktieforåret i marts?

Sket er sket og den negative udvikling kan man ikke ændre på. Det er dog fortsat muligt, at helåret ender samlet set (på indeksniveau) med positive afkast. Her er lidt om hvad investorerne bl.a. vil blive påvirket af de kommende uger:

  • Torsdag den 10. marts mødes ECB og skal beslutte hvilke yderligere tiltag der skal sættes i gang. Aktuelt er en nedsættelse af renten med 0,10-0,20 % og en udvidelse af det månedlige obligationsopkøb med 10-20 mia. EUR i det mindste muligheder. Mere pengepolitisk stimulans har ikke gjort nogen mærkbar vækstmæssig forskel, men det har i høj grad påvirket de finansielle markeder. Det er udelukkende sidstnævnte som har relevans for investorerne.
  • Den kinesiske økonomi er fortsat på væksthælene, og de kommende kvartaler kan der meget vel komme flere pengepolitiske lempelser i tillæg til den sænkning af reservekravet som trådte i kraft for bankerne pr. 1/3. Lavere reservekrav er den typiske måned som den kinesiske centralbank stimulerer pengepolitikken på.
  • De seneste amerikanske nøgletal har været ”blandede”. Alligevel er USD steget; ikke mindst fordi inflationen har været overraskende høj. Den stigende USD markerer en forventning om flere renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, FED. På den anden side har der ikke været nogen bevægelse i obligationsmarkederne, og den 10 årige amerikanske rente ligger nogenlunde 0,50 % lavere end i forbindelse med den første renteforhøjelse i december sidste år. Investorerne ”taler” i høj grad med flere tunger alt afhængig af hvilket aktiv der er tale om.
  • Regnskabssæsonen er ved at være overstået. Både i Danmark og internationalt. I marts/april vil der blive afholdt en række generalforsamlinger og efterfølgende udbetalt udbytter. Mere end 30 mia. kroner vil over de kommende måneder blive sendt retur til investorerne og i det mindste en del af disse penge vil igen blive investeret i aktiemarkederne. I tillæg hertil kommer betydelige aktietilbagekøb. Samlet set vil udbytte/aktietilbagekøb være et stabiliserende element.

Tid til et investorcomeback i aktiemarkedet?

Nogle investorer blev efter den skuffende udvikling i januar og den negative start i februar så nervøse, at de forlod aktiemarkederne på et, i det mindste på kort sigt, uheldigt tidspunkt. Er det tid for dem til at søge tilbage i markederne igen og købe aktier?

Mit svar herpå er både et ”ja” og ”nej”. Det afhænger meget af den enkelte investors profil:

  • Er du langsigtet aktieinvestor som kun eller overvejende er investeret i aktiemarkedet = overvejende ja
  • Er du en marginal investor som fra tid til anden investorer i aktier og har en moderat risikoprofil (ikke særlig risikotolerant) = overvejende nej.
  • Har du under hele aktieopturen fra marts 2009 og frem til i dag ikke været investeret i aktiemarkederne = overvejende nej.

Ikke tid til ”meget mere risiko”

Jeg tror fortsat det er realistisk, at aktieåret 2016 ender bedre end udsigterne aktuelt tilsiger. Samtidig er det mest realistiske, at 2016 af investorerne vil blive husket som et skuffende aktieår. Det er med andre ord ikke generelt tid til dramatisk at øge din aktierisiko.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer