Spring til hovedindhold

Finansiel usikkerhed: Nordeas aktiekurs sendt 1 år tilbage

Bankuro og finansiel uro har påvirket markederne det seneste stykke tid. Men hvad har det reelt betydet for de danske aktier? Investeringsøkonom Per Hansen gennemgår det her, bl.a. ser han nærmere på Nordeas aktiekurs.

De seneste 2 ugers finansielle usikkerhed har især forplantet sig i bankaktierne. Jyske Banks og Sydbanks har mistet 20% af værdien. Danske Bank tæt på det samme målt på topniveauet. Vi skal et år tilbage for at finde en tilsvarende lav værdi af Nordea.

 • I starten af marts var stemningen næsten euforisk for de danske bankaktieinvestorer
 • Danske Bank var i de foregående 6 måneder steget med mere end 50% understøttet af en positiv cocktail af stigende renter, relativ lav prisfastsættelse og afslutning af den amerikanske sanktion
 • Sydbank havde opjusteret 4 gange i 2022, leveret det højeste overskud nogensinde og leveret en guidance om yderligere fremgang i 2023 med forventninger om, at der også her kunne komme 1-2 positive præciseringer.
 • Jyske Banks udvikling var også bemærkelsesværdig. Købet af Svenske Handelsbanken var heldigt, og dygtigt timet, og udsigterne lød på en indtjening pr. aktie på 60-70 svarende til et før skat-resultat i intervallet 5,3-6,1 mia. inklusive udgifter på 300 mio. til integrationen af Svenske Handelsbanken.
 • Nordea havde afleveret et bomstærkt 2022-regnskab. Kreditbogen er/var stærk, og stigende renter havde fået, og ville yderligere få, positive konsekvenser for 2023- og 2025-målsætningen om over 13 % i egenkapitalforretning var gået fra ambitiøst til så godt som en done deal med faldende omkostninger og omkostningsprocent. Nordeas aktiekurs er nu blevet sendt 1 år tilbage. Det har dog ikke været et år uden afkast. Husk udbytte.
 • Investorerne var glade og optimistiske. De danske bankaktier, som i 2020 var i dybfryseren på grund af lav egenkapitalforrentning og ditto nedtryk kurs/indre værdi, som afspejlede tilstanden, var vågnet op til en helt forandret investeringsvirkelighed.

Kortsigtet banktop før SVB-problemer og kollaps

Kortsigtet blev det hele ændret, onsdag den 8/3, da bekymringerne om Silicon Valley Bank begyndte at indfinde sig. Det var der, hvor bankaktier toppede i første omgang.

Er alt vendt på hovedet?

Investorerne frygter, vi er på vej ind i en finanskrise 2.0. Det er mindre sandsynligt alt i alt, men det er forventeligt, at de altid fremadskuende investorer i det mindste ser en risiko for en kortsigtet, ændret udvikling for bankaktierne. Her er nogle af de udfordringer og muligheder, som kan drive aktiekurserne de kommende uger/måneder:

Udfordringer

 • Investorerne ved ikke, om der kommer en større bank med problemer. I fredags var Deutsche Bank navnet på endnu en bank, som investorerne holder nervøst øje med. Banken har sammen med Credit Suisse været synonym med lav og utilstrækkelig profitabilitet
 • Investorerne frygter, der kan komme en række regionale USA-banker, som er udfordret
 • Investorerne frygter, at selv om tab for de danske banker formentlig vil være beskedne i historisk kontekst, vil de være større, end de har været de seneste år. Det er ændringen, som gør en betydelig forskel ligesom når en bil ikke kører fremad, men i bakgear – også selvom det sker ved lav hastighed.
 • Boligpriserne falder, og de vil falde yderligere i 2023
 • Markedsrenterne har formentlig toppet, og selvom ECB signalerer, at der kan komme flere renteforhøjelser, kan det billede godt ændre sig. Det vil alt andet lige, tænker investorerne, betyde, at rentemarginalen topper i løbet af de kommende måneder

Muligheder

 • Bankerne er spejlbillede af den globale, men også i høj grad af den lokale økonomi. Danmark har tårnhøj beskæftigelse, store statsbudgetoverskud, lav gældsætning, er nettokreditor overfor udlandet og producerer stadig meget høje betalingsbalanceoverskud
 • De danske banker er solide og godt kapitaliseret
 • Med mindre vi for alvor kommer ind i et finanskrise 2.0, vil de nuværende rystelser ”passere over tid”
 • Den positive bagside af at rentemarginalen topper ud for bankerne, er at renterne gør det samme for låntagerne. Det, som er en udfordring et sted, bliver en mulighed et andet sted

Naturlig nervøsitet

Alt i alt er det naturligt, at investorerne har reageret nervøst. Man kan altid argumentere for og diskutere, hvorvidt aktiekurser under opture kortsigtet stiger for meget, og ditto falder for meget under usikre tider. En del kursfald ser lidt voldsommere ud, end de reelt er for så vidt angår Sydbank/Nordea, fordi der i fredags gik store udbyttebetalinger fra, som over de kommende uger vil blive udbetalt til investorerne. Det eneste, vi med sikkerhed ved, er, at vi ikke med sikkerhed kan sige, hvad der kommer til at ske de kommende måneder.

Recessionsrisiko betyder rente(s)top

Risikoen for en amerikansk recession stiger markant på grund af strammere finansielle kreditvilkår. Det er negativt. På den anden side vil det betyde, at markedsrenterne er toppet; at Federal Reserve meget vel kan være færdige eller tæt på færdige med at hæve renten, og ECB vil ret hurtigt følge i det samme fodspor. Eventuelt med 1-2 måneders forsinkelse.

Nej, ikke alt er ændret

På aktiemarkedet savner kursudviklingen ofte lidt nuancer og bliver udtrykt som 0/1. Over tid bliver den udvikling lidt mere balanceret. Alt er ikke ændret for bankaktierne om end investorerne alene ved at betragte aktiekursudviklingen kunne få det indtryk.

Figur 1: Kursudvikling for Nordea, Jyske Bank, Sydbank, Danske Bank, 1 år. Kilde: Nordnet

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Rinus
Rinus
2023-03-27 15:42

Men hvordan forventes fremtiden for bankerne med tanke på disruption?

Niels M.
Niels M.
2023-03-27 18:29

Lige for tiden udbetaler bankerne da glædeligvis udbytte 🙂

Steen Qvist
Steen Qvist
2023-03-28 00:31

Det kunne være interessant hvis prisen på Credit default swap¨s på de danske banker var anført. (Hvis en sådan kan opstøves). Så fik man en anden og måske vigtig information om den offentligt tilgængelige tilstand af bankernes finansielle situation, uden at skulle læse og forstå til bunds side 187 med småt i bankernes årsberetning.(eller kvartals beretning) Eller hvad mener du ?.