Spring til hovedindhold

FED har ingen rentehastværk

Den amerikanske centralbank, FED er fortsat på sporet til at hæve renterne i år, for første gang i 8 år. Det er stadig forventningen at efter en sløj 1. kvartalsvækst med direkte fald i BNP (Vejrlig, reducerede investeringer som følge af sidste år olieprisfald og ikke mindst den styrkede USD), vil væksten komme tilbage på sporet og arbejdsmarkedet bevæge sig hen imod fuld beskæftigelse.

September forhøjelse

Aktuelt er september måned det bedste bud på, hvornår renten vil blive hævet første gang. Aktieinvestorerne bør dog ikke frygte den første forhøjelse. Det skyldes, at

  • Renteniveauet er absolut set meget lavt
  • At realrenter under 2 % historisk har været understøttende for aktiemarkederne
  • At tempoet hvormed FED vil hæve vil være moderat
  • At FED fortsat vil skæve meget til økonomi og nøgletal. Svagere økonomi og nøgletal vil alt andet lige gøre renteopstigningen langsommere.

Grexit og USD større aktieforhindringer end renten

Aktuelt bør investorerne skele mindre til renteudviklingen og mere til udviklingen i USD og Grækenland. På helt kort sigt kan en græsk ”vi falder ud af EUR” hændelse få aktierne til at dykke 5 % meget hurtigt. Se eller gense her, hvad min vurdering af en Grexit vil være.

De kommende måneder vil en fortsat afventende USD være den næst stærkeste modstander mod at aktierne, især i Europa genoptager sin optur. Det skyldes, at en meget væsentlig del af alibiet for aktieopturen i Europa i jan-marts netop var USD himmelflugt som især i eksportorienterede lande som Sverige, Tyskland og Danmark, fik aktierne til at lette. Fællesnævnerne for netop de 3 lande er, at udenrigshandlen (eksport i % af BNP) ligger over 50 %. For 1 måned siden skrev jeg hvorfor det var tiden til en taktisk aktiemarkedsretræte. Du kan se eller gense indlægget her.

Hvad gør Grækenland?

De kommende uger vil investorerne fokusere mod og på Grækenlandsrisikoen. For aktierne er det vigtigste, at Grækenland holder hvad de lover, snarere end hvad de lover at holde (og så ikke gør det alligevel). En Grexit er fortsat mindre sandsynlig end hvad markederne antager, efter min mening.

Renteudviklingen bør ikke helt ignoreres, men USD udviklingen er for europæerne vigtigere at holde øje med. Hvis ikke USD igen begynder at vise tænder, kommer de europæiske aktier til at mangle energi og brændstof. Lidt paradoksalt kan denne energi tænkes at skulle komme fra at forventningerne til hvor hurtigt USD stiger, kommer fra forøgede renteforventninger, og det er ikke investorernes livret.

Stor aktieoptur overstået

Den store aktieoptur ligger i det generelle tilfælde bag os, men relativt set forbliver aktierne mere attraktive end obligationerne, og det er fortsat mest realistisk, at året, alt i alt, ender med stigende aktiekurser i forhold til det nuværende niveau. På kort sigt er sandsynligheden for at investorerne går glip af noget ved at være ude af aktierne fortsat mindre. “Afkastløs aktiesommer eller det som er værre” er stadig intakt.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer